ODTÜ'de Rektör Yolsuzluğu!

ODTÜ'de Rektör Yolsuzluğu!

Prof. Ural Akbulut'un, ODTÜ'deki rektörlüğü döneminde usulsüz uygulamalara imza attığı ortaya çıktı

Sayıştay denetçileri yapılan yolsuzlukları tek tek tespit etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbul'un görevli olduğu 2007 yılı hesaplarını mercek altına alan Sayıştay denetçileri yapılan yolsuzlukları tek tek tespit etti. Üniversitede milyonlarca liralık usulsüz harcama yapıldığı belirlenirken, birçok yasadışı uygulamanın da gerçekleştirildiği anlaşıldı. Akbulut hakkında yasal işlem yapılması için YÖK'e yazı yazıldı.

Kamu zarara uğratıldı

Denetçilerin raporunda Akbulut'a yönelik çok sayıda suçlamaya yer verildi. Mevzuatta yeri olmadığı halde bir profesörü rektör danışmanı olarak atayan Akbulut'un yine yasalara aykırı olarak birçok firmadan doğrudan temin yöntemi ile alımlar gerçekleştirdiği kaydedildi. İncelenen 2007 hesaplarında personel maaşlarının İş Bankası'ndan ödenmesi karşılığında yapılan protokolden alınması gerekli olan vergilerin Maliye'ye yatırılmadığı tespit edilirken, bütçe kanunlarına aykırı olarak Maliye Bakanlığı'nın izni olmadan Uluslararası kuruluşlara üye olunduğu belirlendi. Üniversiteye ait spor tesislerinin bedelsiz olarak çeşitli kişilere kullandırıldığı öğrenilirken, ödenen bedellerin de Kamu Sosyal Tesis Tebliği'ne aykırı olarak belirlenmesi sonucu kamunun zarara uğratıldığı raporda belirtildi. Yine Akbulut'un emri doğrultusunda Üniversite lojmanlarının bir kısmının belli kişilere misafirhane olarak verildiği ve bu konutlarda üniversitenin demirbaşının da kullanıldığı saptandı. Üniversiteye ait çarşıda yer alan büroların kira bedellerinden KDV tahsilatı yapılmayarak 866 bin TL hazinenin zarara uğratıldığına dikkat çekilen raporda, üniversite arazilerinde mevzuatta yeri olmadığı halde ODTÜ Geliştirme Vakfı Şirketi olan EBİ A.Ş’ye yap-işlet-devret modeli ile çarşı, yurt, lojman yaptırıldığı suçlamasına yer verildi.

Olmayan bölüme atama yapıldı

ODTÜ Geliştirme Vakfına yasalara aykırı olarak bedelsiz, kayıtsız ve şartsız olarak 400 hektar arazi tahsisinin yaptırıldığının da aktarılan raporda, Akbulut dönemine ait şu usulsüzlüklere de yer verildi:

** Üniversite bünyesinde bulunmayan bölümlerin araştırma görevlisi kadrolarına sınavsız atama yapıldı.

** Ataması yapılan araştırma görevlilerinin yüksekokul yerine Rektörlük emrinde uzman olarak çalıştırıldı.

** Araştırma görevlisi kadrolarına dil şartı tutmayanlar atandı. l Araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar Yurt Müdürlüğü kadrolarına atandı.

** Yıllık 500 bin TL değerindeki tenis kortlarının gelirleri ODTÜ Spor Kulübü Derneğine aktarılırken giderleri ise üniversite bütçesinden karşılandı.

** Anaokulu gelirlerinin 87 bin TL değerindeki kısmı Yuva Anaokulu Okul Aile Birliği hesabına aktarıldı.


 

Etiketler :