Neden MEKTEP?

Neden MEKTEP?

Türkiye ahlak, vicdan, erdem ve insanlık noktasında her gün büyüyen gönüllü kuruluşlarıyla ciddi anlamda kabuk değiştiriyor

SUNUŞ: Türkiye ahlak, vicdan, erdem ve insanlık noktasında her gün büyüyen gönüllü kuruluşlarıyla ciddi anlamda kabuk değiştiriyor. MEKTEP’te bu derneklerden birisi. Hayatın bir bakıma mektep olduğunu vurgulayan MEKTEP gönülleri yaptıkları etkinliklerle ve bu uğurda gösterdikleri fedakârlıklarla gerçekten takdir edilmeyi hak ediyorlar. Mektep Derneği hakkında daha detaylı bilgi almak için derneğin yönetim kurulu başkanı Sayın Canip KAYA ile kısa bir söyleyişi gerçekleştirdik.  
 
Canip Bey, “Mektep Eğitim Derneği” nasıl filizlendi… Neden MEKTEP.  
 
Derneğimiz 2006 yılının Mayıs ayında resmi hüviyetini kazandı. Ama yaklaşık iki yıl öncesinden başlayan bir hazırlık evresinden geçti.  
 
Bu hazırlık evresinde; derneğinin adı, amaçları, hareket alanı, prensipleri gibi temel meseleler üzerinde yoğun bir istişare süreci yaşadık.  
 
Mektep adını tercih etmemizin birçok sebebi var;  
 
Bunlardan birincisi; dernek kurucularının tamamı öğretmenlerden oluşuyor. Öğretmenleri hatırlatan ve eğitimi vurgulayan bir isim olduğu için tercih ettik. İkinci sebep; mektep kavramı bizim kültür havzamıza ait bir kavramdır. Yerel değerleri dikkate alarak evrensel değerleri yaşamın merkezine koymayı hedefleyen bir dernek olarak kültürümüzü yansıtan “mektep” ismini tercih ettik. Ayrıca mektepli olmanın toplumsal havsalamızda çok müspet çağrışımları vardır.  
 
Bizler hayatın bir mektep olduğuna inanıyoruz. Hayatı eğitim ortamlarına, eğitimi de hayata taşıyarak hayat-mektep özdeşliğini gerçekleştirmek istiyoruz. Yine biz her evin bir mektep olduğuna inanıyoruz.  
 
Her evin aynı zamanda bir mektep olduğunu ifade ettiniz… Bu gerçekten çok önemli ancak evlerimiz giderek bu vasfını kaybediyor öyle değil mi?  
 
Doğru. Maalesef birçok kurumumuz modern hayatın dişlileri arasında hırpalanarak işlevselliğini kaybettiği gibi evlerimiz de mektep olma vasfını kaybetmiştir. Amacımız evlerimizi tekrar “mektep” yapmaktır.  
 
Derneğin çalışma alanlarından bahsedersek.  
 
Derneğimizin çalışma alanını “eğitim” olarak belirledik. “Eğitim adına her şeyi yapma, eğitim dışındaki her şeyden uzak durma” prensibi ile hareket ediyoruz. Enerjimizi, zamanımızı, zihnimizi eğitime odaklayarak kaliteli ve verimli faaliyetlere imza atmak amacındayız.  
 
Varlık âlemi; insanın, kalbin bilgeliğinden koparılıp, aklın çılgınlığına teslim/esir edilmesi ile ifsada uğradı. Islahın da tekrar kalbin gözü ile bakan/gören, vicdanın sesini takip eden insanın inşası ile olacağına inanıyoruz. Bu düşünce ile insanı merkeze alan, yeryüzünü imar etme sorumluluğuna sahip olan insanı inşa etmeyi amaçlayan bir derneğiz.  
 
Toplumun kendi özünde olanı değiştirmesi” nin, toplumu oluşturan bireylerin değişimi/gelişimi ile mümkün olabileceğine inanıyoruz. Fakat modern eğitimin yaptığı gibi aileyi yok sayarak bireyi önceleyen bir eğitim modelinden çok, bireyi ailenin doğal/fıtri bir üyesi olarak kabul edip, birlikte bir eğitim sürecinden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Geliştirdiğimiz/geliştirmekte olduğumuz bütün eğitim programlarımızda birey-aile-toplum kombinasyonunu dikkate alarak hareket ediyoruz.  
 
Modern eğitim anlayışı aileyi yok sayıyor dediniz dolayısıyla insanlaşma yolunda ciddi eksiklikleri var. Çalışmalarınızdan da yola çıkarak bu durum nasıl aşılabilir.  
 
Birbiriyle rekabet eden değil, hayırda yarışan; araştıran, soran, sorgulayan ( bunu da bir ahlak çerçevesinde yapan); insanlık ailesiyle olan ontolojik bağın/sorumluluğun farkında olan, İslam ümmetine olan aidiyetini önemseyen; sorumluluk sahibi, paylaşımcı, fedakâr, öz güvenini kazanmış, kişisel bütünlüğünü sağlamış bireyler yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.  
 
Bu amaçları gerçekleştirmek üzere derneğimizde; eğitimin her kademesindeki insanımızı kuşatacak çeşitli eğitim faaliyetlerinde bulunmaktayız. İlköğretim öğrencilerine yönelik Mektep Çocuk Kulübü’nün organize ettiği; çizgi film gösterimleri, kitap okuma faaliyetleri, geziler ve zihinsel egzersize yönelik “fikir sohbetleri” çalışmalarımız yapılmaktadır. Lisedeki kız ve erkek öğrencilerimiz için; “kitap tahlili çalışmaları”, “değerler eğitimi”, “karakter eğitimi dersleri” seminer ve konferanslar yapılmakta, geziler düzenlenmektedir.  
 
Ailelere dönük olarak neler var?  
 
Ailelere yönelik; aile içi iletişim, çocuk eğitimi seminerleri, “bayanlar komisyonumuzun” hazırladığı “tefsir ve hadis” dersleri “Kitap Okuma Grupları”, “Kadından Topluma Eğitim Grubu Bahar Seminerleri” yapılmaktadır.  
 
Bütün bunların yanında talepler doğrultusunda oluşturulan öğrenci gruplarına, ev ortamında “Evde Karakter Eğitimi” ders hizmeti sunmaktayız. Bu dersler, bizim hazırladığımız müfredat doğrultusunda yine bizim görevlendirdiğimiz öğretmenlerin rehberliğinde yapılmaktadır.  
 
Bu eğitim faaliyetleri ile birlikte, bireysel yetenekleri keşfetme/değerlendirmeye yönelik derneğimizde “ Mektep Çocuk Korosu”, “ “Mektep Tiyatro Grubu” bünyesinde çeşitli sosyal faaliyetlerde de bulunulmaktadır.  
 
Ayrıca; eğitimin, kesintiye uğramaması gereken bir süreç olduğu düşüncesi/inancıyla okulların tatile girdiği dönemlerde de çeşitli eğitim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Özellikle yaz aylarında “Yaz okulları”, “Yaz kursları” faaliyetlerimiz ile eğitim çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu yıl yapmayı hedeflediğimiz “Yaz Kursu” faaliyetlerimizde; film gösterimleri ve tiyatro etkinlikleri, çocuklarımızın el becerilerini geliştirmeyi amaçlayan “Atölye Çalışmaları”, sadece pasif bir okuma değil aynı zamanda yazmayı ve geleceğin yazarlarını keşfetmeyi hedefleyen çalışmalar yer alacaktır.  
 
MEKTEP Derneğinin sloganı dikkatimi çekti. Peygamberimizin bir sözünden yola çıkarak ”İki günü bir olan zarardadır” diyorsunuz.  
 
Derneğimiz “İki günü bir olan zarardadır” felsefesiyle hareket eden bir dernektir. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında çeşitli faaliyetlerin yanı sıra, derneğimiz bünyesinde ailelere yönelik “Aile Okulu” seminerleri gerçekleştirmiş, ailelerimizin farkındalıklarını güçlendirerek daha huzurlu ve mutlu aileler oluşumuna katkıda bulunmayı amaçlamıştır.  
 
Ayrıca öğretmenlere yönelik olarak hazırladığımız “Okuma Grupları” ile öğretmenlerin hem mesleki formasyonlarını geliştirmelerine katkıda bulunduğumuza hem de yerel ve evrensel sorunlar karşısında daha duyarlı birer eğitimci olmaları konusunda farkındalık sağladığımıza inanıyoruz.  
 
Derneğimiz, toplumdaki çok yönlü yozlaşmanın farkındadır. Bu yozlaşmanın önüne geçecek, yerel ve evrensel değerlerimizi yeniden aktivize edecek programlar geliştirmeye devam edecektir. Bu konuda duyarlı bütün sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışmalar yapmaya her zaman açığız.  
 
Yakın zamanda derneğinizin gerçekleştireceği bir etkinlik var mı? 


 
Derneğimiz, toplumdaki çok yönlü yozlaşmanın farkındadır. Bu yozlaşmanın önüne geçecek, yerel ve evrensel değerlerimizi yeniden aktivize edecek programlar geliştirmeye devam edecektir. Bu konuda duyarlı bütün sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışmalar yapmaya her zaman açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Nitekim bu amaçla derneğimiz, Türkiye’den birçok derneğin de üye olduğu Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu’na üye olmuştur. Bu platform çatısı altında her yıl ulusal ve bölgesel düzeylerde “Öğretmen Sempozyumları” gerçekleştirilmektedir. Yine bu platforma üye derneklerle birlikte her yıl “Kuzuluk Sempozyumu” düzenlenmektedir . Geçen yıl “Erdemli Toplum” üst başlığı ile yapılan “Kuzuluk Sempozyumu” bu yıl “Medeniyet Tasavvurumuz” üst başlığı ile yapılacaktır. Bu sempozyumlarda, toplumsal sorunların sadece tespiti yapılmamakta aynı zamanda bu sorunların pratik çözümleri de üretilmektedir. Kendi alanında yetkin birçok akademisyenin de katıldığı bu sempozyumlarda hem entelektüel derinliği olan seminerler düzenlenmekte hem de bir sonraki yılın çalışma prensipleri ve etkinlikleri güncellenmektedir.  
 
Son olarak; Mektep Eğitim Derneği olarak 2010-2011 eğitim-öğretim yılını “Okuma Yılı” olarak belirledik. İnşallah yıl içinde okuma merkezli birçok faaliyetimiz olacaktır. 
 
Canip Bey MEKTEP gerçekten çok önemli bir dernek.Böylesi örgütlenmelere ne kadar ihtiyacımız olduğu da ortada..Bu bakımdan çok kıymetli bir sorumluluğunu üstlenmiş durumdasınız.Sizleri yürekten kutluyor, başarılarınızın devamını diliyoruz..Çok teşekkür ederim sohbet için..  
 
Bende çok teşekkür ederim.  
 
MEKTEP EĞİTİM DERNEĞİ İLETİŞİM: 
 
MEHMET AKİF MAH.FATİH BULVARI CENK
SOK.NO 4-2 
SULTANBEYLİ/İSTANBUL 
 
TEL: 02164198192 
WEB:
www.mektep.org.tr 

Röportajı yapan: UFUK COŞKUN

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :