Okul domuz gribi yüzünden tatil edildi

Okul domuz gribi yüzünden tatil edildi

Bilkent Üniversitesi Orta Öğretim Kurumu'nda dün bir öğrencide domuz gribi tespit edilmesinin ardından 3 öğrencide daha virüse rastlandı.

Ankara Valisi Kemal Önal, domuz gribi vakası görülen kişi sayısının 5-6 civarında olduğunu belirterek, ''Henüz sonuçları alınmamış üç de şüpheli var. Biz onları da her ihtimale karşı pozitif olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

Sağlık Bakanlığı, bir öğrencide domuz gribi virüsü görülen bir özel ilköğretim okulundaki 3 öğrencide daha pandemik virisün tespit edilmesi nedeniyle bu okulda eğitim ve öğretime, ''tedbiren'' bir hafta ara verildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Ankara'da bir ilköğretim okulunda bir öğrenciden alınan numunede pandemik A (H1N1) virüsünün tespit edildiği hatırlatıldı. Bu gelişme çerçevesinde, vakanın yakın temaslılarına da hızlıca ulaşıldığı ve numuneler alındığı belirtilerek, ''Alınan numunelerden, 3 kişide daha pandemik (H1N1) virüsü tespit edilmiştir'' denildi.

VAKA SAYISI 480'E YÜKSELDİ
Böylelikle ülkede vaka sayısının 480'e, yerli vaka sayısının da 163'e ulaştığı kaydedilerek, vakaların genel durumlarının iyi olduğu, evlerinde izole edilerek tedavilerine devam edildiği bildirildi.

Bu vakalarla ilgili bütün temaslılara ulaşıldığı ve sağlık kontrollerinin yapıldığı vurgulanan açıklama, konunun hassasiyetle takip edildiği ve gereken bütün tedbirlerin alındığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: ''Bilim Kurulumuzun aldığı kararlar doğrultusunda, bu okulda eğitim ve öğretime bir hafta süreyle ara verilmesi 'tedbiren' uygun görülmüş ve bu karar ilgili mercilere iletilmiştir. Ankara'da tespit edilen bu vakalar, 'dış temas öyküsü olan' bir domuz gribi gelişmesidir.''

TÜM ÖĞRENCİLER KONTROLDEN GEÇİRİLİYOR
Ankara Valisi Kemal Önal, domuz gribi vakası nedeniyle bir hafta süreyle tatil edilen Bilkent'teki BUPS İlköğretim Okulu dışındaki herhangi bir okulda tatilin söz konusu olmadığını bildirdi.

Vali Önal, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve okul yönetiminden oluşan bir ekibin, okulda öğrenim gören 500 öğrencinin evlerine giderek, sağlık kontrollerinde bulunacağını söyledi. Kontrole yönelik çalışmaların bu sabahtan itibaren başlatıldığını belirten Önal, okulda çocukları eğitim gören velilerin paniğe kapılmaması gerektiğini ifade etti.

BELEDİYE EKİBİ DEZENFEKSİYON YAPACAK
Öte yandan, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı ilaçlama ekibi, dezenfeksiyon işlemi için domuz gribi vakası görülen okula geldi. İlaçlama ekibi yetkilisi Mehmet Dane, sınıflar ve tuvaletlerde dezenfekte işlemi yapacaklarını açıkladı. Ankara Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Denetim ekibine ait bir aracın da okula geldiği görüldü.

BAZI OKUL YÖNETİMLERİNDEN VELİLERE MESAJ
Bu arada, Ankara'daki bazı ilköğretim okullarının yönetimleri, velilerin cep telefonlarına mesaj göndererek, domuz gribi belirtilerine ilişkin bilgilendirme yaptı.

Mesajda ''Yüksek ateş, öksürük, halsizlik, kusma, ishal belirtileri gösteren öğrencilerin tanı ve tedavileri yapılmadan okula gönderilmemeleri önemli rica olunur'' denildi.

VALİ: VAKA SAYISI 5-6
Ankara Valisi Kemal Önal, Bilkent Universitiy Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulunda domuz gribi vakası görülen kişi sayısının 5-6 civarında olduğunu belirterek, ''Henüz sonuçları alınmamış üç de şüpheli var. Biz onları da her ihtimale karşı pozitif olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

Vali Önal, BUPS İlköğretim Okulundaki ''domuz gribi'' vakası konusunda valilikte yaptığı basın toplantısında, olay üzerine bugün bir karar aldıklarını ve okulun bir hafta süreyle eğitim öğretime kapatılmasını uygun bulduklarını ifade etti.Yurt dışı seyahatinden, İskoçya'dan dönen bir öğrencinin, domuz gribi bulgusu ortaya çıkması üzerine Hıfzıssıhha'ya gönderildiğini ve gerekli testlerinin yapıldığını anlatan Önal, sonuçların ''pozitif'' geldiğini belirtti.

Şüpheli vaka olarak görülen 5-6 kişinin daha kuruma gönderildiğini bildiren Önal, bu kişilerin sonuçlarının da ''pozitif'' çıktığını kaydetti. Önal, ''Yayılma ihtimalini de göz önüne alarak, önleyici tedbir olarak bugünden itibaren okulu eğitim-öğretime kapattık. Süre sonunda durumu tekrar değerlendireceğiz'' diye konuştu.

Okula giden 500 öğrencinin bu süre zarfında evlerinde olacağını ifade eden Önal, okul yönetimi ve Sağlık İl Müdürlüğünün oluşturacağı ekiplerin, çocukların sağlığıyla ilgileneceğini ve kayda değer bir durum görülmesi halinde tedavi imkanlarının araştırılacağını söyledi. Önal, İl Sağlık Müdürülüğü elemanları ve okul yönetimi ile yürütülen müşterek çalışmada oluşturulan ekiplerin, ailelerin evlerine ziyarette bulunacaklarını dile getirdi.

''BİR-İKİ DE AİLEDE VAR''
Bir gazetecinin, tam sayının kaç olduğunu sorması üzerine Önal, ''Sayı 5-6 civarında. Henüz daha sonuçları alınmamış üç de şüpheli var. Biz onları da her ihtimale karşı pozitif olarak değerlendiriyoruz. Domuz gribi tespit edilenlerin sağlık durumları iyi, bildiğimiz grip durumunda'' yanıtını verdi.

Önal, ''Şüphelilerin hepsi okuldan mı, yoksa öğrencilerin ailelerinde de tespit yapıldı mı?'' şeklindeki bir soru üzerine de ''Bir-iki de ailede var'' dedi.Okuldaki ilaçlama çalışmalarıyla ilgili soruyu yanıtlarken de Önal, ''Hijyen tedbirleri yapılıyor. Okul yönetimi de kendine göre tedbirler alıyor. Okul yönetimi, bunların müşterek yürütülmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile sabah bir toplantı yapıldı, alınacak tedbirler konuşuldu. Her olağanüstü durumda olduğu gibi telaşa kapılmadan tedbirli olmakta yarar var'' diye konuştu.

Önal, havaalanında bulunan termal kameralardan hastalığın neden tespit edilmediğine de açıklık getirerek, ''Çünkü, ateş reaksiyonu ortaya çıktıktan sonra termal kameralar tespit yapabiliyor. Demek ki bu hastalık, kişiye yurt dışından gelirken henüz ateş safhasında değilmiş. Kameradan geçerken böyle bir bulguya rastlanılmamış'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Sayın Bakan daha önceki açıklamalarında bir okulda 2 kişide domuz gribi çıkarsa o okul ve yakınındakilerin kapatılacağını belirtmiştir. Böyle bir durum söz konusu mu?'' sorusuna Önal, ''Hayır, şu anda ona gerek duymadık. Öyle bir konu yok ama bu bugünkü tedbirimiz, ileride ne göstereceğini zaman gösterecek'' dedi.


Etiketler :