Öcalan'ın Anayasa Mahkemesi başvurusu tamamlandı

Öcalan'ın Anayasa Mahkemesi başvurusu tamamlandı

Terörist başı Abdullah Öcalan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun incelemesi tamamlandı.

Terörist başı Abdullah Öcalan’ın Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğu bireysel başvuru dosyasındaki incelemeyle ilgili konuların tamamlandığı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan, "Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın bireysel başvuru dosyasındaki incelemeyle ilgili konular tamamlandı, önümüzdeki gündemde büyük ihtimalle görüşeceğiz" dedi

Danıştayın kuruluşunun 145. yıl dönümü resepsiyonuna katılan Altan, gazetecilerin Anayasa Mahkemesine bireysel başvurulara ilişkin sorularını  yanıtladı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın başvurusuyla ilgili eksikliklerin  tamamlandığını hatırlatan Altan, şöyle konuştu:

"Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın bireysel başvuru dosyasındaki incelemeyle  ilgili konular tamamlandı, önümüzdeki gündemde büyük ihtimalle görüşeceğiz. Yani  raportör eksiklikler yönünden çalışmalarını tamamladı, gündeme alacağız. Biz de  heyet olarak eksikliklerin tamamlandığı düşüncesine varırsak kabul  edilebilirlikle ilgili bir karar verilebilir. Kabul edilebilirlikle ilgili bir  karar olursa da yine prosedür işler. Bakanlığa görüş sorarız, bakanlığın görüşü  gelir. Ondan sonra biz kararımızı veririz."

Uzun tutuklulukla ilgili bireysel başvuruların sorulması üzerine de  Altan, bu yöndeki başvurularla ilgili Adalet Bakanlığı’ndan görüş istediklerini,  9 başvuruyla ilgili görüşün gönderildiğini hatırlattı.

Uzun tutuklulukla ilgili 30 başvuru yapıldığını, Adalet Bakanlığından  diğer dosyalarla ilgili de görüş beklediklerini anlatan Altan, "Bu konuda  toplanıp bir karar vereceğiz. Dosyalar tamamlandıkça gündemimizi yapıyoruz.  Adalet Bakanlığı’ndan görüş gelen dosyalarla ilgili henüz bir şey yapılmadı.  Bunlar bir de vatandaşlara tebliğ ediliyor. Onların tekrar bir görüşü alınıyor.  Ondan sonra tamamlanıyor. Uzun tutuklulukla ilgili süreç devam ediyor" diye  konuştu.

Altan, Adalet Bakanlığının, kalan bireysel başvuru dosyalarının bir kısmı için görüş hazırladığını, bir kısmı için süre istediğini bildirerek, dosyalar geldikten sonra tutuklulukla ilgili bir değerlendirme yapılacağını ifade etti.

Heyetin toplanıp dosyalar hakkında bir karar vereceğini hatırlatan Altan,  bireysel başvurularda mahkemede oluşturulan Araştırma İçtihat Birimi’nden rapor  istendiğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Altan, "Bizim henüz bu konuyla ilgili  içtihadımız oluşmadığı için daha çok AİHM nasıl bakıyor. Bu konuyla ilgili  içtihatları inceliyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Bireysel başvurularda hala bir ihlal kararı çıkmaması eleştirilere neden oluyor" demesi üzerine Altan, "Şu anda her şey yolunda gidiyor. Yeni oluşan bir süreç. Prosedürler var. Önce eksiklikler tamamlanıyor, başvuru yeni başladığı için başvurularda çok eksiklik var. O eksiklikleri gidermek için yazışmalar oluyor. Yazışmalar birkaç kere gidip gelebiliyor. Dolayısıyla şu anda gecikme yok. Her şey yolunda gidiyor. Şu anda süreyle ilgili bir sıkıntımız yok. AİHM, bizim ilerideki uygulamalarımızı da değerlendirecek ama ’bir an önce hemen ihlal kararı verin. Yoksa etkili olmazsınız’ diye bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.