Ölen eşinin maaşını alana insan hakları formülü

Ölen eşinin maaşını alana insan hakları formülü

Emekli Sandığı tekrar evlenen eşin maaşını kesti, İHB yüzde 25 kesintiyle tekrar bağlanmasını sağladı

Bülent Aydemir / HT Ekonomi

YENİ evlilik yaptığı halde 10 yıl boyunca ölen eşinin maaşını almaya devam eden Mustafa Özer adlı vatandaşın durumunu fark eden Emekli Sandığı, 57 bin TL'lik borcuna karşılık Özer'in tüm maaşını kesti. Devreye giren Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, geçim zorluğu yaşayan Mustafa Özer'in maaşından yüzde 25 kesinti yapılmasını sağladı.

Bu durum 2006 yılına kadar devam etti. Emekli Sandığı, 2006 yılında Özer'e gönderdiği, "Merhum eşiniz Sevim Aktaş'tan dolayı dul aylığı almakta iken evlenmenize rağmen, aylıkları tahsil etmeye devam ettiğinizin tespit edilmesi neticesinde adınıza çıkarılan borç 57 bin 675 TL, faiziyle birlikte emekli aylığınızın tamamı kesilerek tahsil edilmeye başlanmıştır" yazısıyla emekli maaşının tamamını kesti. 3 yıl boyunca Özer, emekli maaşı alamadı; borcuna mahsuben 26 bin TL tahsil edildi.

YASALAR, YUVALARI DÜŞÜNMÜYOR MU?
Mustafa Özer'in yeni eşi Mualla Özer, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurarak, "Eşim 3 yıldır hiç emekli maaşı alamıyor. Benim maaşımla geçiniyoruz. Kanser hastasıyım, şimdi de kalp hastası oldum. Ben bir anne ve emekli öğretmen olarak evi geçindirmekte zorlanıyorum ve çok mağdur durumdayım. Bir emeklinin maaşı tümüyle kesilebilir mi, yoksa T.C. yasaları, yuvaları düşünmüyor mu?" diye sordu.

KESİNTİ YÜZDE 25'E DÜŞTÜ
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, vatandaşın başvurusu üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazı yazarak, Ekim 2008'de yürürlüğe giren; fazla ve yersiz ödemenin tahsilini düzenleyen yönetmelikte; "Fazla veya yersiz ödeme tutarı; ilgilinin kurumdan tahakkuk etmiş herhangi bir alacağı veya alacaklarından mahsup edildikten sonra kalan borcu varsa ve kurumdan gelir ve aylık almaya devam ediyorsa, kesintinin başlayacağı ödeme dönemi başı itibariyle kanuni faizi ile birlikte hesaplanan borç, gelir ve aylıklardan yüzde 25 oranında kesilmek suretiyle tahsil edilir" hükmü doğrultusunda Özer'in durumunun yeniden incelenmesini istedi. SGK tarafından yapılan incelemede, Özer hakkında eski yönetmeliğe göre işlem yapılarak hatalı işlem tesis edildiği belirtildi ve Eylül 2010 tarihinden itibaren ilgilinin aylıklarından yüzde 25 kesinti yapılması için gerekli işlem yapıldı.

Etiketler :