Obama yeni göçmen planını açıkladı

Obama yeni göçmen planını açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, yeni göçmenlik planını kamuoyuna duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık yetkilerini kullanarak yaklaşık 5 milyon yasa dışı göçmeni etkileyen plan açıkladı.

Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Obama, ülkenin göçmenlik sisteminin bozuk olduğunu belirterek, yasa dışı göçmenlerin bu ülkede yaşamanın sorumluluklarını yerine getirmediğini, ayrıca korkuyla gölgede yaşamaya çalıştığını kaydetti.

Obama, artık sınırların tarihte hiç görülmediği kadar daha güvenli hale getirildiğini ve yasa dışı göçmenlerin sınırda yakalanmasının artmasıyla yasa dışı girişlerin azaldığını dile getirdi.

GÖÇMENLİK PLANIN 3 ÖNEMLİ MADDESİ

Obama, kendisinden önceki Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanların yaptığı gibi, kendi yetkilerini kullanarak bugün bir adım atacağını belirtti. Obama’nın açıkladığı plan, üç ayaktan oluşuyor. Bu maddeler:

1- "Yasa dışı göçmenliği sınırda önleme" başlığı, sınırdaki önlemlerin artırılmasını ve yasa dışı göçmenlerin buralarda daha etkili şekilde yakalanarak sınır dışı edilmesini içeriyor.

2- Ailelerin değil, suçluların sınır dışı edilmesi öncelik haline getiriliyor.

3- Ayak da ülkede 5 yıldan fazla süredir yaşayan, ABD vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi çocuğu olan yasa dışı göçmenlerin geçmişlerinin kontrol edilip, vergilerini ödemeleri sağlanarak, sorumluluk göstermeleri isteniyor ve bu noktada bu kişilerin ülkede geçici statüsünde yasal olarak kalabilmelerinin yolunu açılıyor. 

"CUMHURİYETÇİLER YENİ PLANDAN MEMNUN DEĞİL"

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler Obama'nın açıkladığı plandan dolayı memnuniyetsizliklerini dile getirdi. Cumhuriyetçiler arasında Obama’nın bu adımının anayasaya uygun olmadığını düşünenler de var.

Arizona Senatörü John McCain Obama'nın planını "yetki ihlali" olarak tanımladı ve "göç sistemimizdeki bozuklukları düzeltmiyor" diye eleştirdi.
 

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE KUTLAMA

Öte yandan Washington’da çok sayıda göçmen, yeni göçmenlik planını Beyaz Saray önünde Amerikan bayrakları sallayıp şarkılar söyleyerek kutladı.

İngilizce ve İspanyolca Başkan Obama’ya teşekkür mesajları içeren dövizler taşıyan kalabalık, sık sık İspanyolca şarkılar söyledi.

Kalabalık, Obama’nın Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçtiği sırada ise başkana yönelik desteklerini artırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.