O TSK'dan, eşi GATA'dan atıldı

O TSK'dan, eşi GATA'dan atıldı

Referandumun ardından, TSK’daki görevine geri dönmek için dava açan eski Yüzbaşı Güray Balatekin, o dönemki YAŞ üyeleri hakkında ikinci ve şok bir dava daha açmaya hazırlanıyor

YAŞ kararları ile TSK’dan atılan ve özlük hakları için dava açan bin 665 subay ve astsubaydan biri olan eski Yüzbaşı Güray Balatekin işini kaybeden bir asker olmanın yanısıra, işini kaybettiği için eşini de kaybeden acılı bir koca aynı zamanda. TSK’dan atılınca GATA’ya da giremeyen Balatekin’in,kanserhastası eşi Aliye Balatekin’in GATA’daki tedavisi de yarım kalmış ve hayatını kaybetmiş. Güray Balatekin, bir ihracın ardındaki acı hikayeyi anlattı:

KOMUTAN ÇAY BAHÇESİNDEN KOVDU

Ardahan’da görev yaparken, eşimin başörtülü olduğunu gören Garnizon Komutanı M.İ. başını açmasını istedi. Ben de eşimin başını kendi rızasıyla kapattığını ve karışamayacağımı söyledim. Bana ‘TSK’da böyle bir eş olamaz. Ağzınla kuş tutsan bu orduda kalamazsın’ dedi. E.İ. önce eşimin sosyal tesislere girmesini yasakladı. Arkadaşlarının davetiyle gittiği sosyal tesisin yanındaki çay bahçesinden de yine E.İ. tarafından kovduruldu.

REVİRE GİRMESİNİ BİLE YASAKLADI

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/101115-113126-p1k.jpg

Eşim bu olaydan sonra mide rahatsızlığı çekmeye başladı. Revire gitmek istediğimiz zaman, rütbeli doktor “Garnizon Komutanı başörtülü olarak burada bakılmasını yasakladı” dedi. Eşime mide kanseri teşhisi konup sadece sadece GATA’daki onkoloji kliniğinde tedavi olabileceği kararı çıkınca Ankara’ya Kara Havcılık okuluna tayin edildim. 26 Kasım 1999’da midede ödem birikmesi oluştu. Acil müdahale edildi. 29 Kasım’da mesaiye gittim. Derse gidince Taktik Kurul Başkanı Albay, “Sen derse gitme.TSKile ilişkin kesildi” dedi.

EŞİME ‘TEDAVİNİ ERTELEDİLER’ DEDİM

O günden sonra bir anda bütün sosyal güvencem kesildi. Eşimi GATA’ya götürmem mümkün değildi, kapıdan bile geçemezdim. Çünkü ne askeri kimliğim vardı ne desağlıkkarnem. Eşime önce ‘tedavini biraz ertelediler’ dedim sonra rahatçabaşörtüsütakabileceğini söyledim. Tevekküle karşıladı. GATA’daki tedavisi yarım kalan eşim 15 Aralık 1999’da vefat etti.

TSK, gelse bakardıkdedi ama!..

• Eşinin GATA’daki tedavisi yarım bırakıldığı için hayatını kaybettiğini medyaya açıklamasının ardından Genelkurmay’ın yazılı bir açıklama yapıp “PKK üyelerine bile bakıyoruz, bir yüzbaşının eşine niçin bakmayalım” dediğini hatırlatan Güray Balatekin, “Bana nasıl bakacaksınız? Kimliğim ve sağlık karnem yok. Zaten kapılara asmışlar ‘Bu personel giremez’ diye. Nereye gideceksiniz? GATA’ya gitmek mümkün değildi. Ağır hasta olduğunu bilerek beni tayin ettiler.Beni ordudan atanlar yazın YAŞ kararını bekleyebilirlerdi.”

Kadın dernekleri de sustu!

• YAŞ kararlarına dava açanların birinci amacının özlük haklarını elde etmek olduğun belirten Güray Balatekin, kendisinin eşinin ölümünden ötürü ikinci bir hukuk mücadelesini de başlatacağını söyleyerek, “Tabii dava açmayı düşünüyorum Kendi özlük haklarımızı elde edeceğimiz zemine kavuşmamız lazım. Eşimin ölümü bir cinayettir. Sosyal hukuk devleti ve demokrasinin tesisi açısından eşimle ilgili YAŞ üyelerine cinayetten dava açacağım. Resmen burada bir cinayet var. Bu cinayeti konuşmama rağmen, bu konuyu sahiplenip de benim kaybolmuş haklarımı arayan kadın derneği yok. Bir kadın başörtülü olması nedeniyle hastaneden atılıyor ve sosyal güvencesini kaybediyor. Kadın dernekleri bile buna sahip çıkmıyor. Artık yargı önünde hesap soracağım” diye konuştu.

Takdirleri sadece 10 ay sürdü

Eski Yüzbaşı Güray Balatekin’e 7 Ocak 1999 günü “genel askeri tavır ve davranışları, aldığı emerleri getirmektedi hızı ve kabiliyeti, görevi başarmadaki gayreti, mesleki sevgisi, mazbut aile yaşantısı ve sosyal faaliyetlere katkısı” nedeniyle komutanları tarafından takdir belgesi verilmiş. Aynı Balatekin, bundan yaklaşık 10 ay sonra 29 Kasım 2010’da disiplinsizlik iddiasıyla TSK’dan atılmış.

Kağıt toplama derdi bitti

YAŞ mağdurlarından biri de Denizci S.A.S Başçavuş Osman Aydın. 1996 YAŞ kararlarıyla eşini başörtülü olması nedeniyle disiplinsizlik iddiasıyla TSK’dan ihraç edilen Aydın, bu karara geçtiğimiz günlerde itiraz etti. Bir süre İBB Zabıta’da çalışan fakat 2006 yılında ilişiği kesilen Aydın, iş bulamaması nedeniyle son olarak kağıt toplayıcılık yaparak geçimini sağladı. YAŞ kararları nedeniyle ASDER üyelerinin dava açma hazırlığında olduğunu duyan Aydın’ın “Nasıl hareket edeceğiz” diye ASDER’e uğraması sonucunda ise yaşamı dava açmadan değişti. Aydın, bir özel firmada uzun zaman sabit gelirli bir iş buldu. İş bulduğu için çok mutlu olduğunu ama askerlik görevini yapamadığı için üzgün olduğunu söyleyen Aydın “Tek suçum inançlı olmaktı. Atılmayı hak etmedim. Çok zor günler yaşadım ama hepsi geride kaldı. Şimdi özlük haklarımı geri istiyorum” diye konuştu.


STAR GAZETE

 

Etiketler :