Önder Sav'ın taktiği ortaya çıktı

Önder Sav'ın taktiği ortaya çıktı

CHP'nin 20 kişilik MYK listesi belli oldu. Listede olması beklenen önemli Gürsel Tekin'in adı görünmeyince gözler yine gölge lidere çevrildi.

BENİMLE ÇEKİŞMEYİN...

Tekin'i devre dışı bırakan süreç, aslında kurultayda başladı. Kurultayda, Tekin'in Sav'ın listesine alternatif liste çıkarma girişimi Sav'ın tepkisine neden oldu. Ayrıca Tekin, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilen kurultay konuşması için "Benim yazdığım konuşma bu değildi" açıklaması yapmış, Sav'ın ikinci kez tepkisine neden olmuştu. Sav ekibi, Gürsel Tekin'in Baykal'ın geri dönüşünü isteyen Baykal ekibi Yılmaz Ateş ve Mehmet Sevigen ile birlikte hareket ettiğini de iddia etti. Sav, çekişmenin kamuoyunda sıklıkla yer alması üzerine Tekin'e "Benimle çekişmeyi kimseye tavsiye etmem" mesajı vermişti.

SAV'IN GENELGE TAKTİĞİ

BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre Sav, operasyon için geçtiğimiz günlerde düğmeye bastı. İl başkanlıklarına genelge gönderen Sav, PM üyeliğine seçilen tüm il yönetim kademesinin görevinin otomatik olarak sona erdiğini bildirdi. Genelge ile Tekin'in il başkanlığının sona erdiği vurgulanmış oldu. Genelgede dikkat çeken başka bir uyarı ise, "il örgütlerinin genel merkezin haberi olmadan görevlendirme yapmaması" ifadesi oldu.

Bu uyarı ile de Tekin'in ya da Tekin'e yakın bir ismin il başkanlığına seçilişinin önü kesilmiş oldu. Tekin, Kılıçdaroğlu ile görüşürken, Tekin'in İstanbul İl Başkanlığı'na dönmek için nabız yokladığı ve il örgütünü toplamak istediği belirtildi. Ancak Sav'ın genelgesinden sonra Tekin'in İstanbul il örgütüne dönüşe yönelik manevrasının zorlaştığı belirtiliyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "A takımını" oluşturacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) seçiminde yine Genel Sekreter Önder Sav operasyonu yaşandı. Kurultayda, Sav tarafından şekillendirilen Parti Meclisi (PM), MYK üyelerini belirlerken, CHP eski İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'i dışarıda bıraktı. Yeni "Sav operasyonu" olarak yorumlanan gelişme, Tekin'in PM üyeliğinden istifa beklentisine neden oldu.

İLK MYK'YI TOPLADI

Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, MYK üyeleri PM üyelerinin oy birliğiyle seçilirken, Genel Sekreterliğe yeniden Önder Sav getirildi. Genel Sayman ise Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak oldu. Sav, 75 oyla, Öztrak ise 74 oy aldı. Sav'a 6, Öztrak'a ise 7 geçersiz oy çıktı.

MYK'nın diğer üyeleri, Süheyl Batum, Gülsün Bilgehan, Gaye Erbatur, Mevlüt Coşkuner, Turgut Dibek, Mahmut Duyan, Gökhan Günaydın, Hüseyin Karakoç, Ali Koçal, Abdullah Özer, Berhan Şimşek, İzzet Çetin, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Şahin Mengü, Hakkı Suha Okay, Umut Oran, Abdülrezzak Erten oldu. "Naylon üyelik" tartışmalarında adı geçen Prof. Sencer Ayata, eski bakan Nihat Matkap ve gazeteci Enver Aysever'in MYK'ya girmemesi de dikkat çekti.

CHP'DE BiREY SiYASETi OLMAZ

MYK dışında kalması üzerine kulislerde Gürsel Tekin'in, PM üyeliğinden istifa edeceği iddiaları konuşulmaya başlandı. Toplantı bitiminde diğer PM üyeleri genel merkezin 13. katındaki yemeğe katılırken Tekin, genel merkezden ayrıldı. Tekin, MYK'ya girememesini, ''Sayın Genel Başkan böyle takdir buyurdu. Bize de destek vermek düşer. Hayırlı olsun, arkadaşlara başarılar" diye değerlendirdi. ''PM'den istifanız söz konusu mu'' sorusuna Tekin, ''Şu an bir şey yok'' yanıtını verdi.

Sav ise, Tekin'in MYK'da yer almamasına ilişkin ''Parti Meclisi değerlendirmesini yaptı. Her bir arkadaşımız bizim için değerlidir. 80 arkadaşımızın içinde 20 kişinin arasında yer alacak pek çok arkadaşımız var. Bireylere indirgenerek CHP'de siyaset olmaz. CHP köklü ve yönünü çağdaşlığa dönmüş bir partidir. Kişilere yönelik soruları kabul etmek istemem'' dedi. Sav, Tekin'in PM üyesi olması nedeniyle il başkanlığının boşaldığının hatırlatılması üzerine ise görev bölümü yapacak olan MYK'nın il başkanlıklarına ilişkin gerekli düzenlemeleri gelecek süreçte yapacağını ifade etti.

YASAL SÜRE BİTTİ!

Sav, Özcan Er isimli parti üyesinin, naylon üyelik iddialarını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na götürmesi konusunda ise, itirazın yasal sürenin tamamlanmasının ardından yapıldığını, mahiyeti konusunda ayrıntılı bilgisi olmadığını söylemekle yetindi. Sav, pazartesi gününden sonra konuya ilişkin daha ayrıntılı bilgi sahibi olabileceğini de söyledi.

BAYKAL MUHALiFLERi YÖNETiMDE

** Hakkı Suha Okay: Örgüt, TBMM ve Basınla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. (Sav ekibinden. Eski grup başkanvekili)

** Haluk Koç: Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları ve Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. (Samsun Milletvekili. Baykal'a karşı aday adayı oldu)

** Nevin Gaye Erbatur: Parti İçi Eğitim ve Yardımcı Kollardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. (Sav ekibinden. Adana Milletvekili)

** Umut Oran: İş, Çalışma Hayatı ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. (İşadamı- Baykal'a karşı aday adayı oldu)

** Tekin Bingöl: Üye Yazım Birimi ve Örgüt İlişkilerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı. (Sav ekibinden. Ankara Milletvekili)

** Gökhan Günaydın: MYK Sekreteryası, Meslek Kuruluşlarıyla İlişkiler ve MYK Raportörlüğünden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı. (Baykal'ın dış ilişkiler danışmanı Petek Gürbüz'ün ablası ile evli)

** Gülsün Bilgehan: Yurtdışı ilişkiler, Yurtdışı CHP Büroları ile İlişkiler, Yurtiçi Siyaset İzlenmesinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı. (Eski Ankara Milletvekili, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu. Baykal'a muhalefeti nedeniyle milletvekili listesinde arka sıralarda yer aldığı için seçilememişti)

** Abdülrezzak Erten: Halkla ılişkiler ve Yardımcı Kollardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı. (Sav ekibinden. İzmir milletvekili)

BUGÜN

Etiketler :