Nur Serter sirkatin söyledi

Nur Serter sirkatin söyledi

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülen zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinde söz alan Nur Serter sirkatin söyledi. CHP'li Serter, 'Bu bir rövanş alma yasasıdır' dedi.

-AK Parti'li Işık: ''İkinci kademede giderek artan oranda seçmeli dersler olacak. Geniş bir seçmeli dersler listesi hazırlanacak''
 
-CHP'li Serter: ''Bu bir rövanş alma yasasıdır''
 
-CHP'li Çam: ''Teklif geri çekilmeli ve gözden geçirilmeli''
 
-Toplantı yaklaşık 10 saat sürdü. Görüşmelere saat 11.00'de devam edilecek
 
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''nin görüşmelerine bugün 2. madde üzerinden devam edilecek.
 
Akşam verilen aradan sonra Komisyon Başkanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, varılan uzlaşı sonucu, teklifin tümü üzerinde daha önceden söz isteyen milletvekillerine en fazla bir saat, 2. madde üzerinde söz isteyen milletvekillerine de 5'er dakika söz verileceğini ifade etti.
 
CHP İstanbul Oktay Ekşi, konuşmaların ''hakkın suiistimali değil hakkın ta kendisi'' olduğunu ifade etti ve Nabi Avcı'ya ''demokratik hoşgörülü çizginizi koruyunuz'' dedi.
 
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, önceki oturumda yaşanan tartışmayla ilgili olarak; İçtüzükle örtüşmeyen 5 dakika sınırlamasının, insani refleksle kastı aşan ifadeler kullanmasına neden olduğunu belirterek, ''Keşke böyle olmasaydı'' diye konuştu.
 
İçtüzük'te, komisyonlarda milletvekillerinin söz süresinin kısıtlanmasıyla ilgili bir madde olmadığını savunan Altay, ''Öfke muhalefete, sabır iktidara yakışır'' ifadesini kullandı. Altay, teklifin oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini söyledi.
 
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, ''direnmek haktır ama uzun konuşmalar içeriğe bir katkı yapmadı'' dedi.
 
Bostancı'nın, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın 2,5 saat süren konuşmasının da ''içerikli ve anlamlı olmadığını'' söylemesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Nur Sertel, ''İstersen konuşmalara not ver. Bu hakkı nereden alıyorsunuz?'' diye sordu. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da Bostancı'ya, ''Sizin mesleğiniz nedir? Öğretmen misiniz?'' sorusunu yöneltti.
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin iktidarı eleştirirken ''muhalefete de bir şey söylemek istiyorum; değerli muhalefetteki arkadaşlar'' sözlerine CHP'lilerin ''Ne zaman iktidara geçtin, hayırlı olsun'' karşılığını vermesi, salonda gülüşmelere yol açtı.
 
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, eğitimin siyasilerin değil uzmanların işi olduğunu dile getirerek, ''Uzlaşılarak bu konunun halledilmesi lazım. Oturup uzlaşıp hep beraber milli bir eğitim kanunu çıkarabilirdik, hala da yapabiliriz. TBMM, bunu yapabilecek güçtedir'' diye konuştu.
 
CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, yapılan düzenlemelerin alt yapısının hazır olmadığını savundu. ''28 Şubat ile hesaplaşacağız diye çocukların geleceğiyle oynandığını'' öne süren Küçük, ''Eğitim, karşılıklı etkileşimle hayat bulur. Siz bu teklifle etkileşimi ortadan kaldırıyorsunuz'' dedi.
 
-''yiyecek ya alınır ya alınmaz''-
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, dün gece hamburger getirdiğini ancak bunların toplantı salonuna alınmadığını anımsatarak, ''Bakıyorum bu akşam elma servisi yapılıyor. Köy ihtiyar heyeti toplantısında bile kurallar geçerlidir. Ya buraya yiyecek içecek alınır ya da alınmaz. Burası Fikri Işık'ın babasının çiftliği değil'' diye konuştu.
 
İnce, konuşmasından bir süre sonra hamburger getirterek, komisyon salonu dışında dağıttı.
 
CHP İstanbul Milletvekili Nur Sertel, ''Bu komisyon bir tiyatro sahnesidir. Bize roller biçilmiştir. Burada piyon olarak kullanılıyoruz. Kafalarda başka projeler var'' iddiasında bulundu.
 
''Birinci kademenin adının 'ilkokul' ikinci kademenin adının 'ortaokul'' olması yönünde iktidar tarafından önerge verileceğini belirten Sertel, şunları söyledi:
 
''Bu teklif AKP için bir intikam yasasıdır. Siz Türkiye'nin, gençlerin geleceğini şekillendirmiyorsunuz, siz intikam alıyorsunuz. Başbakan'ın emriyle hazırlanan bu intikam yasasında ne gençlik ne sistem ne de eğitim niteliği vardır. Bu bir rövanş alma yasasıdır. Bu teklif hazırlayanlar niye bu komisyona gelemiyorlar? Çünkü bu faili meçhul bir tekliftir. Sahipleri bile savunamıyor bunu.
 
Biz el uzattık, yeniden uzatıyoruz. Böyle bir konu bütün partilerin uzlaşısıyla getirilip, çağdaş, bilimsel bir yasa olarak düzenlenmeli. Bunu geri çekin. Oturalım birlikte bilim insanlarıyla birlikte mevcudun üzerinden objektif bir değerlendirme yapalım ve bunu hızla çıkaralım.''
 
-''olacağı buydu''-
 
Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, söz alarak, eleştirilere karşı şunları söyledi:
 
''1997 yılında zorunlu eğitimin 8 yıla çıkmasına kimse karşı çıkmadı ama kesintisiz olmasına çok büyük bir kesim karşı çıktı. Bu karar büyük bedellere mal oldu. Asker talimatıyla eğitim 8 yıla çıkarsa olacağı buydu zaten.
 
Şunu yapmaya çalışıyoruz: İlkokulda tüm müfredat aynı. İkinci kademede giderek artan oranda seçmeli dersler olacak. Talim Terbiye Kurulu geniş bir seçmeli dersler listesi hazırlayacak. Spora yatkın olanlar için daha fazla spor saati olacak. Müziğe yeteneği olanlara müzik programları olur. Dil yeteneğini geliştirmesi için seçmeli saatler olur. Arapça olur, Kuranı Kerim olur... Eğer aile çocuğuna Kuranı Kerim derslerini aldırmak istiyorsa onu alır. Hangi dini inanca sahipse onun eğitimini alır. Mesela Hacıbektaş ilçesinde Alevi inancına mensup vatandaşlar yoğun. Orada biz Sünni İslam anlayışını dayatmayalım.''
 
Işık, şahsi kanaatine göre Anayasada zorunlu din dersinin olmaması gerektiğini söyledi.
 
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, teklifin ''bir hesaplaşma ve rövanş alma yasası'' olduğunu öne sürdü.
 
Çam, ''Teklif geri çekilmeli ve gözden geçirilmelidir'' dedi.
 
Komisyon Başkanı Nabi Avcı, bugün saat 11.00'de devam etmek üzere toplantıyı kapattı.
 
Bugün yaklaşık 10 saat süren görüşmelere teklifin 2. maddesi üzerinde devam edilecek.
 
İKNA ODALARI TARTIŞMASI

Meclis Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonunda 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin görüşmelerinde AKP Samsun Milletvekili Osman Çakır, “İkna odaları görüntülerini çıkarın da dayatmayı zulmü görelim” dedi. Bu sözlere CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, “Gelin size ikna odalarını anlatayım ben… 15 yıldır ikna odası yeter…” diye tepki gösterdi.
 
Konuşma sürelerinin 5 dakika sınırlanması sonrası yaşanan tartışmalar üzerine bir saat ara verilen 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin görüşüldüğü Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu toplantısı başkan Nabi Avcı tarafından açıldı. Verilen arada bir uzlaşma arayışı için görüşmeler yapıldığını anlatan Avcı, tümü üzerinde konuşmak üzere söz alanların oluşturduğu listede 8 kişi olduğunu, onlara en fazla birer saat, listedeki diğer konuşmacılara da beşer dakika süre verileceğini, eldeki listedeki isimlerin konuşması bittikten sonra da isteyenlere 10’ar dakika konuşma süresi verileceğini söyledi.
 
Avcı, komisyon toplantısına ara verilmeden önce CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın sözlerini hatırlatarak, bu sözleri kendisinin de yadırgadığına inandığını belirterek “bir açıklama yaparsınız, sanırım” dedi. Altay, “5 dakika ile sınırlayınca insani refleks verdim 3 dönemimde de çokça başıma geldi keşke böyle olmasaydı. Ancak söz hakkı verilmeden oylatmanız şık olmadı. Bu adamı tanıdığıma sevindim diyordum ama sizinle ilgili görüşlerim değişti. Muhalefet dozajı kantarın topuzunu ayarlamamıştı bunlar olabilir öfke muhalefete sabır sizedir. Oldu bittiye getirilmesine seyirci kalmamızı bekleyemezsiniz” dedi.
 

-İKNA ODASI ATIŞMASI-

 
Komisyonda CHP’li milletvekilleri ile AKP’li milletvekilleri arasında “Yasa dayatmadır-değildir” üzerine sözlü sataşmalar yaşanırken, AKP Samsun Milletvekili Osman Çakır, “İkna odaları görüntülerini çıkarın da dayatmayı zulmü görelim” dedi. Bu sözlere CHP’li Serter, “Gelin size ikna odalarını anlatayım ben… 15 yıldır ikna odası yeter…” diye tepki gösterdi.
 
-“NOT VERSEYDİN”-
 
AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı, “CHP’li Recep Gürkan güzel konuştu. 12 saat konuşan Engin Özkoç ile Dilek Akagün Yılmaz ise bağlamdan uzaktı. İçeriği doldurmayan konuşmalardı. İçeriği olmayan konuşmanın nesi direniştir” diyerek yapılan konuşmaları eleştirdi. Bostancı’nın sözlerine Serter, “Not verseydiniz. Siz mi değerlendireceksiniz” diye tepki gösterdi.
 
-MHP’Lİ YENİÇERİ’NİN “MUHALEFET” SÖZLERİ GÜLDÜRDÜ-
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, eğitimde yapısal değişimi öngören önemli bir yasayı görüştüklerini belirterek uzun konuşmalardan şikayet etti. Çalışmaların kabir azabına dönmemesini isteyen Yeniçeri, CHP’li milletvekillerine dönerek, “Muhalefetteki arkadaşlara da bir şey demek istiyorum” dedi. Kendisi de muhalefet partisi milletvekili olan Yeniçeri’nin bu sözleri “Sen nesin” diyen CHP’li milletvekillerinin gülüşmelerine neden oldu. Bazı CHP’li milletvekilleri “Hayırlı olsun. AKP’ye geçmenizi alkışlıyorum” diyerek Yeniçeri’yi alkışladı.
 
Yeniçeri, “Ceberrut, tepeden inmeci AKP ile uğraşıyoruz. Onlarla uğraşırken CHP çıktı. Arada kalıyoruz” derken CHP’li Serter “Arada kalmak iyi değildir tarafınızı belirleyeceksiniz” dedi. Yeniçeri, “Biz akıl mantığın yanındayız” yanıtı verdi.
 
Bu tartışmaların ardından komisyonda 8 milletvekilinin en fazla birer saati bulacak konuşmalarına başlandı.
 
-“KIZ ÇOCUKLARININ OKULDAN KOPACAĞINI SÖYLEYENLER 28 ŞUBAT'TA NEREDEYDİ?”-
 
AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, konuşmasında “Kız çocuklarının okuldan kopacağını söyleyen arkadaşlar, 28 Şubat’ta neredeydiniz? Onbinlerce kız çocuğu başörtüsü nedeniyle okula gidemedi” dedi. Özdağ’ın getirilen teklifin 28 Şubat’ın mağduriyetini giderme amaçlı olduğu yönündeki sözlerine CHP’li milletvekilleri “Bugün Başbakan Erdoğan 28 Şubat’ın hesaplaşması” dedi, hatırlatmasında bulundu. Özdağ, “Başbakan söyledi ise doğruyu söylemiş. 28 Şubat’la hesaplaşma diyorsa doğru söylemiş” yanıtı verdi.
 
-“GAZETECİLERE UYARI”-
 
AKP’li Ünal Kacır, basın mensuplarının kendi aralarında yaptığı konuşmaya müdahale ederek, “Siz böyle yorum yapamazsınız sizin işiniz objektif olmak. Siz herhalde CHP’lisiniz” dedi.
 
-KADEMELERE İSİM GELİYOR-
 
Teklifte eğitimin birinci, ikinci kademe gibi ifadeler yerine, ilkokul, ortaokul ve lise olarak isimlendirilmesi için önerge ile değişiklik yapılacağı öğrenildi. Değişikliğin, ilkokul ve ortaokul ifadeleri toplumda kabul görmüş anlaşılması daha kolay ve halkın iyi bildiği tanımlamalar, kademeleri ifade ederken kullanım kolaylığı açısından ilkokul ve ortaokul ifadelerinin kullanılması amaçlı getirileceği biliniyor.
 
Komisyon toplantısındaki görüşmelerin geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum