Nur Serter Said Nursi'nin medresesine dil uzattı

Nur Serter Said Nursi'nin medresesine dil uzattı

28 Şubat'ın en şiddetli savunucularından, İstanbul Üniversitesi eski Rektör yardımcısı CHP milletvekili Nur Serter, Said Nursi'nin hayalinin gerçekleştiği Medresetüzzehra Sempozyumu'nu eleştirdi.

Bulunduğu her ortamda Van’da yapılan Medresetüzzehra Sempozyumu’nu şikayet eden CHP Milletvekili Nur Serter bu sefer de canlı yayında konuştu.
 
TV8’de Erkan Tan’la Başkentten programına katılan Serter, okullardaki kıyafet serbestliğini eleştirirken sözü medreselere getirdi.

 
Van’da yapılan Medresetüzzehra Sempozyumu’nu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile ile YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’ya sorduğunu ifade eden Serter, bunun suç olduğunu iddia etti. Serter şöyle konuştu:
 
“Doğruyu söylemek gerekirse medrese akla gelebilecek bir şey değil yirmi birinci yüzyılın Türkiye’sinde. Ama birileri kalktı, Van’da bir sempozyum yaptı. Birileri de –rastgele birileri değil- o şehrin valisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü… Sempozyumun ismini de Said Nursi’nin vasiyetinden hareketle Medresetüzzehra Sempozyumu koydular. Medrese açılmasını istemişti. Bu iş için kolları sıvadılar. Birçok rektörü davet ettiler. Ben bu soruyu da hem YÖK başkanına hem Milli Eğitim Bakanına yüz yüze sordum, bir cevap veremediler. Çünkü bu suç, yasa dışı bir şey. Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcısı açıklama yaptı ne dedi biliyor musunuz, ‘’bizim hayalimiz üniversiteleri medreseleştirmek” dedi. “Biz ilahiyat fakültesi öğrencilerini medreselere yolluyoruz ilim öğrensinler diye.’’ Şimdi bu tuhaf bir şey değil mi Allah aşkına. Medreseler kapatılmadı mı? Medreseler eğitim birliği yasasından on gün sonra çıkarılan bir genelge ile kapatıldı. Ama ne oldu. Yasa yok mu?”
 
Serter’in sözlerini dinledikten sonra Erkan Tan’la medrese diyalogu başladı:
 
Erkan Tan: Ama bunu söylemek suç değil ki yapmak suç. Yapınca suç olur.
 
Nur Serter: Yapıyorlar işte
 
Erkan Tan: Söylemek suç değil.
 
Nur Serter: Zaten önce söyleniyor. Toplumun tepkisi ölçülüyor, sonra yapılıyor. Yöntem bu. Yani söylenildiği zaman tepki vereceksiniz ki, hayata geçirilmesin.
 
Erkan Tan: Ne olur yani, dünyanın sonu mu, açsınlar medrese.
 
Nur Serter: Tabi hiçbir şey dünyanın sonu değil ama Türkiye’nin sonu olabilir.
 
Erkan Tan: Gerekçe?
 
Nur Serter: Laik, demokratik, çağdaş bir ülkede eğitimin dini eksenli yapılandırılması hiç kuşkusuz.
 
Erkan Tan: Yani medrese bu mu demektir? Hangi gerekçeyle karşı çıkıyorsunuz? Onu da millet bilsin diye soruyorum.
 
Nur Serter: 4+4+4 sistemi aslında medreselerin esasıdır, onu da açıklayalım. İlk dört, kısm-ı evvel. İkinci dört kısm-ı sâni, üçüncü dört kısm-ı ahir. Bu bir medrese modelidir. Hani 4+4+4 nerden çıktı diyenler var ya, merak edenler, işte medreselerden çıktı. AKP bunu medrese modelinden buldu, dünyada böyle bir uygulama yok çünkü. Şimdi bu medreselerden bulundu ilham alındı getirildi.
 
Erkan Tan: Yani sorun medreselerde olan bir kademelendirmede öyle mi?
 
Nur Serter: Şimdi üniversiteleri de kendi içerisinde medreseleştirme projesi için düğmeye basıldı.
 
Erkan Tan: Peki medresede ne yapılıyor ki karşı çıkıyorsunuz?
 
Nur Serter: Medrese ilk kuruluşu itibariyle sadece dini eğitim yaptıran bir yerdir. Fakat medreselerin birbirinden kopuk olması nedeniyle, eğitim o kadar kalitesizleştirildi ki, cemaatlerin elinde kalıp dinden bile kopuk yorumlar yapılmaya başladılar ki sonunda medreselerin kapatılmasıyla bu sakınca engellendi. Osmanlıda bir dönem bilimi de işin içine katıp iki kulvarlı eğitime başladılar. Ama o kadar karışık karmaşık ki sonunda bilim üretmek ya da dini doğru öğretmek yerine karmakarışık kaotik bir yapı çıktı ortaya ve o nedenle eğitim birliği dediğimiz şeyin önemi budur. Herkesin dini eğitim vermesini engellemiştir. Bilimsel eğitimi yerine oturtmuştur.
 
Kaynak: Ahmet Bilgi / Risalehaber
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum