'O' Komutanlara soruşturma

'O' Komutanlara soruşturma

Türkiye 35 vatandaşını gözyaşlarıyla uğurladı.

Yaşanan kayıplar nedeniyle büyük üzüntü içinde olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, “İnsansız hava araçlarının aktardığı 4 saatlik görüntü elimizde. Bunlar inceleniyor. Neticesinde gerekli olan neyse yapılacaktır” dedi.

İLGİLİ BİRİMLERİMİZ GÖRÜNTÜLERİ İNCELİYOR

Başbakan Erdoğan: Burada 40 kişilik bir grubun olması daha önce gerek Gediktepe, gerek Hantepe’deki talihsiz neticelerde de biliyorsunuz silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve ‘niçin bunlara müdahale edilmedi’ diye herkes eleştiri yapmıştı. Bu defa ise böyle yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Tabii burada üzüntümüz büyük. İdari ve adli incelemeler yapılıyor. Neticesinde gerekli olan yapılacaktır. Yaklaşık 4 saatlik görüntü elimizde, ilgili birimlerimiz inceliyor. Bazı gazetelerde ‘Devlet halkını bombaladı’ gibi bir başlık. Hiçbir devlet halkını kalkıp kastı mahsusa ile bombalamaz. Bizim iktidarımızda mümkün değil. Maalesef köşe yazarı sıfatıyla cambazlar var.

ARZU EDİLMEYEN BİR OLAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Çok talihsiz bir olay. Bilgiler, hayatını kaybedenlerin hepsinin sivil vatandaşlarımız olduğunu gösteriyor. Muhakkak olay titiz bir şekilde araştıralacak ve gereken yapılacaktır. Üzüntümüz gerçekten büyüktür ama kesinlikle arzu edilmeyen, hiçbir zaman düşünülmeyen böyle bir talihsiz, üzücü olayla da karşı karşıya kalınmıştır.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Olayla ilgili başta adli ve idari olmak üzere çok yönlü soruşturmalar başlatılmıştır. Bunların sonucunda olayın bütün yönleriyle aydınlatılacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Bu üzücü olay, 30 yıldır yaşadığımız terörün önümüze koyduğu acı tablolardan bir tanesi.

HATA VARSA YAPAN SONUCUNA KATLANIR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Biz olayın hem adli boyutunun mutlaka incelenmesini ve soruşturulmasını hem de idari bakımından bir ihmal bir hata var mıdır bunların soruşturulmasını bekliyoruz. Eğer bir ihmalin veya bir kastın içindeyse mutlaka bunu yapanlar sonuçlarına katlanırlar.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımız bizim kardeşlerimizdir. Mutlaka gerekli tahkikat yapılacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmamalıdır.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Bir kasıt kesinlikle söz konusu değil. Ayrıca konuyla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldı. İncelemeler sonucu olayın gerçek boyutu daha net ortaya çıkacak. Buna göre yapılması gerekenler ne ise onlar da elbette yapılacak.

ÖLENLERİN AİLESİNDEN ÖZÜR DİLENMELİDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Hükümetin derhal özür dilemesi lazım. Hükümetin derhal o bölgeye bakan göndermesi lazım. Hükümetin o yurttaşların ailelerinden özür dilemesi lazım. Merak ediyorum, Genelkurmayın açıklaması... ‘istihbarat aldık’. Kim verdi bu istihbaratı?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Terörle mücadelenin yoğunluk kazandığı bir ortamda özellikle bir bölgede sıcak temasların devam ettiği bir süreçte bir yerden bazı genç, çocuk yaşta ve bir ailenin mensubu olarak bilinen yöre insanlarından terörle mücadelenin yoğunluk kazanmış olduğu bir alanda terörist olarak görülüp gerekli mücadele sürdürülmüştür. İktidar çok yönlü araştırmalarla gerçeği anlatmalıdır

ÇÖZÜM SÜRECİNDE YAŞANMASI DİKKAT ÇEKİCİ

35 kişinin ölümünü protesto eden BDP’liler sokakları savaş alanına çevirdi. Başta Diyarbakır ve Hakkari pekçok ilde esnaf kepenk açmazken protestocular polisle çatıştı. İstanbul’da da başlarını BDP’li Sebahat Tuncel’in çektiği grup Adli Tıp önünde eylem yaptı. Öte yandan acı olay akıllara provokasyon ihtimalini de getirdi. HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Küreken, “Kürt sorununun çözümünün yakıcılık kazandığı bir dönemde meydana gelen vahşetin hangi karanlık odaklarca tertiplendiğinin açıklanması gerekir” dedi. Emekli Özel Harekatçı Albay Mesut Işık da bazı odakların PKK’ya karşı verilen mücadeleden rahatsız olabileceğine işaret etti.

BDP CENAZEDE SİYASİ RANT PEŞİNE DÜŞTÜ

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı ve Ortasu köyleri arasındaki kırsal alanda terörist sanılarak vurulan 35 kişi, doğdukları köyün mezarlığında yan yana toprağa verilirken, geride bıraktıkları hayat hikayeleri ise yürük burktu. Olayda yaşamını yitiren liselilerin LYS sınavına hazırlanmak amacıyla bilgisayar ve telefon almak için ilk kez sınıra kaçakçılık için gittiği iddia edildi. BDP tarafından organize edilen törenin terör örgütü PKK yanlısı bir eyleme dönüştürülmeye çalışılması dikkat çekti. Öcalan lehine sloganlar eşliğinde PKK’nın simgelerine sarılan cenezeler, iş makinelerince açılan mezarlarda birer birer defnedildi. Mezarlıkta, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri, yakınları, köylüleri ve ölenlerin sınıf arkadaşlarının göz yaşı döktüğü görüldü.

EŞİ 7 YILIN ARDINDAN HAMİLE KALMIŞTI

Basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almasına izin vermeyen Gülyazı Çok Programlı Lisesi kız öğrencileri, Yüksel, Salih, Şervan, Mahsun, Orhan Savaş, Bilal ve Cemal Encü’yü kaybettiklerini belirterek, “Ülkenin batısında yaşayanlar bizim kardeşimizdir. Ama eğer bizim acımızı kendi acıları gibi hissetmiyorlarsa kardeşimiz değiller artık” dedi. Yaşamını yiteren Orhan ve Züdan kardeşlerin de Şehit Er Mehmet Ali Kültür İlköğretim Okulun 7. sınıfında okudukları Hüseyin, Celal ve Fadıl’ın da 3 ay sonra askere gideceği öğrenildi. Ölenler arasındaki Hüsnü Encü’nün 7 yıldır evli olduğu ve çocuğunun olmaması nedeniyle eşi Samire’nin tüp bebek yöntemiyle hamile kaldığı ortaya çıktı. 2 aylık hamile olan Encü, sinir krizleri geçirdi.

ACI OLAYIN TEK TANIĞI YAŞADIKLARINI ANLATTI

35 kişinin hayatını kaybettiği olaydan yaralı olarak kurtulan ve şu an tek görgü tanığı olan Haca Encü’nün ifadesinde, ‘askerlerin köylülerin önünü kestiğini ve uçaklarında bombaladığını’ söylediği iddia edildi. Önce aydınlatma fişeği ve top atışı ardından uçakların geldiğini belirten Encü, ilk bombardımanda 20 kişinin öldüğünü, bir saat süren olayda üç kişinin dereye girip kayalıkların arasında sabaha kadar saklanarak kurtulduğunu söylediği kaydedildi. MAZLUMDER ve İHD tarafından açıklanan ‘ön izlenim’ raporunda ise, olayda hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun 18 yaşın altında ve e 12-28 yaş aralığında olduğu belirtildi. Raporda, şüphelilere ‘dur ihtarı’ yapılmayarak yargısız infaz uygulandığı, orantısız güç kullanılarak ‘toplu katliam’ yapıldığı iddia ediliyor.

MİT: OPERASYON BİZİM İSTİHBARATIMIZLA DEĞİL

MİT Müsteşarlığı, dün bazı basın yayın organlarında yer alan, 35 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan hava operasyonuna ilişkin istihbaratın MİT’ten kaynaklandığı’ yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. MİT Müsteşarlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nce yapılan açıklamada “Genelkurmay Başkanlığının yaptığı açıklamada, operasyonun nasıl gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Buna rağmen bazı basın yayın organlarınca teşkilatımıza teyit ettirilmeden olayla ilgili gerçek dışı haberler yayınmlanmasından üzüntü duyulmaktadır. Terörle mücadelenin etkin şekilde yürütülmesinin vazgeçilmez unsuru kurumlararası istihbarat paylaşımı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir’’ denildi.

Özel yetkili savcılık harekete geçti Genelkurmay başsağlığı diledi

Kuzey Irak sınırında kaçakçılık yapan Ortasu köyü sakinlerinden 35 kişinin ölümü ile ilgili savcılar harekete geçti. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın oluş şekliyle ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık olayın öncelikle oluş şeklini belirlemeye çalışacak. Savcının olayın görgü tanıklarının yanı sıra, istihbarat ve askeri yetkililerin de ifadesine başvurulması bekleniyor. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet savcılığı başlattığı soruşturma kapsamında, İHA’ların görüntülerinin iletildiği merkezlerdeki komutanlarında bilgisine başvurması bekleniyor. Öte yandan TSK, Irak sınırındaki olayla ilgili başsağlığı mesajı yayımladı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan mesajda, “28 Aralık 2011 gecesi sınır ötesinde meydana gelen olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aile yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz” ifadesi kullanıldı.

‘Vur emri’ Malatya’dan verildi

‘Vur emrini’ kimin verdiği de tartışma konusuydu. Edinilen bilgiye göre, İHA’larda bulunan kameralarının ısıya duyarlı bir şekilde çalıştığı, aşağıdaki kişilerde silah veya benzeri patlayıcının bulunup bulunmadığını tespit edemediği belirtildi. Uludere ilçesindeki görüntüleri belirlenen İHA’ların elde ettiği verileri önce Batman’a, Batman’dan da Şırnak tümen Komutanlığı ile Van Asayiş Kolordu Komutanlığı’na iletildiği öğrenildi. Van Asayiş Kolordu Komutanlığı’nda incelenen görüntüler anında değerlendirilerek, Malatya 2’nci Ordu Komutanlığı’na bildirildi. Komutalıktaki uzmanların incelemesinin ardından Diyarbakır 2’nci Hava Üs Komutanlığı’na bilgi verilerek uçakların havalanarak verilen koordinatları bombalaması istendiği iddia edildi

kaynak: star 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.