Obama Türk askeri istiyor

Obama Türk askeri istiyor

ABD başkanı Obama, El Kaide ve Taliban'ın giderek güçlendiği Afganistan için harekete geçti ama Türkiye üzerinden!

ABD Başkanı Obama dün, Afganistan'a 17 bin ek asker gönderme kararını onayladı. Bu ABD'nin Afganistan'daki asker sayısının yaza kadar yüzde 50 artması demek. Ama bu rakam, işgalcilerin istediği rakamı karşılamıyor. Afganistan'ı savaş alanı ilan eden barış havarisi Obama ise asker sayısını arttırması için baskı yaptığı Avrupa'dan yüz bulamayınca, Türkiye'ye başvurdu.

TÜRK ASKERİ İSTİYOR

ABD'nin halen Afganistan'da 30 bin askeri bulunuyor. Bu ülkedeki ABD kuvvetlerinin Komutanı General David McKiernan, 30 bin asker daha talep etmişti. ABD'li yetkililer ise Hürriyet Washington muhabiri Kasım Cindemir'e Afganistan'a daha fazla askerin gönderilmesi için Türkiye'den "beklentileri ve taleplerinin" olduğunu ifade etti. Ankara, Bush Yönetimi döneminde Afganistan'a "muharip asker" gönderilmeyeceğini açıklasa da, Avrupa ülkelerinden istediği desteği bir türlü bulamayan Obama'nın "gözlerini Türk askerine çevirdiği" belirtiliyor. Obama'nın, Ankara ile yaptığı görüşmelerde NATO ve Afganistan konularına özel önem vermesi de dikkat çekici bulundu.

TÜRKİYE ANA ÜS

Christian Science Monitor Gazetesi de, Türkiye'nin, ABD askerlerinin sayısının artırılacağı Afganistan için "ana merkez üs" olabileceğini kaydetti.

Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi uzmanı Stephen Flanagan, Avrupa'dan olmasa da Türkiye'den katkı gelmesini öngördüğünü belirterek, "Terörle mücadele eğitimi almış geniş bir güçleri var. Üstelik Orta Asya'da çıkarları olduğunu düşünüyorlar" dedi.

AP, OBAMA'NIN ERDOĞAN'DAN ASKER İSTEDİĞİNİ YAZDI

Associated Press (AP) haber ajansı, ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini
duyurdu. Ancak Genelkurmay geçen yıl bölgeye daha fazla muharip asker göndermenin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

İTTİFAKA BASKI

Bugün de Afganistan gündemiyle gayrıresmi toplanan NATO toplantısında, ittifak üyelerine, Afganistan'daki taahhütlerini artırmalarını istemesi bekleniyor. Ama Avrupa ise ısrarla karşı duruyor. Sadece İtalya bir miktar ek asker gönderebileceğini açıkladı.

NATO toplantısı öncesi açıklama yapan genel sekreter De Hoop Scheffer de, ittifak'ın, Pakistan ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini, çünkü bu ülkenin istikrarının, NATO'nun Afganistan'daki görevinin başarısına bağlı olduğunu ifade etti. De Hoop Scheffer, Afganistan'a tecrit edilmiş bir halde değil, daha bölgesel yaklaşımla bakılmaya başlanması gerektiğini de söyledi.


Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Etiketler :