Okullar kapandı, trafikte dikkat!

Okullar kapandı, trafikte dikkat!

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Memiş, tatil sezonunun başlamasıyla karayolu trafiğinin 3 kat artmasının beklendiğini belirterek, kazalara karşı dikkatli olunması konusunda tatilcileri uyardı.

Memiş,ölümlü kaza olaylarının haziran, temmuz ve ağustos aylarında daha çok görüldüğünü belirterek, riskli döneme girilmesi nedeniyle sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Özellikle yaz aylarında trafik kazası riskinin azaltılması ve güvenli seyahat için bazı kurallara uyulması gerektiğini belirten Memiş, şunları söyledi:

“Trafik kazalarında yılda yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybediyor. Küçük bir ilçenin nüfusuna denk gelen bu sayıyı azaltmak için sürücüler tatil yolunda daha dikkatli olmalı. Sürücüler özellikle uykusuz ve yorgun şekilde yola çıkmamalı. Bu nedenle seyahate başlamadan önceki günlerde düzenli uyumaya dikkat edilmeli. Araç kullanırken dikkatin dağılmaması için cep telefonu kapatılmalı. Trafik kuralarına muhakkak uyulmalı. Ayrıca, aracın bakımı da ihmal edilmemeli.”

Memiş ayrıca, yolda acele edilmemesi gerektiğini belirterek, “Geç gidelim ama herhangi bir kazaya sebebiyet vermeyelim” dedi.

SÜRÜCÜ SAĞLIĞI


Derneğin Başkan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı ise sürücülerin aç karınına seyahate çıkmamaları gerektiğini belirtti.

Ağır ve yağlı yemeklerden de kaçınılmasını isteyen Maşrabacı, şu uyarılarda bulundu:

“Ağır yemek refleksleri azaltır. Bu nedenle sebze ve meyve tarzı gıdalar tercih edilmeli. Ayrıca, çeşitli hastalıkları olan sürücüler de doktor kontrolünden geçmeli, kullanacağı hapların yan etkisi olup olmadığını sormalı. Seyahat sırasında ise direksiyon başında sigara içilmemeli. Yolculukta yanlarına su, kuru ya da yaş meyve almalı. Aşırı dikkat ve yol stresi nedeniyle oluşabilecek kan şekeri düşüklüklerine karşı aralıklarla bu gıda ve içecekler tüketilmeli. Sürücüler bir günde 8 saatten fazla araç kullanmamalı ve her 200 kilometre veya 3 saatte bir en az 10-15 dakika dinlenmeli. Bu süre içinde araçtan inilip, kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı, derin nefes alma teknikleri uygulanılmalı.”

Maşrabacı, uykusu gelen sürücülerin molalarda kısa süreli uyuması tavsiyesinde bulunarak, klimalı araç kullanan sürücülerin klima bakımını yaptırmasını, aralıklarla camı açarak da temiz hava alınmasını istedi.

Otomobilleriyle yalnız seyahat edenlerin kendilerini aktif tutacak hareketli tarzlardaki müzikleri tercih etmesi gerektiğini bildiren Maşrabacı, “Sürücüler gözlerinde karıncalanma, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissederlerse dikkatleri ve tepki süreleri azalmış demektir. Bu tarz durumlarda hemen durup dinlenmeleri gerekir” diye konuştu.

Etiketler :