Numan Kurtulmuş'tan hükümete tebrik

Numan Kurtulmuş'tan hükümete tebrik

BM Güvenlik Konseyi'nde alınan İran'a yaptırım kararı ve Türkiye'nin ABD'ye rağmen red oyu vermesi Ankara'da gündemin ilk konusu oldu.. Saadet lideri Kurtulmuş, hükümetin kararını kutladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''BM Güvenlik Konseyi'nde alınan İran'a yaptırım kararının çifte standardın tescili olduğunu'' bildirdi.

Kurtulmuş, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin, yaptırım kararıyla ilgili oylamada ''hayır'' oyu kullanmasından dolayı hükümeti tebrik etti.

Hükümetin; gerek Brezilya ile birlikte yapılan uranyum takası anlaşması sürecinde gerekse BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada ortaya koyduğu tavrı olumlu ve tutarlı bulduğunu ifade eden Kurtulmuş, alınan kararın konseyin daimi üyelerinin bu konudaki çifte standardını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye, İran ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takas anlaşmasının, konunun diplomatik yollarla çözümü noktasında olumlu ve önemli bir adım olarak ortaya çıktığı bir süreçte BM Güvenlik Konseyi'nden yaptırım kararı çıkmasını eleştiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Ortaya çıkan bu sonuç maalesef diplomatik çözüme ve barışçıl yöntemlere ilişkin umutlara büyük darbe vurmuştur. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı bu karar hem iyi niyetten hem de samimiyetten yoksundur. Karşımızda hiçbir makul ve mantıklı gerekçelerle açıklanamayacak bir çifte standart ve ikiyüzlülük vardır.''

Kurtulmuş, İran'a yönelik yaptırımlarda ''bu kadar hevesli ve aceleci'' davranan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin, İsrail gibi nükleer silah sahibi ülkeleri görmezden gelmesinin, bu ikiyüzlü tavrın en somut örneği olduğunu ifade etti.

Numan Kurtulmuş, açıklamasında şunları kaydetti:

''İsrail'in bu konuda ne kadar pervasız ve acımasız olduğu Mavi Marmara katliamı ile birlikte bir kez daha görülmüştür. Eğer insanlık için, dünya barışı için ciddi bir tehlikeden bahsedilecekse ilk gündeme alınması, ilk yaptırım uygulanması gereken ülke İsrail olmalıdır. Öncelikle İsrail nükleer silahlardan arındırılmalıdır.''

Etiketler :