Olmert, Gazze Katliamını Yazdı

Olmert, Gazze Katliamını Yazdı

Olmert: “Hamas’ı Tamamıyla Yok Etme Konusunda Tarihi Bir Fırsatı Kaçırdık”

Siyonist işgal devleti eski başbakanı Ehud Olmert, 7000 insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan Gazze savaşını niçin başlattıklarını ve niçin amaçlarına ulaşamadıklarını irdeleyen bir kitap yazdı.

İsrail gazetelerinden Maariv, savaşın önemli aktörlerinden biri olan Olmert’in yazdığı kitapta, savaşın karanlıkta kalmış birçok noktasına ışık tuttuğunu, savaşın neden ve sonuçlarıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulunduğunu yazdı.

Gazete Olmert’in kitabından şu alıntıları yaptı: “Gazze’ye karşı başlattığımız savaşın amacı Hamas hükümetini düşürmekti ve onu düşürünceye kadar savaşı sürdürmeyi düşünüyorduk. O zaman Savunma Bakanı Ehud Barak’la en kısa zamanda ve en az sivil kayıpla amacımıza nasıl ulaşacağımızın planını yaptık.”

Kitabında, savaşın başında kurban sayısının az ve Hamas’ın da hâlâ ayakta kaldığını gördüğünde Şalit’i serbest bıraktırıp Hamas’ı da düşürünceye kadar savaşa devam kararı aldığını belirten Olmert devamla şu satırlara yer veriyor: “Bir daha tekrarlanmayacak böyle bir fırsatı kaçırmak istemiyorduk. Hamas’ı tamamıyla ortadan kaldırmak istiyorduk. Fakat savaş günleri uzadıkça bu amacı gerçekleştiremedik ve savaşı durdurmak zorunda kaldık. Bu konuda benimle Ehud Barak ve Genel Kurmay Başkanı Gabi Eşkenazi arasında ihtilaflar çıkmaya başladı.”

Gazete verdiği haberin devamında şu değerlendirmelere yer verdi: “Savaşın ilerleyen günlerinde ve birçok sivilin öldürülmesinin ardından Barak ve Eşkenazi’nin karşı çıkmalarına rağmen Olmert savaşı durdurdu. Çünkü ordu savaşmaya alışık değildi ve hakkında soruşturma açılmasından da korkuyordu. Olmert Lübnan savaşından sonra açılan soruşturmanın bir benzerinin açılmasından korkuyordu. İkinci kez böyle bir komisyonla karşı karşıya gelmekten çekiniyordu. Onun için savaşı durdurma kararı aldı.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :