Ölüme karşı 'donarak' zafer kazandı

Ölüme karşı 'donarak' zafer kazandı

Çare aradığı hastalığı için tetkik yaptırırken ölümle burun buruna gelen Ezgi Küçük (24), yoğun bakımda verdiği 11 günlük yaşam savaşını 'donarak' kazandı.

Vücut ısısı 32 dereceye düşürülen Küçük, ailesinin ve doktorlarının ümidi kestiği anda gözlerini tekrar dünyaya açtı.

Adet düzensizliği şikayetiyle başvurduğu Sincan Lokman Hekim Hastanesi'nde ilaçlı böbrek üstü bezi tomografisi çektirmesi kararlaştırılan Küçük'ün vücudunda verilen ilaca karşı on binde bir görülen reaksiyon ortaya çıktı.

Ani solunum ve kalp durması gelişen Küçük'e acil serviste kalp masajını da içeren yeniden canlandırma işlemi yapıldı. Burada kalbi yeniden çalıştırılan ve beyninde ödem oluştuğu tespit edilen Küçük, bilinci kapalı olarak yoğun bakım servisine alındı.

-Tıbben donduruldu-

Anestezi ve reanimasyon uzmanları Ömer Zühtü Yöndem ve Barış Yüksel tarafından yoğun bakımda takip edilen Küçük'e, beyin fonksiyonlarının korunması amacıyla 'terapötik (tedavi amaçlı) hipotermi (soğutma)' uygulandı.

Uzman Dr. Yöndem, Küçük'e uygulanan tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:

'2005 yılında uluslararası tedavi protokolüne giren 'terapötik hipotermi', kalbi duran ve yeniden canlandırma işlemi yapılan hastalar için öneriliyor.

Sağlıklı bir kişinin vücut ısısı 36 derecedir. Bu tedavide hastanın vücut ısısı 32 dereceye düşürülerek beyindeki zararlı maddelerin atılması ve oksijen ihtiyacının azaltılması hedeflenmektedir. Soğutulmuş serum vererek ve vücudun belirli bölgelerini buz kalıplarıyla soğutarak Ezgi'nin vücut ısısını 32 derecede sabitledik. Ezgi'nin yaşam savaşını kazanmasında bu tedavinin büyük rolü olduğunu düşünüyoruz.'

Ezgi Küçük'ün yoğun bakımda 24 saat boyunca bu şekilde takip edildiğini belirten Yöndem, bu süre sonunda solunum fonksiyonları geri dönen hastanın, solunum cihazından çıkarıldığını söyledi.

Çekilen beyin MR'ında yaygın kanlanma bozukluğu bulunan alanlar saptanan hastanın nörolojik açıdan takip edildiğini ifade eden Yöndem, 'Ezgi 11. gün sonunda aniden gözlerini açtı ve çevresiyle iletişim kurmaya başladı. Bunun bir mucize olduğunu düşünüyoruz. Şimdi yakınlarıyla ve çevresiyle rahatlıkla iletişim kurabiliyor, konuşuyor, kol ve bacak hareketlerini yapabiliyor, hatta yürüyebiliyor' diye konuştu.

-'Yaşadığım için mutluyum'-

Basında, 'Yaşasa bile kör olacak' şeklinde haberleri çıkan Ezgi Küçük, tekrar hayata dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yaşadıklarını net olarak hatırlamayan Küçük, 'İşlem yapılırken birden bayılmışım ve acile kaldırılmışım. Gerisini hatırlamıyorum. Aileme 'bir daha düzelmemin mümkün olmadığı', hatta 'öleceğim' söylenmiş, ama şimdi çok iyiyim. Konuşuyorum, yürüyorum. Çok mutluyum' dedi.

Ezgi Küçük'ün tekrar hayata dönmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren yakınları, 'Ezgi'yi kaybedeceğimizi düşünüyorduk. Bir daha 'normale dönmesinin mümkün olmadığı' söylendi, ama şükürler olsun ki tekrar sağlığına kavuştu' diye konuştular.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.