Ohri'de 600 yıllık Osmanlı vakıfnamesi!

Ohri'de 600 yıllık Osmanlı vakıfnamesi!

Makedonya'nın turistik kenti Ohri'de, 600 yıllık bir Osmanlı vakıfnamesi bulunduğu bildirildi.

Makedonya Tarih Arşivi tarafından yapılan açıklamada, Ohri'de bulunan Osmanlı vakıfnamesinin, Makedonya tarihiyle ilgi çok değerli bilgiler içerdiği belirtildi.

Ohri'li Türk öğretmen merhum Bekir Haydar'ın ailesinde bulunan 15 metre boyundaki Osmanlı vakıfnamesinin, eskimiş olmasına rağmen yazılarının okunabildiği ve 15. yüzyılda Ohri ve Makedonya genelindeki mal ve mülkiyet durumları ile bilgiler içermekte olduğu kaydedildi.

Sinan Yusuf Çelebi tarafından yazılan vakıfnamenin, Türk bilimadamları ve oryantalistler tarafından dana önce de bilindiği, ancak belgenin tam orjinalinin şimdi bulunduğu açıklandı.

Ohri Tarih Arşivi Müdürü İlinka Yaneva, "Biz bu belgenin bulunması için 2003 yılında kapsamlı çalışmalar başlattık ve parçalanmaya başlayan belgeyi bulup, kurtardık" dedi.

Vakıfnamenin "aile emaneti" olarak Bekir Haydar'ın oğlu Turgut Haydar'da kalacağını belirten İlinka Yaneva, belgenin orjinalinin kurtarıldığını ve en çağdaş teknoloji ile kopyası alınıp, arşive konduğunu söyledi.

Yaneva, arşiv uzmanları tarafından incelemelere göre, Vakıfname'de Ohri'deki İmaret Camisi'nin 1491 yılında yapıldığının belirtildiğini ifade etti

Etiketler :