Obama Guantanamo'da çark etti

Obama Guantanamo'da çark etti

ABD Başkanı, Bush'un Guantanamo'daki terör zanlılarını yargılamak için kurdurduğu özel askeri mahkemeleri lağvetmeyeceğini bildirdi.

Başkan Obama yayınladığı açıklamada, özel askeri mahkemelerin muhafaza edileceğini ancak, sistemin iyileştirileceğini belirterek, işkenceye varan yöntemlerle kanıt toplanmasının yasaklanmasından başlayacak şekilde zanlıların haklarının iyileştirilmesi için bu mahkemelerin çalışma koşullarında değişiklik yapılacağını kaydetti.

Bu reformların özel askeri mahkemelerin meşru biçimde ve yasaların izin verdiği şekilde suçluları adalet önüne çıkarmalarını sağlayacağını belirten Başkan Obama, bu yenilikler ve diğerleri sayesinde yönetiminin Kongre ile çalışmasının, bağlı oldukları değerler içinde ülkenin en iyi biçimde korunmasını olanak vereceğini ifade etti.

Amerikan ve İngiliz medyasında, Başkan Obama'nın seçim kampanyası sırasında karşı çıktığı terör zanlılarının yargı sistemini muhafaza edeceğini açıklaması, Başkan'ın bu hafta içindeki ikinci görüş değişikliği şeklinde değerlendirildi. Eleştirilerde, Obama'nın daha önce de Amerikan askerlerinin mahkumlara kötü muamelesini gösteren fotoğrafların mahkeme emriyle yayınlanmasını engellediği anımsatıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :