Nutella'nın Fındık Alımın da yolsuzluk iddiası

Nutella'nın Fındık Alımın da yolsuzluk iddiası

Nutella'nın sahibi olan dünyanın en büyük fındık satıcısı Ferrero, Türk firmaları üzerinden fındık alımında yolsuzluk tezgahlamakla suçlanıyor

İki büyük banka, İtalyan Ferrero ve iki Türk şirketinin adının karıştığı Türk fındığı ihracatına yolsuzluk karıştığı iddialarının öne sürüldüğü sıradışı ve karmaşık hukuk savaşının sonuna yaklaşıldı. Londra Yüksek Mahkeme'de görülen davada davacı taraf, Ferrero Roche çikolataları ve Nutella'nın sahibi dünyanın en büyük fındık satıcısı Ferrero'yu yolsuzluk planını tezgahlamakla suçluyor. İddiaya göre, 2002'de Tokyo Mitsubishi ve KBC Belçika bankaları, AB fonunun onayı ve Londra'daki bir şirketin vasıtasıyla Türkiye'deki fındık toptan satıcısı Başkan Gıda'ya 22.8 milyon euro kredi verdi.

İKİ ÜLKEDE DAVA AÇILDI

Başkan Gıda, fındık üreticilerinden ürün alıp Ferrero'ya satacak ve hemen ardından da aldığı krediyi bankalara geri ödeyecekti. Ancak, Japon ve Avrupalı bankacılar aradan geçen beş yıl içinde verdikleri kredinin sadece 2 milyon eurosunu geri alabilince soluğu mahkemede aldılar. Özel hukuk bürolarının soruşturması ise bambaşka bir gerçeğin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Ödemeler Başkan Gıda'ya gitmemişti. İtalyanlar da fındığı Başkan Gıda'dan değil, Aksu Gıda'dan almıştı. Paravan şirketler üzerinden dolandırıldıklarını düşünen bankacılar 2008 ekim ayında Londra ve İtalya'da iki ayrı dava açtı.

Telefona cevap veren yok

İTO sicil kayıtlarında Başkan Gıda adını taşıyan üç şirket görünüyor. En eski olanı 2000 yılında kurulmuş ve şirketin irtibat telefonlarına kimse cevap vermiyor. İddianamede adı geçen diğer Türk şirketi Aksu Gıda adını taşıyan 11 şirket bulunuyor. Bu şirketlerden dış ticaret yetkisine sahip iki şirket var ve bunlarda faaliyetine son vermiş.

Etiketler :