NEDEN İNTERNET BAĞIMLISIYIZ?

NEDEN İNTERNET BAĞIMLISIYIZ?

İnternette sohbet odalarının müdavimi olduk

İnternet bağımlığı ergenlerin kimlik gelişimlerini olumsuz yönde etkilerken, çocuklarda özellikle oyun bağımlılığı, şiddete karşı duyarsızlaşmalarına yol açabilmektedir.
“İnternet bağımlığı bireylerin internet kullanımını kontrol etmede yaşadığı sıkıntılardır.” diyor Anadolu Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi Müdürü Doc. Dr. Esra Ceyhan. Ama sıkıntı teknik anlamda yaşanan bir sıkıntı değil. İnternetin başına oturup kişi bir saat sonra kalkacağım derken o süreyi beş dakika beş dakika uzatarak bilgisayarın başında daha fazla zaman harcıyor ve kontrolsüz kullanıma bağlı olarak bireyin hayatı değişiyor ve günlük aktivitelerinde işlevsel bozukluklar ortaya çıkıyorsa bağımlılık belirtilerinin ilkini gösteriyor demektir.

Bağımlılığın belirtileri

Ceyhan, internet bağımlılığının diğer belirtileri için şunları söyledi: “ İnternet bağımlılığında öğrenciyse okulunu, yetişkinse işini etkilemeye başlıyor. Gerek internet kullanımı süresi ve amacı hakkında yalan söyleyebiliyor. İnternette olmadığı zamanlarda da ya yarım kalan sohbetiyle yada oyunda geldiği seviye ile zihnini meşgul ediyor. İnternete ulaşamadığı durumlarda bu tarz kişilerde tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi aşırı sinirlilik, gerginlik ve huzursuzluk gibi yoksunluk belirtileri gösterebiliyor.

En riskli grup üniversite öğrencileriydi

İnternet bağımlığında en riskli grubun önceden üniversite öğrencilerinin oluşturduğunu dile getiren Ceyhan, şimdilerde ise ergenlerin bu risk grubunu oluşturduğunu bildirdi. Ceyhan, “ ergenler ve üniversite öğrencileri için internet kimlik denemeleri yapmak, yaşıtları ile yakın ilişkiler kurmak için uygun bir ortam. Bu gelişim görevinde de internet bir araç. Özellikle de içine kapanık, çevredekilerle kolay iletişim kuramayan bireyler için internet tam bir kurtarıcı görevi gördüğünü ancak internetin aşırı derecede kullanılmasının, internet bağımlılığı ile sonuçlanabildiğini de” belirtti. Kimileri “bazen sanal dünyada mıyım yoksa gerçek dünyada mıyım bilmiyorum” diyerek sanal dünyadaki kimliklerini gerçek yaşamda ki kimliklerine aktaramıyorlar. Ceyhan, “Nerede olduğunu, kim olduğunu bilememeye başlamak işin tehlikeli olmaya başladığını gösterir” derken sanal ilişkiler kurmayı alışkanlık haline getiren bireylerin zamanla yalnızlaştığını, yalnızlığında sosyal fobi, depresyon gibi bazı ruhsal bozuklukları da beraberinde getirebildiğini bildirdi.

Sohbet odalarında daha çok vakit geçiriliyor

“ Günümüzde genel bir internet bağımlılığından ziyade her yaş grubunun kendi gelişim ihtiyacı doğrultusunda internetin belli aktivitelerine bağımlılıkları söz konusu” diye konuşan Ceyhan bu anlamda ergen ve gençlerde daha çoğunlukla chat bağımlılığı, çocuklarda oyun bağımlılığının daha yaygınlıkla görülebildiğini dile getirdi. Günümüzde yetişkinlerin ise alışveriş, kumar ve seks aktivitelerine olan bağımlılıklar açısından risk grupları olabildiğini de belirtti.

Ceyhan, çocuklarda internet bağımlılığı hakkında ise; İnternetin aşırı kullanımının çocukların fiziksel bilişsel ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. “Uzun süre bilgisayar başında oturmaya bağlı olarak çocuklarda iskelet bozukluklarının ve görme bozukluklarının oluşabileceğini ve özellikle şiddet içerikli oyunların saldırganlığa ve şiddete karşı duyarsızlaşmalarına yol açabileceğini ” dile getirdi.

Ceyhan sözlerini bitirtirken internet kullanımını kontrol etmekte zorlanan ve buna bağlı olarak günlük aktivitelerinde bozulmalar yaşayan bireylerin psikolojik yardım alması gerektiğini belirterek, ebeveynlerin çocuklarının internet başında geçirdikleri zamana ve hangi amaçla kullandıklarını sürekli olarak denetlemeleri gerektiğinin altını çizdi

Etiketler :