Nükleer denemesi depreme neden oldu

Nükleer denemesi depreme neden oldu

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'de 'yapay deprem' belirlediklerini bildirdi.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, bu sabah yerel saatle 09.54'te Kuzey Kore'nin Hamkyong eyaletinde bir deprem tespit ettikleri belirtildi. Depremin Kuzey Kore'nin 9 Ekim 2006'da ilk nükleer denemesini yaptığı Poongkyeri'ye yakın bir yer olduğu da ifade edildi. ABD Yer Araştırmaları Merkezi de depremin büyüklüğünü 4,7 olarak açıkladı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, "Bilimadamlarımız ve teknisyenlerimizin istekleri doğrultusunda ülkemiz, kendini savunmada nükleer enerjinin güçlendirilmesinin bir parçası olarak, bugün başarılı bir yer altı nükleer denemesi yapmıştır" denildi. Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına göre, Seul yönetimi ilgili bakanlıkları acil güvenlik toplantısı yapmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapıp yapmadığını anlamak için bugün ulusal güvenlik konseyinde de konuyla ilgili bir toplantı yapmayı kararlaştırıldığını bildirdi.

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler'in kendilerine yönelik bildirilerini protesto etmek için ikinci bir nükleer deneme yapma tehdidinde bulunuyordu.

Etiketler :