Obruklar bir ilçeyi yutabilir!

Obruklar bir ilçeyi yutabilir!

Geçtiğimiz aylarda görmüştünüz! Konya'da yer çökmüş onlarca metrelik çukurlar oluşmuştu. İşte o obruklar şimdi ilerliyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Göçmez, 100’den fazla obruğun oluştuğu Karapınar bölgesindeki çöküntülerin, çevredeki yerleşim alanları için önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.

Konya Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Göçmez, Karapınar çevresindeki obrukların, bölgedeki genç volkanlardan çıkmaya devam eden karbondioksidin yeraltı sularına karışmasıyla meydana geldiğini söyledi. Göçmez, şöyle konuştu:

"Yeraltı suyunun oluşturduğu mağaralardan bu su akarken, suyun aktığı mağaralar giderek genişliyor, büyük karstik boşluklar oluşturuyor. Yeraltı suları, alüvyon toprağın bulunduğu yer yüzüne 20-25 metre kalana kadar kireç taşlarını eritiyor. Bu arazi üzerinde ağır tarım makineleri çalışır, üst bölümde bulunan toprakta su miktarı artar ya da bölge deprem dalgalarına maruz kalırsa yukarıda bulunan tavan aniden ve gürültüyle patlayıp çöküyor. Böylece bir obruk oluşuyor."

BÖLGE TEHLİKE ALTINDA

Göçmez, bu obrukların oluşması için yer yer ağır bir kamyonun bölgeden geçmesinin bile yeterli olabildiğini, son olarak 7 Şubat’ta, Konya-Karapınar kara yoluna çok yakın bir yerde, Akkuyu Yaylası’nda yaklaşık 70 metre çapında ve 80 metre derinliğinde bir obruk oluştuğunu, obruğun, söz konusu tarlada biçerdöverin çalışması esnasında meydana gelmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

Bu obrukların, çevredeki yerleşim alanları için önemli bir risk oluşturduğunu vurgulayan Göçmez, şöyle devam etti:

"Aniden ve gürültülü bir patlamayla oluşan, son dönemde yerleşim alanlarını tehdit etmeye başlayan obrukların nerelerde oluşabileceğine ilişkin önümüzdeki dönemde MTA ile birlikte çalışma yaparak bölgenin risk haritasını belirleyeceğiz. Son oluşan obruklar daha çok yerleşim yerlerine yakın bölgelerde görülüyor, yerleşim yerlerine doğru yaklaşıyor. Bu nedenle Karapınar ilçesi de risk altında olabilir. Bölgenin obruk risk haritası çıkarıldıktan sonra, riskli yerleşim yerlerinin başka bir alana taşınması bile gündeme gelebilir. Gerekiyorsa Karapınar ilçe merkezi bile başka bir yere taşınabilir."

RİSK HARİTASI GEREKLİ

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu ise son oluşan obrukların ardından Karapınar halkının tedirginliğinin arttığını, halkta oluşan korkunun giderilmesi için MTA’nın bir an önce bölgenin risk haritasını oluşturmasını istediklerini söyledi. Mugayıtoğlu, bölgenin obruk risk haritasının belirlenmesiyle vatandaşların da rahat bir nefes alacaklarını düşündüklerini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :