O afişleri astıran ortaya çıktı

O afişleri astıran ortaya çıktı

2004'teki yerel seçimler öncesinde kahvehane, dernek-lokal ve yol kenarları gibi kamuya açık yerlere asılan irtica afişlerinin kaynağı ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıya tanık olarak ifade veren Uzman Çavuş Aykut Öztürk, afişleri Jandarma Genel Komutanlığı'nın emriyle astıklarını söyledi.

Zaman'ın haberine göre; Darbeye zemin hazırlamak için 2003'ten itibaren kahvehanelerin camlarına, elektrik direklerine, yol kenarlarındaki duvarlara asılan 'irtica geliyor' içerikli afişlerin kaynağı bulundu. O dönem bazı gazetelerde de yer alan esrarengiz afişlerin altından Cumhuriyetçi Çalışma Grubu (CÇG) çıktı. Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'a tanık olarak ifade veren muvazzaf bir uzman çavuş, grubun 2003'te AK Parti hükümetini yıkmak için yaptığı afişleme faaliyetini anlattı. Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un illegal olarak kurduğu CÇG tarafından afişleri asmak için görevlendirildiğini belirten Jandarma Uzman Çavuş Aykut Öztürk, bir afişin aslını da savcıya sundu.

2003-2004 yıllarında Tekirdağ Muratlı'da çalıştığını söyleyen Öztürk, şu bilgileri verdi: "Mart 2004 seçimlerinden önce İlçe Jandarma Komutanlığı'na afişler gönderildi. Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı, afişleri tüm karakollara dağıttı. Talimatta afişlerin herkesin görebileceği umumi yerlere asılması istendi. Broşürler bütün ilçelerde devriyeler tarafından asıldı." Uzman Çavuş Öztürk, 12 Haziran 2011 seçimlerinde İstanbul Tuz-la'da AK Parti'nin seçim afişlerinin jandarma devriyeleri tarafından toplatıldığını da vurguladı.

Alınan bilgilere göre, afişlerle ilgili gelişme geçtiğimiz aylarda Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara ulaşan bir ihbar mektubuyla başladı. Mektupta, 2003'teki 'irtica geliyor' içerikli afişlerin bazılarının halen Ümraniye Cezaevi'nde görev yapan Jandarma Uzman Çavuş Öztürk'te olduğu belirtiliyordu. Bunun üzerine savcılar Öztürk'ü ifadeye çağırdı. Uzman çavuş önceki gün İstanbul Adliyesi'ne geldi. Belirtilen broşürlerden birinin aslını da yanında getiren Öztürk, o dönem CÇG'nin yaptığı afişleme faaliyetini isim ve yer belirterek anlattı. Afişlerin nasıl dağıtıldığından nerelere asılacağına dair verilen talimatlara kadar önemli bilgiler aktardı. Öztürk, 2003'te Tekirdağ'da görevliyken meslekten atılan Kayseri-Özvatan ilçesi-Küpel köyünde ikamet eden Ahmet Büyükşahin'le yaptığı bir telefon görüşmesini savcıya naklederken şunları kaydetti: "Telefonda, broşür ve afişlerin köye askerler tarafından getirildiğini söyledi. Bunları değişik yerlere astıklarını, yetmeyince de fotokopi çekmek suretiyle dağıttıklarını anlattı. Hatta askerlere parti mi kuruyorsunuz şeklinde köylülerin tepki gösterdiğini belirtti."

Çalışmaların merkezinde yer alan CÇG'yle ilgili belgeler, Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un ADD'ndeki ofisinde bulunmuştu. Bir CD'de CÇG isimli illegal yapılanmaya ait power point sunumlar görülmüştü. Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de mahkemede CÇG'nin kendi önüne geldiğini ancak kabul etmediğini açıklamıştı. Grup, 'adam kaçırma', 'sabotaj' ve 'silahlı eylem' faaliyetlerini powert point sunumlarına yazmaktan bile çekinmemişti. CÇG'nin 2003-2004 döneminde icra edeceği faaliyetler, görsel, yazılı, internet, akademik, idari ve sanatsal olarak altı ana başlığa ayrılıyordu. Görsel faaliyetler ise 'Afiş', 'Basınla İrtibat Bilgilendirme', 'Gazete Bildiri', 'Reklam Panosu' ve 'Lazer Işık demeti' gibi alt başlıklar içeriyordu.

AK Parti afişlerini jandarma toplattı

Uzman Çavuş Öztürk'ün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na anlattıkları afiş faaliyetinin 2011 seçimleri sırasında da devam ettiğini gösterdi. Uzman Çavuş, Tuzla'da AK Parti'nin seçim afişlerinin jandarma devriyeleri tarafından toplatıldığını vurguladı. Bu konuda, İlçe Jandarma Komutanı Ali Rıza Çiçek'in halen Şırnak'ta görevli Üsteğmen Mutluay Oskay'a şifahi olarak talimat verdiğini iddia etti. Ayrıca faaliyeti yürüten devriye komutanlarını da isim isim sıraladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.