'Öcalan'ı suikastten Yılmaz kurtardı'

'Öcalan'ı suikastten Yılmaz kurtardı'

"Öcalan'a yönelik suikast hazırlığını Mesut Yılmaz haber verdi" diye not düşmüş.

Yalçın Küçük'ün ajandasına "Öcalan'a yönelik suikast hazırlığını Mesut Yılmaz haber verdi" şeklinde not düştüğü ortaya çıktı. Öcalan ise ifadesinde "Küçük bilgiyi telefonla iletti" dedi.

Ergenekon sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük'ten elde edilen belgeler, kamuoyunda 'Mercedes Operasyonu' olarak bilinen, terör örgütü PKK'nın lideri Öcalan'a yönelik suikast girişiminin sızdırılmasına ışık tuttu. Küçük, 3. iddianameye giren günlüğüne 'suikast bilgisini Mesut Yılmaz'ın verdiğini yazdı.

GÜNLÜĞÜNDE İTİRAF ETMİŞ

3. Ergenekon iddianamesinde, Yalçın Küçük'ün PKK ve Öcalan'la ilişkisi ile MİT'in suikast hazırlığının, terörist başına sızdırılmasıyla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Buna göre, Öcalan'a telefon ederek suikasti haber veren Küçük, günlük notlarını tuttuğu defterine de bu bilgiyi Mesut Yılmaz'dan aldığını yazdı. Bu bilgi iddianamede şu şekilde yeraldı: "Defterin (97) ile numaralandırılmış sayfasında, "Dün iki dava vardı. İki numaralı mahkemede görüldü. ÖCALAN'a suikastı Mesut YILMAZ'ın önlediğini açıkladım. Mahkeme doğru kabul ettiği izlenimini verdi... Başkan, bunu daha önce devlete neden söylemedin dedi, kızdı. Savcı YILMAZ adına konuşanın ismini sordu, herkes doğru saydı."

EYMÜR'ÜN OPERASYONU

1995 seçimlerinden önce dönemin Başbakan'ı Tansu Çiller, Şam'da bulunan Öcalan'a yönelik bir suikast düzenlenmesi için MİT Müsteşarı Şenkal Atasağun'u görevlendirdiği ortaya çıkmıştı. Dönemin MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün organize ettiği suikast girişimi, Yeşil'in başında bulunduğu bir ekip tarafından üstlenilmişti. Öcalan'ın karargahının yakınına kadar sokulan bomba yüklü araç patlatılmış ancak Öcalan'a suikast bilgisini önceden aldığı için kurtulmuştu. Ergenekon tanığı Mehmet Eymür, iddianameye giren ifadesinde dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in de suikasti engellediğini ileri sürdü.

Fransa'da değil telefonla sızdırdı

Yalçın Küçük'ün Öcalan'a, suikast hazırlığını nasıl haber verdiğini anlatırken "Fransa'da ikamet ederken, bana iletilen bilgiyi Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir kahvehanede, herkesin duyacağı şekilde söyledim" sözlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Öcalan'ın İmralı'da verdiği ifadede Küçük'ün kendisine telefonla suikast yapılacağı bilgisini ilettiği iddianamede şöyle yeraldı:

Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde, D.G.M. Cumhuriyet Savcıları tarafından alınan ilk ifadesinde Yalçın KÜÇÜK'ün olaydan önce kendisine telefon açarak 'bugünlerde size karşı bir saldırı gerçekleştirilecek hazırlıklı olun' dediğini beyan etmiştir.

Etiketler :