Nijerli Genç Kızlar TİKA Desteği ile Meslek Sahibi Oluyor

Nijerli Genç Kızlar TİKA Desteği ile Meslek Sahibi Oluyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Niamey’de faaliyet gösteren ve okula gidemeyen kızlara meslek kursları düzenleyen HUSAF Derneğine eğitim malzemeleri desteğinde bulundu.

Kadınların sosyal ve ekonomik ortamlara entegrasyon süreçlerinin istenen düzeyde olmadığı ve kızların eğitiminin hala toplumsal bir sorun olarak devam ettiği Nijer’de, okula gidemeyen, erken yaşta evlenen ve meslek sahibi olmadan geçimini sağlamaya çalışan kadınların sayısı oldukça fazla.

Ticari ya da ekonomik faaliyetlere ilişkin yeterince eğitim ve tecrübe sahibi olmayan söz konusu genç kızlar, muhtelif kadın dernekleri ve federasyonları tarafından eğitiliyor ve ekonomik süreçlere katılmaları teşvik ediliyor.

Dünyanın her yerinde kadınları ve kız çocuklarını çeşitli projelerle destekleyen TİKA, Niamey’de faaliyet gösteren ve Dost Eli Derneği işbirliğinde okula gidemeyen kız çocuklarına meslek kursları düzenleyen HUSAF Derneğine eğitim malzemeleri desteğinde bulundu.

Yaşları 14 ile 22 arasında değişen ve okula gidemeyen 50 genç kıza pastacılık, aşçılık ve dikiş-nakış kursu verilmesini amacıyla Dost Eli ve HUSAF inisiyatifiyle başlatılan mesleki eğitimlere destek kapsamında TİKA, HUSAF Derneğine fırın, ocak, dikiş nakış makinaları, kumaş, iplik, pişirme kalıpları, kazan ve tamamlayıcı diğer ekipmanlardan oluşan eğitim malzemeleri desteği sağladı.

6 ay sürecek eğitimler boyunca farklı dikiş nakış ve pişirme tekniklerini öğrenecek olan kızlar, Niamey’de faaliyet gösteren Türk aşçılar marifetiyle Türk yemeklerini öğrenme ve Türk kurumlarında istihdam edilme fırsatını da yakalayacaklar.

Malzemelerin teslimi törenine, T.C. Niamey Büyükelçisi Özgür Çınar, Teknik ve Mesleki Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Abdoul Rachid Moussa, TİKA Niamey Koordinatörü Tanju Polat ve Nijer Maarif Okulları Temsilcisi İbrahim Duman katıldı.

Programda söz alan Büyükelçi Çınar, TİKA’nın sağladığı pastacılık ve dikiş-nakış eğitim malzemeleri sayesinde kızların meslek edinme sürecine dâhil olmalarının kendisini fazlasıyla mutlu ettiğini söyledi.

Mesleki Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Abdoul Rachid Moussa da, Nijer ile Türkiye arasındaki işbirliğinden oldukça memnun olduklarını, TİKA’nın sağladığı malzemelerden yalnızca mevcut kursiyerlerin değil gelecekte eğitim alacak birçok genç kızın da istifade edeceğini belirtti.

HUSAF Derneği Yöneticisi Abaché Amina Souley ise, 50 genç kızın meslek sahibi olmalarını sağlayacak eğitimlere sağladığı katkılardan dolayı TİKA’ya ve onun nezdinde tüm Türk halkına teşekkür etti.

Projeyle okula gidemeyen ya da ekonomik şartlardan dolayı okulunu tamamlayamayan kızlara mesleki beceri kazandırılması, ülke genelinde kadın istihdamının desteklenmesi ve Nijer’in beşeri kapasite artırma çalışmalarına destek olunması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.