Obama'dan CIA'ya gizli talimat: Muhaliflere yardım edin

Obama'dan CIA'ya gizli talimat: Muhaliflere yardım edin

İsyancıların istihbarat kurumları aracılığıyla desteklenmesine Obama’nın onay verdiği iddia edildi. CIA’in ne tür bir yardım sunduğu ise bilinmiyor.

ABD yönetimi Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı mücadele veren muhaliflere dört bir koldan sunduğu desteği artırdı. Başkan Barack Obama’nın bu yılın başlarında Suriye’de Beşar Esad rejimini devirmeye çalışan muhaliflere destek talimatı içeren gizli bir başkanlık emrini imzaladığı öne sürüldü. CNN ve El Arabiya’nın konuya yakın Amerikalı kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Obama’nın onayladığı, ‘istihbarat kararı’ olarak nitelendirilen talimatla, CIA ve diğer Amerikan kurumlarına Esad’ın devrilmesi için muhaliflere destek sağlamasına izin veriliyor. CNN’in adını vermediği haber kaynaklarına göre, Obama belgeyi geçen aylarda imzaladı ancak haberde imzanın kesin olarak hangi tarihte atıldığı belirtilmedi. Ayrıca CIA’in ne tür bir yardımda bulunmasına izin verildiği de bilinmiyor. Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, haberle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Washington yönetimi Esad karşıtlarına destek verdiğini açıkça ifade ederken, isyancılara gizli servisler tarafından bilgi paylaşımı sağlandığı da açık dille yalanlanmamıştı.

25 milyon dolarlık ölümcül olmayan yardım

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, hükümetin muhalefete ‘ölümcül olmayan yardım’ için 25 milyon dolar tahsis ettiğini açıkladı. Sözcü Patrick Ventrell, mali yardımın 10 milyon dolar artırıldığını ifade etti. ABD hükümetinden yapılan açıklamalara göre, mali yardımın silah satın almak için kullanılmayacağı kaydedildi. İsyancılara rejime karşı mücadelede ilaç ve telsiz gibi iletişim araçları gibi ‘öldürücü olmayan’ teçhizatlar temin etmek için bu paranın verildiği belirtiliyor. Bakanlık, ayrıca ABD’nin Suriye halkına insani yardım için 64 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Bu miktarın Dünya Gıda Programı, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve diğer yardım kuruluşlarına yapılan katkıları da kapsadığı kaydedildi.

ABD HALKI PARA VERECEK, MUHALİF SİLAH ALACAK

ABD Hazine Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarının Özgür Suriye Ordusu’na para, lojistik, iletişim ve gıda türünden yardımlar yapabileceklerini açıkladı. ABD’de toplanan yardımları ÖSO’ya ulaştırmak amacıyla geçen yıl Washington’da kurulan derneğin yetkilisi Brian Sayers, silah desteği değil mali yardım için çalıştıklarını söyledi. Sayers, “Muhaliflere askeri ekipman veremeyeceğiz ancak vereceğimiz mali destekle istediklerini alabilecekler” dedi. Amerikan yönetiminin attığı bu adım, ÖSO’ya destek için önemli bir adım olarak değerlendirildi. Açıktan silah desteği verilmese de yapılacak mali desteğin artacağı, bu şekilde ÖSO’nun, Esad ordusuna karşı koyacak ağır silahları almasına imkan doğacağı kaydedildi. ABD yönetiminin attığı bu adımın, diğer ülkelere de örnek oluşturması açısından da kayda değer olduğu yorumu yapıldı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.