Nijerya'da Din Savaşı

Nijerya'da Din Savaşı

Müslüman gençlerin kilise yaktığı ve Hıristiyan mahallesine cami yapılacağı iddiaları Nijerya’nın Jos kentini üç gündür savaş alanına çevirdi. Çatışmalarda yaklaşık 300 kişi öldü.

 

 

 

Batı Afrika’da 155 milyonluk nüfusu Müslüman ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya bölünen Nijerya’da yine din savaşı patlak verdi. Plateau eyaletinin idari başkenti Jos kentinde geçen pazardan bu yana giderek şiddetlenen çatışmalarda 300’e yakın kişi öldü, 20 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Palayla Müslüman avı Sebep ise muhtelif. Nijerya emniyet müdürüne göre çatışmalar Müslüman gençlerin bir kiliseyi ateşe vermesiyle patlak verdi. Müslüman cemaat liderleri bu iddiaları yalanlarken, asıl nedenin Hristiyanların çoğunlukta olduğu bir mahallede 2008 kasım ayında yıkılan caminin yeniden inşa edilmesi planı olduğunu savundu. Kentte 24 saat sokağa çıkma yasağına aldırış etmeyen Hristiyan çetelerin ellerinde pala ve silahlarla ev ev dolaşıp Müslümanları öldürdüğü iddia ediliyor.  Müslüman liderler 200 kadar cesedin bir camide sıralandığını kaydetti.

Asıl neden toprak kavgası

Nijerya, 1999’da askeri rejimin sona erişinden bu yana sık sık din çatışmalarına sahne oluyor.Jos’ta din savaşının ardındaki nedenin tarım alanlarının paylaşımı olduğu görüşü hakim.

Etiketler :