O Plan İşliyor Ve...

O Plan İşliyor Ve...

Yargıtay, Başsavcı İlhan Cihaner'in yargılandığı Ergenekon dava dosyasını Erzurum'dan istedi. Hukukçulara göre, bu karar, önceki gün internete düşen ses kaydını doğruluyor.

Yargıtay, Başsavcı İlhan Cihaner'in yargılandığı Ergenekon dava dosyasını Erzurum'dan istedi. Hukukçulara göre, bu karar, önceki gün internete düşen ses kaydını doğruluyor. Kayıtta, kim-liği belirsiz kişi, Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan'a şöyle diyor: "Davayı Ankara'ya aldık mı bu işi bitiririz, hepsini tahliye ederiz."

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i 'görevi kötüye kullanmak, resmî belgede sahtecilikle' yargılayan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dün tartışmalı bir karara imza attı. Heyet, Erzurum'daki Ergenekon dava dosyası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Islak imzalı millete komplo planı dava dosyasının, birleştirme kararı beklenmeden Ankara'ya gönderilmesine hükmetti. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında da Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Hukukçular, verilen karara tepki gösterirken, eski DGM Hakimi Ahmet Çağlayan, önceki gün internete düşen ses kaydının uygulamaya konulduğuna dikkat çekti. Yargıtay'ın yetki sınırlarını aştığını ve Anayasa'ya aykırı davrandığını söyledi. İnternetteki ses kaydında, Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan olduğu iddia edilen kişi, kimliği belirsiz bir şahısla davanın Anka- ra'ya alınacağını ve sanıkların tahliye edileceğini konuşuyor.

İlhan Cihaner, göreviyle ilgili suçlardan yargılandığı davaya önceki gece uçakla getirildi. Dün sabah saatlerinde Yargıtay'a getirilen ve duruşma salonuna alınan Cihaner'in etrafında jandarma personeli hazır bulundu. Duruşmaya Cihaner'in annesi, eşi Muteber Cihaner, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz katıldı. Cihaner, 'görevi kötüye kullanma' suçuna ilişkin yaptığı savunmada, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'yla yaptığı hiçbir yazışmasında görevli ve yetkili olduğunu belirtmediğini, İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatleri hakkında yürüttüğü soruşturmaların CMK 250. madde kapsamına girmediğini savundu.

Örgütlü suçlarda suç ihbarını alan, suçla ilk karşılaşan savcılığın soruşturma başlatacağını anlattı. Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı da örgüt soruşturmalarını gizlediği iddiasını da kabul etmedi. "Fethullahçılar, Süleymancılar ve Menzil grubunun faaliyetlerine ilişkin" jandarma ve emniyetten bilgi talep ettiğini, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebine bilgi gelmediği için cevap vermesinin mümkün olmadığını öne sürdü. Erzurum'un 'irticai faaliyetlerle ilgili bilgi vermesini' isteyen yazısını eleştiren Cihaner, "İrtica soyut bir kavram, somut şeyler söyleselerdi cevap verirdim." diyerek imalı konuştu.

Yürüttüğü soruşturmadaki 'arama' ve 'el koyma' kararlarının hukuka aykırı yapıldığı iddialarını da kabul etmedi. Kolluğa aramaların hukuka uygun yapılması için yazı yazdığını, hiçbir insan hakkı ihlali yaşanmadığını iddia etti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, daha sonra yazışmaları okudu. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı faksıyla 13.10.2010 tarihinde faks gönderdiğini belirtti. Söz konusu faksta, istenilen dosyanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilmesine karar verildiği, dosyanın duruşma safahatına ait sesli ve görüntülü kaydın ise zapta geçirilmesine halen devam ettiği belirtildi. Dosyanın dijital ortama kaydedilen kısımlarının 2 adet CD ile APS yoluyla Yargıtay'a gönderildiği kaydedildi. CD'lerin dairelerine ulaşmadığını vurgulayan Ersan Ülker, Cihaner'in avukatlarının Erzurum'daki davayla ilgili sunduğu CD'lerin heyetçe incelendiğini vurguladı.

İlhan Cihaner'e herhangi bir soru yöneltmeyen Yargıtay cumhuriyet savcısı ise, birleştirilmesine karar verilen Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile İsmailağa cemaati dosyasının incelenmesi için istenmesine karar verilmesini talep etti. Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, mahkemenin görüşü sorulmadan dosyayı kaçırmak için Ergenekon'la birleştirme kararı alındığını savundu. Cihaner ise Yargıtay'da birleştirme kararı için eldeki evrakların yeterli olduğunu savundu: "Dosyaların beklenmesine karar verilirse 3 ay daha kaybedilecektir. Bu dosyaya önce savcı aradık. Şimdi mahkeme arıyoruz. Dursun Çiçek davasıyla ilgili hiçbir bağ kalmamıştır. Çiçek'in Erzincan'a geldiğine dair hiçbir delil yoktur. Çiçek o tarihlerde İstanbul'dadır. Bir suçtan iki ayrı yargılama olmaz."

Hâkimden sanık Cihaner'e: İlhan ne diyorsun, anlat...

Ersan Ülker'in, sanık İlhan Cihaner'e ismiyle hitap etmesi dikkat çekti. Ülker'in 'İlhan ne diyorsun?' diye söz vermesinin ardından Cihaner, Erzurum'un kararından sonra İstanbul'daki mahkemenin 2'ye 1 birleştirme kararı vereceğini söyledi. "Erzurum'da yetkisiz mahkemeye karşı savunma yapmadım. Erzurum'da engizisyon'a rahmet okutacak bir yaklaşım var. Türkçe kullanmamıza rağmen bizi dinlemediler. İlk kez görevli ve yetkili bir mahkemeye karşı savunma yapıyorum." dedi. Daire, İlhan Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyası ile Dursun Çiçek'in de bulunduğu, 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı' dava dosyasının, birleştirme kararı beklenmeden kurye ile gönderilmesine hükmetti. Cihaner'in bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar veren Daire, duruşmayı 28 Mayıs tarihine erteledi.

Yargıtay'ın kararı, internete düşen ses kaydını doğruladı

İlhan Cihaner'le ilgili dün yaşanan gelişmeler, önceki gün internete düşen bir ses kaydını da doğruladı. Başsavcı İlhan Cihaner'in Yargıtay'da görülen 'evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma' davasıyla ilgili ses kaydında ilginç diyaloglar var. Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan olduğu iddia edilen kişi ile kimliği belirsiz bir şahıs, Erzincan davası sanıklarından 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Başsavcı İlhan Cihaner'in yargıdan nasıl kaçırılacağı hakkında konuşuyor. Orgeneral Berk'in duruşmalara neden katılmadığına ilişkin konuşmaların da yer aldığı kayıtta, Erzurum'da görülen 'terör örgütü üyeliği' davasının Yargıtay'daki evrakta sahtecilik davası ile birleştirilmesi planlanıyor. Cihaner'in Yargıtay'da görülen görev suçu ile ilgili davasının düşeceği iddialarının yer aldığı kayıtta, Erzurum'daki mahkemeye açıkça baskı yapılacağı dile getiriliyor. Kayıttaki şahıslar, CHP Milletvekili Ahmet Ersin'e de eleştirilerde bulunurken, Hâkim Oktay Kuban'a övgüler yağdırıyor.

İşte o diyaloglar:

Generalim nasıl, morali iyi mi?

Beni görünce iyi oldu. Dedim ki duruşmaya yetişemezsin. Şimdi bir rapor al, dedim. İstirahatlı ya bir görev çıkarttır. 'Ben dedi söylerim görev de çıkartırım.' Bizimkini iyi tutuyor Genelkurmay. Rahatlatmak istiyorlar.

Adli müşavir dedi ki: "Şu uyuşmazlık mahkemesine uyuşmazlık çıkarmadan götüremez miyiz? diye düşünüyorum." dedi.

Götüremeyiz.

Ama içeriği de konuşmak lazım. Askeri Yargıtay'la, başsavcısıyla.

Uyuşmazlıktan geçmez, kemikleşirse sıkıntı çıkar.

Kötü olabilir hepsini tahliye edeceğiz.

Askeri Yargıtay başsavcısı iyi adamdır. İsmini unuttum uyuşmazlıkta beraber görev yaptık.

Zaman kalmadı bu hafta orası bir karar verecek.

Ben o zamana kadar başsavcımla da (Cihaner) görüşeyim.

Ayın ikisini bekleyelim. İnşallah gücü yetecektir.

Bu davayı buraya getirdik mi biz bu davayı bitiririz.

Şimdi Erzincan duruşmayı sırnaştırabilir mi 3-5 güne? HSYK bağımsız hareket etmese bunları bitirmiştik. Zaten ben de duruşmaya gideceğim. Ona meydan vermeyeceğim.

O zaman sürekli devam ederim gece gündüz. Baskı uygulayacaksınız mahkemeye.

Yapacak bir şey yok. İlhan 14 Mayıs'a kadar yatacak. 14 Mayıs'ta dosya gelir.

Ahmet Ersin'e de haber gönderdim sen bu işlerle uğraşma diye. O da diyor ki pijama götürdüm. Yav bırak.

İstanbul'daki Oktay Kuban çok iyi bir çocuk.

Basıyor ortaya bırakıyor delil yok diyor. Ayağa kalkıyor geri çıkarın diyor. İSTANBUL ZAMAN

Karar, hukukçuları şaşırttı:

Yargıtay'da birleştirme olmaz

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: "Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin dosyaların getirilmesine neden ihtiyaç duyduğunu bilmiyorum. Yargıtay'ın herhangi bir dairesinin, yerel mahkemelerde görülen davaların bu şekilde birleştirilmesine karşı bu aşamada yapabileceği herhangi bir hukuksal şey yok. Erzurum'daki birleştirme kararı tamamen hukuksal bir olay. Bu dosyanın şu aşamada Yargıtay'a gelmesi veya Yargıtay'da birleştirilmesi mümkün değil. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de, Yargıtay 11. Ceza Dairesi de bir mahkemedir. Bir suç ihbarında bulunmadan önce, bu gecikme nedeninin ne olduğuyla ilgili mahkemeden sorulup gelecek cevaba göre hareket edilmesi gerekli. Bir nezaketi aşan durumun olduğu açık."

Müdahale yersiz ve anlamsız

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin: "Yargıtay'ın bir amir pozisyonuna hazırlandığı anlaşılıyor. Nezaket kurallarına uymama diye bir suç yok. Onu nereden çıkardılar bilmiyorum. Yargıtay, bu tür yargılama süreçleri içerisinde kendini bir amir gibi gösteremez. Daha önemlisi şu an ortada zaten bir yargılama yok, birleştirme kararı verilmiş. Süreç içerisinde Yargıtay'ın herhangi bir müdahalede bulunması yersiz ve anlamsız geliyor."

Ses kaydındaki plan uygulanmış

DGM eski Hakimi Ahmet Çağlayan: "İnternete düşen bir konuşma vardı. O konuşma uygulanmış. Bu, birleştirme kararı verilmeden hesaplanmış. Yargıtay 11. Ceza Dairesi yetki sınırları içinde kendisine gelen dosyaları inceler. Kendisine gönderilmeyen dosyayı isteme yetkisi yoktur. Yargıtay'ın tavrı Anayasa'daki yargıyla ilgili konulan hükümlere aykırı. Uyuşmazlık Mahkemesi'ne dosyanın gitmesi engellenmek isteniyor. Usul kurallarına ve Anayasa'ya uymuyor. Anayasa'da ve yasalarda öngörülmeyen yetkiler yorum yoluyla kullanılıyor."

Etiketler :