O işyerlerinin ruhsatları var mı?

O işyerlerinin ruhsatları var mı?

Gökçek, iki ayrı patlamada 14 kişinin hayatını kaybettiği OSTİM gibi sanayi bölgelerinde belediyelerin hiçbir yetkisinin bulunmadığını ve ruhsat vermediklerini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ostim'de meydana gelen ikinci patlamada, 6 vatandaşın hayatını kaybettiğinin ortaya çıktığını bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği bölgeye gelen Gökçek, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yangının sürdüğünü belirten Gökçek, ''Şu ana kadar maalesef 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ortaya çıktı'' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiçbir yetkisinin bulunmadığını belirterek, ''Organize Sanayi Kanunu gereği burası tabiri caizse kendi başına yönetilir, kendi başına buyruktur. Ben bu olaya senelerden beri karşı çıkıyorum, ama bu konuda başarılı olamadım. O kanunun değiştirilmesi için parlamentoda çok dil döktüm, ama bir türlü olmadı'' dedi.

Patlamanın meydana geldiği bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Gökçek, patlamanın olduğu işletmede kesin olmamakla birlikte 8 kişinin bulunduğu yönünde bilgileri olduğunu belirtti.

Gökçek, ''Kamuoyunun şunu bilmesini isterim. Organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiç bir yetkisi yoktur. Buradaki ruhsatları biz vermeyiz. Buradaki kontrolleri biz yapmayız, ne ilçe ne büyükşehir belediyesi. Organize Sanayi Kanunu gereği burası tabiri caizse kendi başına yönetilir, kendi başına buyruktur. Ben bu olaya senelerden beri karşı çıkıyorum, ama bu konuda başarılı olamadım. O kanunun değiştirilmesi için parlamentoda çok dil döktüm. Ama bir türlü olmadı'' açıklamasında bulundu.

Biraz önce bir vatandaşın önünü kestiğini ve bölgede son zamanlarda kaçak siloların oluşmaya başladığını ifade ettiğini aktaran Gökçek, ''Yetkimizin olduğu kadar, her halükarda işin üzerine gitmeye çalışacağız. Ama bu hususun, yeniden kontrollerin belediye kontrolüne girmesi, yasanın değişmesi benim kişisel kanaatim olarak şart'' dedi.

Aynı günde iki patlama olmasında sabotaj ihtimalinin bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Gökçek, ''Şu anda böyle bir bulgu yok. Bunu esas olarak cevaplayacak olan sayın valimizdir. Ben itfaiye açısından yapmış olduklarımızı anlattım. Şu an için böyle bir bilgi bende kesinlikle yok'' dedi.

Ölü ve yaralı sayısının yeniden sorulması üzerine Gökçek, ''6 kişi kesin vefat etti maalesef'' diye konuştu.

Gökçek, gazetecilerin bazı sorularına karşılık, ''Her söylediğimiz söz bizi bağlar. Onun için yanlış bilgi vermek istemiyorum. Şu anda elimizde olan bilgileri aktardık'' yanıtını verdi.

Bir soruyu yanıtlarken, kimlik tespitlerinin henüz yapılmadığını bildiren Gökçek, patlamanın ardından yukarı katlarda sağ olanların indirilerek, hastaneye gönderildiğini kaydetti.

Gökçek, basın açıklamasını dinleyen bir vatandaştan, patlamanın olduğu yerde 24 saat çalışıldığı bilgisini aldı. Aynı kişi Gökçek'e işyerinde solventin kaçak mazot haline getirildiğini anlattı. Gökçek'in, ''Burada ucuz mazot olarak mı satıyorlar?'' sorusuna bu kişi, ''Aynen öyle'' karşılığını verdi.

Gökçek'in yanında bulunan itfaiye görevlisi de bir soru üzerine, yangının kontrol altına alınmasında zorluk olmadığını, ancak aynı anda arama kurtarma çalışması yapıldığını belirterek, ''Bazı yerde söndürmeyi bekletiyoruz, kurtarma çalışması yapıyoruz. Kurtarmayla ilgili olumsuz bir durum yoksa, söndürmeye ağırlık veriyoruz'' dedi.

Bodrum katın tamamen yandığına belirten görevli, ''Bodrum katta birisi varsa, kurtulma ihtimali çok zor'' diye konuştu.

AA 

Etiketler :