Önerge reddedildi

Önerge reddedildi

Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesi reddedildi.

 

SON DAKİKA... Senato "Gündemden düşürülme" önerisini 167 hayır oyuyla reddetti.

SON DAKİKA... Fransa Senatosu Genel Kurulu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini reddetti. Fransa Milli Meclisi'nin 22 Aralık'ta kabul ettiği tasarıyı geçtiğimiz hafta görüşen Senato kanunlar komisyonu, tasarıyı anayasaya aykırı bularak gündemden düşürülmesini teklif etmişti.


 

Fransa Senatosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan tartışmalı yasa teklifini görütşüyor. 348 koltuklu senatoda oturuma 68 senatör katılıyor. Senato'daki oturumda şu sıralarda “teklif gündemden düşürülsün” önergesi görüşülüyor.

Oturumu başlatan Senato Başkan Yardımcısı Charles Guene, "Bu tarihi konunun politikaya alet olmasını biz de istemiyoruz. Ama savaş suçları konusunu da unutmak büyük bir suçtur " şeklinde konuştu.

Her türlü bilgi kirliliğinden kaçınmak istediklerini iddia eden Guene "Herkesin destekleme veya karşı çıkma özgürlüğü vardır " dedi.

Guene 'nin ardından söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier söz konusu teklifin Fransız yasalarına ve Avrupa Birliği yasalarına uygun olduğunu öne sürdü.

Tartışma sona erdi

Fransız Senatosunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin tartışılması sona erdi.

Senato, ilk önce yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini oylayacak.

Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur, değişiklik önergesini savunan konuşmasını yapıyor.

60 SENATÖR OTURUMDA

Genel kurulda konuşmalar önce siyasi gruplar adına yapılacak, daha sonra kişisel konuşmalara geçilecek. Genel kuruldaki konuşmaların yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.

Oturuma 348 senatörden yaklaşık 60 kadarı katılıyor.

Senatörlerin kulisle genel kurul salonu arasındaki trafiği de aynı hızda sürüyor. Katılımcı sayısı sürekli değişiyor.

Ancak daha önceki uygulamalara bakılınca Ermeni iddialarına ilişkin teklifin kabulu veya reddi için yeterli sayının salonda olduğu gözleniyor.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezlerini reddetmeyi suç sayan tasarı burada onaylanınca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak.

Sarkozy imzalayınca, yasa resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

Bu arada 60 milletvekili veya senatörün imzası, yasanın Anayasa Mahkemesine götürülmesi için yeterli olacak.

Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Nathalie Goulet bugün AA muhabirinin sorularını cevaplarken, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" demişti.

KOMÜNİSTLER BÖLÜNDÜ

Hükümet ve kanunlar komisyonu temsilcisinin ardından, siyasi grup adına konuşmalar başladı. Komünist Grup adına konuşan Isabelle Pasquet, yasa teklifini kişisel olarak desteklediğini söyledi.

Pasquet, bununla birlikte kendi siyasi gruplarında bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek, bazı komünist senatörlerin 'evet' bazılarının 'hayır' oyu vereceğini, bazılarınınsa oylamaya katılmayacağını duyurdu.

Komünist grubun, senatoda 21 üyesi bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.