Öğretmen olmak zorlaştırılıyor

Öğretmen olmak zorlaştırılıyor

MEB'in yeni çalışmasına göre, önce eğitim fakültelerinin puanları yükseltilecek. Öğretmen olmak isteyenler sınavdan önce mülakata girecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun zamandırüzerinde çalışmalar yürüttüğü Ulusal Öğretmen Stratejisi'nde öğretmenlik mesleğine ilişkin önemli değişiklikler gündemde.

Hazırlanan stratejide Finlandiya gibi ülkelerin öğretmenlik sistemini inceleyen bakanlık 'öğretmenlik' mesleğini daha kaliteli, saygın ve ulaşılması zormeslek grubu içerisine sokmak için çalışma yaptı. Bu çalışma Bakanlar Kurulu onayından sonra önümüzdeki günlerde yayımlanacak.

PUANLAR YÜKSELTİLİYOR

Hazırlanan çalışma kapsamında bakanlık, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ortak bir çalışma yürüttü. Bu çalışma sonucunda artık her isteyen öğretmen olamayacak. Önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirilmesi planlanan uygulamada eğitimfakültelerinin puanları yükseltilecek.

LİSEDE YÖNLENDİRME

Böylece öğretmen olmak isteyenlerin bu konuda epeyce emek harcamaları gerekecek. Eğitim fakültelerinin puanlarının yükseltilmesinin yanı sıra liselerde öğretmen olmak isteyen öğrencilere hem üniversitede hemde lisede rehber öğretmen tarafından danışma hizmetiverilecek.

Öğrenciler rehber öğretmenler veya üniversite tarafındanmülakata alınacak. Öğrencinin öğretmenliğe yatkınlığı varsa buna göre öğretmenlik mesleğine yönlendirilecek.

İLK EĞİTİM DİNÇER’DEN

Bu arada MEB’in, ilköğretim kurumlarında görev yapan yaklaşık 460 bin öğretmene okullar açılmadan önce vereceği mesleki gelişim eğitimleri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in tüm öğretmenlere video konferans yoluyla seslenmesiyle başladı. Mesleki gelişim eğitimleri 7 Eylül'e kadar sürecek.

Çalışmanın künyesi

- Model Finlandiya'dan alındı
- Amaç mesleğe kalite ve saygınlık kazandırmak
- Eğitim fakültelerinin puanları yükseltilecek
- Liseden itibaren mesleğe yönlendirme yapılacak
- Öğretmen olmak isteyen liselimülakata alınacak
- Çalışma 2013'te hayata geçirilecek

40 bin kadro için başvurular başladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 40 bin kadroya yapacağı öğretmen ataması için başvurular başladı. Başvurular 9 Eylül'e kadar yapılabilecek. MEB 10 Eylül'de okullardaki öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere ilk atama, açıktan ve kurumlar arası atama ile açıktan ilk, kurumlar arası ilk atama yoluyla toplam 40 bin 164 öğretmen ataması yapacak.

Öğretmenler görevlerine 11 Eylül 2012 tarihinden itibaren başlayacak. En çok atama 4 bin 635 kontenjan ile Türkçe öğretmenliğinde olacak. Bu alanı sırasıyla 4 bin 377 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği, 3 bin 876 kontenjan ile ilköğretim matematik öğretmenliği takip ediyor.

KPSS üç aşamalı oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler için Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da (KPSS) değişikliğe gidiyor. Halen KPSS'de öğretmenler branşları dışındaki konularda da soru çözerken yeni düzenlemeyle sadece alanlarıyla ilgili soruları yanıtlayacaklar. Bu konuda ÖSYM, 136 ayrı öğretmenlik branşında soru hazırlayacak.

Yeni sistemin hayata geçmesiyle öğretmenler üç aşamalı KPSS ile karşılaşacak. Öğretmen adaylarının çözeceği testlerde soruların yüzde 30'u genel kültür ve yetenek, yüzde 30'u eğitim bilimleri, yüzde 40'ı branş bilgisinden oluşacak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.