Öcalan hangi yazarlara tepki gösterdi?

Öcalan hangi yazarlara tepki gösterdi?

Taraf gazetesine bu kez ilginç bir adresten eleştiri geldi. Abdullah Öcalan avukatları araclılığıyla yaptığı açıklamalar arasında Taraf'a da yer verdi

Taraf gazetesine bu kez ilginç bir adresten eleştiri geldi. Abdullah Öcalan avukatları araclılığıyla yaptığı açıklamalar arasında Taraf'a da yer verdi.
 

Ahmet Altan neler yazmıştı?

"Maksatlı ve manipüle edici"

Başlıktaki sözlerin muhattabı biziz, bizim gazete. "Maksatlı ve manipüle amaçlı" olarak BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın sözlerini çarpıtmışız.
(...)
Biz Diyarabakır'daki Demokratik Toplum Kongresi'ni daha yakından izleyebilmek için yazarlarımızdan Melih Altınok'u Ankara'dan "bölgeye" gönderdik.
Melih Orada Demirtaş ile görüştü.

Bu görüşmeyi manşet yaptık. BDP'nin itiraz ettiği manşet ne?

"Başbakan'dan söz bekliyoruz"

Manşetin altında ne yazıyor?

"BDP Genel Başkanı Demirtaş, regferandumda 'evet' oyu için şartlarını açıkladı: Erdoğan yeni bri anayasa sözü verirse boykottan vazgeçeriz."
Demirtaş'ın asıl tekzip ettiği cümle de "Erdoğan yeni bri anayasa sözü verirse boykottan vazgeçeriz." cümlesiymiş.

Peki demirtaş'ın hanigi sözlerini böyle yorumlayıp manşet yapmışız, bir de o sözleri okuyalım:

"Hükümet, eğer referandumda Kürtlerin 'Evet' oyunu istiyorsa, BDP'nin taleplerini dikkate aldığını göstermeli. Başbakan Diyabakır'daki mitinginde demokratik ve sivil bir anayasa yapılması için çalışmalara başlayacağına dair somut güvence vermeli. Bu zor bir şey değil. Ancak bu yönde güçlü bir çıkışına şahit olmadık."

Ben biraz taşkafa olabilirim. Lafları tam anlamayabilirim, onun için bir de size sorayım:

"Hükümet, eğer referandumda Kürtlerin 'Evet' oyunu istiyorsa, BDP'nin taleplerini dikkate aldığını göstermeli. Başbakan Diyabakır'daki mitinginde demokratik ve sivil bir anayasa yapılması için çalışmalara başlayacağına dair somut güvence vermeli." ne demek?

Bu söz "Başbakan Diyarbakır'da yeni bir anayasa için söz verirse 'evet' oyu alır" demek anlamına gelmiyor mu?

Eğer gelmiyorsa, o zaman siz söyleyin ne anlama geliyor?
Bencu bu söz tam da bizim söylediğimiz anlama geliyor. Ama anladığım kadarıyla "vazgeçeriz" gibi "kesin" bir laf söylememize karşı Demirtaş.

(...)

Biz BDP'ye de, başkanına da gereken saygıyı gösterip sözlerini manşet yaptık. Karşılığında da "maksatlısınız, manipüle ediyorsunuz" cevabını aldık.

(...)

AKP ile BDP yeni bir anayasa konusunda anlaşırsa, bu anayasa değişirse, demokrasininve hepimizin güvenceye kavuşturacak yeni bir hukuksal yapının kapısı açılırsa çok sevinirim.

Bir "maksadım" varsa, maksadım budur.

Ama bunun için hiç kimsenin lafını, birilerini "manipüle etmek" için çarpıtmam.

(...)

Ben BDP'li politikacılardan da, hoyratlıklarından da sıkıldım. Çocuğum yaşındaki birinden hakaretler işitmek hoşuma gitmiyor, yazıişlerindeki arkadaşlarımın neredeyse tümü karşı çıktı ama ben bundan sonra BDP yönetiminden demeç istemiyorum.

Biliyorum bu gazeteciliğe aykırı, bu yüzden tiraj da kaybedebiliriz. Ama ben o kadar da iyi bir gazeteci değilim. İş hakarete geldiğinde tiraj filan da umurumda değil.

BDP maksatlı olmayan, 12 Eylül anayasasının değişmesini istemeyen gazetelere konuşsun.

Yolu da açık olsun.

Bilindiği gibi bir süre önce BDP eş başkanı Demirtaş'ın açıklamalarını manşetten "Boykottan vazgeçecekler" diye veren Taraf gazetesi ardından BDP'ye sansür uygulayacağını açıklamıştı. Taraf'ı telefonla arayan Demirtaş sert bir tavır ile Altan'ı ve Taraf'ı eleştirince olanlar olmuş, Altan artık BDP'den görüş almayacağız, gazetede yayınlamayacağız demişti.

İmralı adasında ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasını çeken Öcalan, Taraf'ın Kürt sorunu ve referandumdaki tavrını eleştirirken, gazetenin yazarlarından Orhan Miroğlu ile yayın yönetmeni yardımcısı Yasemin Çongar'esefle' karşıladığını söyledi:

"Bu halkın güvenliği sağlanmadan barıştan sözetmek ne kadar samimidir. Bunlar görmüyorlar mı bu soykırım tehlikesini ki, böyle konuşabiliyorlar. Bu tavrı protesto ediyorum. Taraf çevresini, Orhan Miroğlu, Yasemin Çongar'ı esefle karşılıyorum. Bunlar bizim yıllardır barış için yaptığımız görüşmeleri, yaptığımız fedakarlıkları görmezden geliyor, bize haksızlık ediyorlar. Taraf çevresinin “Kürt burjuvazisi” diyerek öne çıkarmak istediği, sözde barışçıl çözüm isteyen, seslerinin kısıtlanmak istendiğini söylediği bu grupların Kürtlükle bir alakası kalmamıştır."

Etiketler :