Obama ABD ordusuna yetki verdi

Obama ABD ordusuna yetki verdi

ABD Başkanı Obama, ABD ordusuna "terör örgütü IŞİD'in ülkenin kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda ABD ordusunun hava saldırısı düzenlemesine yetki verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, gece geç saatlerde Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek, Irak'taki duruma ilişkin açıklama yaptı. Obama, IŞİD militanlarından kaçarak Sincar dağlarına sığınan binlerce Iraklıya ABD ordusu uçaklarının havadan yiyecek ve su yardımında bulunduğunu söyledi. Obama, insani yardımın Irak hükümetinin isteği doğrultusunda yapıldığını kaydetti.

Son günlerde Sincar'daki Yezidi kadın, erkek ve çocukların hayatlarını kurtarmak için kaçtıklarını, şu anda binlercesinin de dağda aç kaldığını ve susuzluktan öldüğünü vurgulayan Obama, IŞİD'in tüm Yezidileri sistematik şekilde imha etme çağrısında bulunduğunu, bunun soykırım olacağını dile getirdi.

Bağdat'ın talebi doğrultusunda harekete geçtiklerini anlatan Obama, "Bir soykırımı engellemeye yardım etmeye dönük tek bir yeteneğimiz varsa Amerika Birleşik Devletleri bunu görmezden gelemez. Dikkatlice ve sorumlu bir şekilde, potansiyel bir soykırım eylemini önlemek için harekete geçebiliriz. Bizim o dağda yaptığımız budur" diye konuştu.

Amerikan ordusunun dağda mahsur kalanlara gıda yardımına başladığını belirten Obama, "Bu hafta Iraklı biri dünyaya 'kimse yardıma gelmedi' diye haykırdı. Bugün, Amerika yardıma geliyor" ifadesini kullandı.

Obama, terör örgütünün Erbil'i ele geçirmek için ilerlemesi ve oradaki Amerikan vatandaşlarını ve askeri personelini tehdit etmesi halinde, ABD ordusuna hedefe dönük hava saldırısı düzenlemesine yetki verdiğini kaydetti.

Başkanlığa aday olduğunda ABD'nin Irak Savaşı'nı bitireceğini söylediğini hatırlatan Obama, ABD'nin Irak'a yeniden savaşmak için asker göndermeyeceği sözünü hatırlattı.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin Irak'ta başka bir savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğim. Iraklıları bu teröristlere karşı mücadelelerinde desteklerken bile Amerikan muharip birlikleri Irak'a savaşmak için dönmeyecek çünkü Irak'taki bu büyük krize Amerikan herhangi bir askeri çözümü yok. Tek kalıcı çözüm, Irak toplumları arasında uzlaşma ve daha güçlü Irak güvenlik güçleridir."

"IŞİD, kaos, hiçlik ve acımasız eşkiyalık dışında bir şey sunmuyor'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) masumlara yönelik terör kampanyasının ve şiddet eylemlerinin ciddi alarm ve soykırım sinyalleri verdiğini" kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD ordusuna "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki vermesinin ardından Kerry de yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında Obama'nın attığı adıma yönelik desteğini belirten Kerry, 'kimin uyarı alarmına ihtiyacı varsa bu, o alarmdır' ifadesini kullanarak, IŞİD'in Sünniler adına ve daha güçlü bir Irak için savaşmadığını, aksine IŞİD'in Irak'ın bölmek ve parçalamak için mücadele verdiğini belirtti. Kerry, 'IŞİD, kaos, hiçlik ve acımasız eşkiyalık dışında birşey sunmuyor' değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta insani krizin hergün arttığı bir ortamda artık kaybedecek bir dakikanın kalmadığına işaret eden Kerry, bu noktada ABD'nin harekete geçtiğini ve liderliği yürüttüğünü, dünyanın da yerinde oturup masumların ölmesini izleyemeyeceğini kaydetti.

Kerry, Irak'ın, bölgeye, Irak'a ve ABD'ye ciddi tehdit oluşturan IŞİD'in "gaddar ideolojisiyle mücadelesine yardım etmek için uluslararası toplum ve bölgedeki müttefikleriyle koordinasyona devam edeceklerini" bildirdi.

IŞİD'i kalıcı biçimde durdurmanın tek yolunun Iraklı liderlerin birlik içinde olup, başbakanın seçilmesi de dahil hızlı biçimde kapsayıcı hükümet kurmasıyla mümkün olduğunu savunan Kerry, aksi durumda tek kazananın IŞİD olacağı ifadesini kullandı.

ABD ordusu hava saldırıları düzenlemeye hazır

ABD Savunma Bakanı Hagel, yaptığı yazılı açıklamada "Bu akşam ABD ordusu, Başkan'ın (Barack Obama) talimatı ve Irak hükümetinin talebiyle Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında bir insani yardım operasyonu yürüterek, IŞİD'le bağlantılı silahlı grupların tehdidi altındaki binlerce Iraklı sivile gıda ve su sağladı" ifadesini kullandı.

Bu operasyonu "emniyetli biçimde ve başarıyla" yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının mensuplarını tebrik ettiğini kaydeden Hagel, "ABD ordusunun ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde, Sincar Dağı'ndaki kuşatmayı kırmak ve orada mahsur kalan Iraklı sivilleri korumak için mücadele eden Irak'taki güçlere yardımcı olmak için hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu" bildirdi.

Hagel açıklamasında, "Buna ilave olarak, IŞİD terör konvoylarının Erbil'e yaklaşması halinde Amerikan personelini korumak için hava saldırıları düzenlemeye hazırız" ifadesine yer verdi.

IŞİD'in oluşturduğu sürekli tehdide kalıcı bir çözümün, Iraklı topluluklar arasında daha fazla uzlaşı ve Irak güvenlik güçlerinin kuvvetlendirilmesini gerektirdiğini kaydeden Hagel, Irak'taki ABD Savunma Bakanlığı personelinin Iraklı güçlere eğitim verme, danışmanlık hizmetinde bulunma ve yardımcı olmaya yönelik fırsatları değerlendirmeye devam ettiğini ve Irak'ta yeni hükümet kurulunca artan destek sağlayacağını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.