Obama’nın popülaritesi sönüyor

Obama’nın popülaritesi sönüyor

Perşembe günü açıklanan bir kamoyu yoklamasına göre, Arapların çoğu yönetime gelmesinden sonra geçirdiği büyük çaplı değişim sebebiyle Obama için olumsuz düşünceler besliyor.

ABD Başkanının Müslümanlarla ilişkileri iyileştirme sözü verdiği dönüm noktası niteliğindeki konuşmanın üzerinden geçen bir yılın ardından Arap desteği git gide kötüleşiyor.

Perşembe günü açıklanan bir kamoyu yoklamasına göre, Arapların çoğu yönetime gelmesinden sonra geçirdiği büyük çaplı değişim sebebiyle Obama ve ABD için olumsuz düşünceler besliyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü tarafında gerçekleştirilen 2010 Arap Kamuoyu yoklamasına göre, ankete katılanların % 62’si Obama ve ABD konusunda olumsuz düşüncelere sahipken, % 20’si olumlu düşünüyor.

Başkanlığa yeni oturduğu dönemde 6 ülkede yapılan bir ankette, katılımcıların sadece %23’ü Ocak 2009’da göreve gelen Obama ve yeni ABD yönetimi hakkında olumsuz düşünceler beslediğini belirtmiş, %45’i ise yeni yönetim konusunda olumlu görüş bildirmişti.

Son ankette, katılımcıların %63’ü Obama’nın Ortadoğu politikası konusunda olumsuz düşündüğünü, %16’sı ise bu politikadan ümitli olduğunu belirtti.

Sonuçlar önceki yıla kıyasla büyük bir dönüşüm geçirmişe benziyor. Çünkü geçen yılki sonuçlara göre, ABD’nin Ortadoğu politikası konusunda %50’den fazlası iyimserken, %15’i kötümserdi.

Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4000 insan üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre, ankete katılanların %61’i Obama’nın İsrail-Filistin çatışmasındaki politikası konusunda hayal kırıklığına uğramış bulunuyor.

Katılımcıların %27'sinin Irak politikaları hususunda olumsuz görüş beyan ettiği dikkate alınırsa, Irak ikinci en büyük hayal kırıklığını oluşturan konu.
Ankete katılanların yarısından fazlası ( %54’ü), ABD’ye olan bakış açılarının değişmesi için İsrail-Filistin barış antlaşmasının yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Geçen yılki araştırmada ise, katılımcıların yarısı ABD’nin Arap Dünyası’ndaki imajını düzeltebilmesi için Irak’tan askerlerini çekmesinin birinci öncelik olduğunu belirtmişti.

Diğer sonuçlar arasında, Arapların çoğunun nükleer silaha sahip bir İran’ın Ortadoğu için daha iyi olacağı kanaatinde olması bulunuyor. Öte yandan, İran’ın nükleer silah geliştirdiğine dair inanç da 2008’de %39 iken bu oran 2009’da artarak %57’ye ulaşmış durumda. Ankete katılanların %57’si İran nükleer silaha sahip olursa bunun Ortadoğu için pozitif gelişme olacağını düşünürken, %21’i bunun olumsuz sonuçlar doğurabileceğine inanıyor. Geçen yıl yapılan ankette, katılımcıların sadece %29’u nükleer silahlara sahip bir İran'ın bölge açısından olumlu sonuçlar doğuracağını düşündüğünü bildirmiş, yüzde 46'sı aksi yönde görüş beyan etmişti.

Maryland Üniversitesi ve Zogby şirketi tarafından 29 Haziran – 20 Temmuz tarihleri arasında yapılan ankete 3976 kişi katıldı. Anketteki hata marjının ± %1.6 olduğu belirtiliyor.

Etiketler :