Obama'nın geliri 4 milyon dolar azaldı

Obama'nın geliri 4 milyon dolar azaldı

ABD Başkanı Barack Obama'nın gelirini gösteren vergi geri ödemeleri yayınlandı.

Buna göre, Obama'nın geliri bir önceki yıla oranla yaklaşık 4 milyon dolar azaldı. Gerekçe olarak, Obama'nın kitaplarından elde ettiği gelirin düşmesi gösterildi.

Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın toplam 2010 gelirinin 1 milyon 728 bin dolar olduğu kaydedildi. Çiftin 2009 yılındaki kazancı 5 milyon 500 bin dolar olarak açıklanmıştı.

Obama, geçen yılki toplam kazancından 453 bin 770 dolar vergi ödedi. Hayırseverliği ile de öne çıkan Obama, vergi beyannamesinde ifade ettiğine göre 2010 yılı içinde 245 bin 75 dolar yardımda bulundu. Toplam gelirinin yüzde 14.2'sini bağışa ayıran Obama, 36 farklı hayır kurumuna yardımda bulundu.

Barack Obama'nın yaptığı yardımların yarısından fazlasının Fisher House Vakfı'na gittiği görüldü. Obama, kızları için kaleme aldığı; ''Senin için Söylediğim Şarkılar: Kızlarıma Mektup'' adlı kitabının tüm gelirini bu vakfa bağışlamıştı. Obama, federal verginin dışında Illinois eyaletine de (eyalet vergisi) 51 bin 568 dolar vergi ödemede bulundu.

2009 yılında ailesinin gelirini 5 milyon 500 bin dolar olarak beyan eden Obama'nın 2008'deki kazancı da 2 milyon 700 bin dolar şeklinde kayıtlara geçmişti. Obama'nın 2008 ve 2009 yıllarındaki yüksek kazancı, o dönemlerde yazdığı iki kitabından elde ettiği gelirler sayesinde gerçekleşmişti. Barack Obama'nın başkanlık görevinden dolayı yıllık olarak devletten aldığı maaş miktarı yalnızca 400 bin dolar.

BİDEN AZ KAZANIYOR, AZ ÖDÜYOR

ABD Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden da yıllık geliri ve ödediği vergi miktarını açıkladı. Biden ve eşi Jill Biden'ın geçen seneki toplam kazancı 379 bin 178 dolar olarak gösterildi. Biden çiftinin 2010 yılında ödedikleri vergi toplamı ise 86 bin 626 dolar olarak açıklandı. Biden, federal verginin dışında Delaware ile Virginia eyaletlerine de toplam 8 bin 865 dolar ödeme yaptı. Biden, yardımseverlilikte Obama gibi cömert olmadığını gösterdi. Biden çiftinin geçen yıl yaptığı bağış toplamı 5 bin 350 dolar olarak gerçekleşti.

CUMHURİYETÇİLER GELİRLERİNİ AÇIKLAMIYOR

Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 Başkanlık seçimlerinde muhtemel başkan aday adayları vergi beyannamelerini açıklamaktan kaçınıyor. Son aylarda Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayları arasında ismi geçen emlak milyarderi Donald Trump, 2010 yılında ne kadar vergi ödediğini açıklamadı. Yine vergi beyannamesini açıklamayan aynı partinden muhtemel başkan aday adayı Massachusetts eski valisi Mitt Romney'nin de kazancı bilinmiyor. Amerikan basını özellikle Trump'un servetinin toplamının belirsizliğini koruduğuna dikkat çekerken, televizyon dünyasının da yakından tanıdığı medyatik işadamının Forbes dergisinin milyarderler listesinde de isminin geçmemesi dikkat çekiyor. Trump'un, emlak ve kumarhane işletmekle büyük kazançlar elde ettiği biliniyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 başkan aday adayları arasında ismi en çok dile getirilen Alaska eyaleti eski valisi Sarah Palin de vergi beyannamesini açıklamayanlar arasında. Başkan yardımcısı adayı olarak 2008 yılındaki seçim döneminde Palin, yalnızca eşinin yıllık gelirini açıklamış, bu rakamı da 170 bin dolar olarak ifade etmişti. Palin'in eşinin kazancının bu kadar düşük olmadığı ise kamuoyunun ortak kanısı. Zira Palin'in kızı Bristol Palin'in dahi geçen yılki toplam kazancı 250 bin doları geçmişti. Sarah Palin'in yıllık kazancının milyon dolarlar olduğu yönünde yorumlar yapılırken, yine geçen sene çıkan kitabından özellikle ciddi gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.