O saldırıda büyük ihmal

O saldırıda büyük ihmal

6 şehit öncesi Heronların uyarısına Hantepe'den verilen cevap: Her şey kontrolümüzde

Hakkari Çukurca'da geçen hafta 6 askerin şehit düştüğü saldırıyla ilgili ihmal iddialarına yenileri ekleniyor. İnsansız istihbarat uçaklarının saldırıdan 15 dakika önce Hantepe'deki birliği uyardığı ortaya çıktı. Batman'daki Heronları izleme merkezinden gelen "Bir grup sızma var." bilgisine karşılık, "Sorun yok, her şey kontrolümüzde." cevabı verilmiş. Ayrıca teröristler tarafından Hantepe'nin karşısındaki kayalıklara yerleştirilen Doçkaların(uçaksavar) saldırıdan sonra 3 gün boyunca atış yaptığı, buna rağmen imha edilemediği ileri sürülüyor.

 

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe'de konuşlu askerî birliğe düzenlenen ve 6 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. İstihbarat birimlerinin 10 gün önce uyardığı baskın adeta göz göre göre gelmiş. Bölgede faaliyet gösteren Heronların, saldırıdan 15 dakika önce PKK'lı grubu tespit ettiği belirtiliyor. "Bir grup sızma var." diyerek Hantepe'yi uyaran Batman'daki Heronları takip merkezinin sorumlusuna, "Sorun yok, her şey kontrolümüzde." karşılığı verilmiş. İhmal iddialarını güçlendiren çarpıcı bir bilgi de, bölgenin hemen karşısındaki PKK'nın Zap kampından gelen teröristlerin günler süren lojistik yığınağıyla ilgili. Katırlarla bölgeye yığınak yapan teröristler, Hantepe'nin karşısındaki hâkim tepelere 3 adet Doçka (uçaksavar) yerleştirmiş. Sadece gövde ve namlu ağırlığı 35 kilogram olan, üstüne monte edildiği ayakların 157 kilogram geldiği Doçkaların elde taşınması imkânsız. Bu durum, "Daha önce Dağlıca ve Aktütün saldırılarında da kullanılan doçkalar, Hantepe'nin karşısına nasıl kuruldu, neden kimse müdahale etmedi?" sorusunu gündeme getiriyor. Hâkim tepelerde kayalıkların arasına kurulan 2 km menzilli Doçkaların, saldırının ardından 3 gün boyunca atış yaptığı ve imha edilemediği ileri sürülüyor. Kayalıkların arasına yerleştirilen Doçkaların Kobra helikopterler ve F-16 savaş uçaklarına 3 gün boyunca ateş etmeye devam ettiği belirtiliyor.

 

19 Temmuz gecesi yaşanan saldırının ardından, helikopter desteğinin geciktiği, termal kameraların çalışmadığı, birliğe yaklaşan şahısları tespit eden sensörlerin faaliyette olmadığı, aydınlatma mayınlarının devreye girmediği iddia edilmişti.

 

Dağlıca ve Aktütün saldırılarında olduğu gibi Hantepe baskınıyla ilgili de bir dizi soru işareti cevaplanmayı bekliyor. Olayın ardından gündeme gelen ihmal iddialarına her geçen gün yenileri ekleniyor. 19 Temmuz gecesi 02.00 sularında, Kuzey Irak sınırındaki Çukurca'ya bağlı Kavşak-Uzundere bölgesi arasındaki Hantepe'ye saldıran yaklaşık 40 kişilik PKK'lı grubun Heronlar tarafından tespit edildiği iddia ediliyor. Uyarıdan yaklaşık 15 dakika sonra, komando birliğinin üs bölgelerindeki mevzilere önce el bombasıyla saldıran teröristler, ardından Doçkalar ve uzun namlulu silahlarla bölgeyi ateş altına aldı. Dokça ve roketatar kullanan teröristlerin, bazı mevzilere girerek, askerî birliğe ait birtakım silah ve mühimmatı götürdüğü belirtiliyor. Teröristlerin yanlarına alarak Kuzey Irak'a götürdükleri silah ve malzemeler arasında, termal silah, havan ve termal kamera da bulunuyor. Saldırıdan sonraki ilk yardımın yaklaşık 2,5 saat sonra geldiği; ancak helikopterlerin Doçka tehdidi sebebiyle istenilen faydayı sağlayamadığı kaydediliyor. Doçkalar tarafından desteklenen terörist grubun, öldürülen PKK'lıların cesetlerini yanlarına alarak Kuzey Irak'a geçtikleri kaydediliyor.

 

Baskının yapıldığı bölgenin sorumlusu olan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Gediktepe saldırısından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'a verdiği brifingde, teröristleri çoban sandıklarını söylemişti. Balyoz iddianamesini kabul edenİstanbul10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararı verdiği kişiler arasında Tümgeneral Kaya da var. Kaya'nın ismi ilk kez Hakkâri Çukurca'da patlayan ve daha sonra TSK'ya ait olduğu ortaya çıkan mayınlarla gündeme gelmişti. Patlamanın ardından internete düşen ses kaydında, döşenen mayınların açıklamaların aksineterörörgütüne değil, TSK'ya ait olduğu belirtiliyordu. Komutanlar, askerlerin şehit olduğu olayla ilgili olarak "Önemli değil" ifadelerini kullanıyordu. Kaya ayrıca 19 Haziran'da PKK'lıların saldırdığı Tekeli Taburu'na giden Başbakan Tayyip Erdoğan'a brifing verdi. Kaya, teröristlere ait görüntülerin 23.30'da alındığını, topçu atışı yapıldığını, karşılık verilmeyince görüntülerin çoban, köylü, ya da kaçakçı olabileceğinin düşünüldüğünü belirtti. Kaya'nın görev yaptığı dönemde, Aktütün, Gediktepe, Hantepe baskınları yaşandı, 2 yıllık süre zarfında 27 saldırı gerçekleşti ve 64 asker şehit oldu.

 

 

ZAMAN

Etiketler :