Nefes kesen Şam operasyonu

Nefes kesen Şam operasyonu

Nefes kesen tahliye

Türkiye; Suriye ile ilişkilerin gerginliğinin seviyesinin yükselmesi üzerine Şam Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini dünden itibaren geçici olarak tamamen askıya aldı.

Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile Şam'daki Türk diplomatik misyonu son 3 gün içinde gizli yürütülen tahliye operasyonu ile büyükelçiliğin arşivini de taşıyan araçlarla Lübnan'a geçti.

Şam'daki Türk misyonu için Lübnan'a, Akdeniz'deki donanma güçlerinin koruma sağladığı özel bir gemi gönderildi. Tahliye operasyonunda, kuzey karayolu yerine Lübnan üzerinde denizyolunun seçilmesinde, bu güzergah üzerinde isyancıları boğazlarını keserek öldüren ve Mahir Esad'a bağlı olduğu söylenen Şebbiha güçlerinin bulunması da etken oldu.

Türk misyonunun boşalttığı büyükelçilik binasında sadece nöbetçi personel bırakıldı. Büyükelçilikteki konsolosluk şubesi de, 22 Mart saat 17.00 itibariyle faaliyetlerini durdurdu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğin tahliyesini, Mart ayı başından itibaren belirli bir takvim oluşturarak planlamaya başladı. Dışişleri Bakanlığı'nın planlamasında, Genelkurmay Başkanlığı ve ilgili birimlerle koordinasyon yapıldı.

Planlamada iki güzergah seçeneği üzerinde duruldu. Birinci seçenek, Türk misyonunun kuzey karayoluyla Türkiye'ye taşınmasıydı. Ancak bu güzergah, Humus, Hamah, İdlib gibi Suriye ordusunun halka yönelik saldırıda bulunduğu kentlerden ve çevresinden geçiyordu. Ancak bu yolun "Şebbiha" riski nedeniyle, büyükelçiliğin denizyoluyla taşınması planlandı.

Bu çerçevede büyükelçilik, 22 Mart'tan itibaren aşamalı olarak boşaltıldı. Büyükelçiliğe ait araçlar, gizli belgelerin bulunduğu arşiv ve özel bilgisayarlar karayoluyla Lübnan'a taşındı. Türk misyonu da, aşamalı olarak Lübnan'a geçti.

Büyükelçilikten en son ayrılan Büyükelçi Ömer Önhon da önceki akşam Lübnan'a geçti. Türk misyonu, Lübnan'da, Türkiye'den özel olarak gönderilen bir gemi ile dün Türkiye'ye hareket etti.

Araçların ve diğer malzemenin de yüklendiği gemiye Akdeniz'de bulunan Türk donanmasına ait unsurlar da koruma sağladı. Bu arada Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu'un, vatandaşların işlemleri için açık bırakıldığı öğrenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.