Onbaşı Mesut'u koltuğa oturtan...

Onbaşı Mesut'u koltuğa oturtan...

Mesut Yılmaz'ın Anavatan'ın başına nasıl geçtiği aydınlanıyor...

'Mesut Yılmaz'ı kongrede Çatlı başkan seçtirdi'

Üçüncü Ergenekon iddianamesinde siyaset dünyasıyla ilgili çarpıcı iddialar yer alıyor. Bunlardan birisi de Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı ile eski başbakanlardan Mesut Yılmaz arasındaki ilişkiler.

İddianameye göre, Eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, Mesut Yılmaz'ın Anavatan Partisi Genel Başkanlığı'na Abdullah Çatlı'nın desteğiyle seçildiğini söyledi. Şahin'in Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara verdiği bu ifadeyi, hükümet ve parti yönetiminde Yılmaz'la birlikte çalışan eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli de doğruladı: "Bana 1994 yılında rahmetli Mustafa Taşar söyledi. Abdullah Çatlı, Mesut Bey'in genel başkan olduğu kongreye katılmış. Seçilmesi için çalışma yapmış."

Pakdemirli, kendisine bu bilgiyi veren merhum Taşar'ın, Çatlı'nın kongre salonunda oturduğu yeri bile söylediğini aktardı. Pakdemirli, "Tabii ben tanımadığım için bilmiyorum. O zaman MHP kökenli arkadaşlar Mesut Bey'i desteklemişti. Onlar üzerinde etkili olmuş olabilir." dedi.

Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, 10 yılı aşkın süre yürüttüğü ANAP Genel Başkanlığı koltuğuna 1991 yılında Başbakan Yıldırım Akbulut'a karşı kongreyi kazanarak oturdu. Yılmaz'ın üçüncü turda 22 oy farkla kazandığı kongrede ilginç ittifaklar dikkat çekmişti. Semra Özal ve Ahmet Özal gibi isimlerle beraber Ekrem Pakdemirli ve Cenap Gülpınar gibi daha sonra başbakan yardımcısı, devlet bakanı olarak kabineye girecek muhafazakâr siyasetçiler de Yılmaz'ı desteklemişti. Yılmaz'a kongre zaferi getiren asıl aktörlerin ise geçtiğimiz yıllarda trafik kazasında hayatını kaybeden eski bakanlardan Mustafa Taşar ile son dönemde ulusalcı çizgiye kayan Yaşar Okuyan olduğu biliniyor.

Mesut Yılmaz, yaptığı bütün açıklamalarda Abdullah Çatlı'yı tanımadığını söylese de bu iddia peşini bırakmadı. Abdi İpekçi ve Papa suikastının kilit ismi olarak anılan Oral Çelik, Yılmaz'ın dışişleri bakanı iken İsviçre'ye gelerek Abdullah Çatlı ile görüştüğünü öne sürmüştü.

Etiketler :