Öğrencilere 12 Önemli Uyarı

Öğrencilere 12 Önemli Uyarı

Hafta sonu yapılacak YGS öncesinde Vakit’e konuşan Özgür- Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi’den öğrencilere önemli uyarılar geldi.

Bu hafta sonu yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrencilere önemli uyarılar geldi. Vakit’e konuşan Özgür- Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, yıllarca emek vererek sınava hazırlanan öğrencilerin dikkat etmesi gereken konuların başında ‘olumsuz düşünceden uzaklaşmak’ geldiğini vurguladı. Eğitim Uzmanı Tanrıverdi, sınav anında ve öncesinde yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“ARTIK DERS ÇALIŞMAYIN”

• Ders çalışmayı bırakınız. Artık ‘hangi konularda eksiğim kaldı’ şeklindeki olumsuz düşünceleri bir kenara bırakınız.

“İNANÇLI OLUN”

• Kendinize her şeyin tamam olduğunu ve elinizden gelen hazırlığı yaptığınız inancını veriniz. Sahaya inip maça başlayacak sporcunun antrenmanda ne tür eksiklikler bıraktım diye hâlâ düşünüyor olması onun maç konsantrasyonu olumsuz etkileyeceği gibi sahip olduğu bilgi beceri ve yeteneklerini oyuna yansıtmasını olumsuz yönde etkileyecek ve güvensizlik içinde olacaktır. Eksiklerinizi sorun ediyor olmak sizi de çatışmanın içine düşüreceğini unutmayınız.

“POZİTİF DÜŞÜNÜN”

• Artık zaman eksikliklerin düşünüleceği zaman değil. Aksine birikimlerinizin göz önüne alınıp güven duyulacağı, pozitif düşünüleceği zamandır.

“KENDİNİZİ YORACAK ETKİNLİK YAPMAYIN”

• Sınavdan birkaç gün öncesi sizi aşırı yoracak, aşırı heyecanlandıracak endişeye sevk edebilecek türden etkinlikler içine girmeyiniz.

“SAKİN BİR GÜN GEÇİRİN”

• Hayatınızı en sade ve rutin günler gibi geçirin.

“YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN”

• Yemek alışkanlığınızda bir değişiklik yapmayın. Değişiklikler, sınav sırasında mide sorunu yaşamanıza neden olabilir. Sınav akşamı hafif bir akşam yemeği yiyiniz ve mutlaka derin ve kesintisiz bir uyku çekiniz.

“PANİK YAPMAYIN”

• En büyük sorununuz heyecan. Sınav salonuna girdiğinizde kalbinizin daha bir hızlı attığını, ellerinizin terlediğini, nefes alış sıklığınızın değiştiğini fark edeceksiniz. Bu sizi korkutup endişeye sevk etmesin. Çünkü yaşadığınız fiziksel aktiviteler tamamen normaldir. Yapılan bilimsel araştırmalar; yüksek düzeyde yaşanan endişenin bile hiç endişe duymamaya oranla motivasyon üzerinde daha az olumsuz etkileyici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Unutmayın heyecanı yaşayan yalnız siz değilsiniz. Hazırlıklarınıza güvenin.

“BUNLARI ALMAYI UNUTMAYIN”

• Sınava girerken yanınıza mutlaka su ve şeker çikolata gibi kana hızlı karışıp enerji veren yiyecekler alın. Ama su içmeyi lütfen abartmayın.

“KIYAFET TERCİHİNİZE DİKKAT EDİN”

• Üzerinize sınav sırasında sizi rahatsız edecek türden dar elbiseler giymeyiniz. Yeni alınmış bir ayakkabıyı ise asla giymeyin.

“BİLMEDİĞİNİZ SORULARA TAKILMAYIN”

• Bilemediğiniz sorular mutlaka olacaktır. Bunların moralinizi bozmasına izin vermeyin. Bu sorularda takılmayın. Paragraf soruları sizi zihinsel olarak fazla yoracaktır. Bu nedenle peş peşe 4-5 paragraf sorusundan başka çözmeyin. Diğer kısa sorulu sorulara geçin. Bu arada zihniniz dinlenecek. O zaman paragraf sorularına tekrar dönebilirsiniz.

“ZAMANINIZ VARSA KONTROL ETMEDEN SINAVDAN ÇIKMAYIN”

• Sınav süresini sonuna kadar kullanınız. Unutmayın erken çıkana fazladan puan vermiyorlar. Kontrol ederken fark edip düzelteceğiniz bir tek yanlış soru sizi 100 binlerin önüne geçirecektir. Sınav cevaplarınızı soru kâğıdına tek tek kaydedin. Toplu aktarmalarda kaydırma yanlışları sık rastlanan bir hatadır unutmayın.

 “SINAV SİZDEN KORKSUN”

• Kendinize güvenin siz sınavdan değil, sınav sizden korksun.

Aslan Değirmenci-Vakit

Etiketler :