Operasyon merkezi Almanya'da

Operasyon merkezi Almanya'da

Dün BM'nin yaptırım ve askeri müdahale kararı karşısında ateşkes ilan eden Kaddafi bu saldırıya geçmesine karşılık ilk ateş Fransa'dan geldi. Koalisyon güçlerinin operasyon merkez üssü Stuttgart olarak açıklandı.

GÜNCELLENEN MANŞET

23.55 ULUSLARARASI OPERASYONUN MERKEZİ STUTTGART'DAKİ AMERİKAN ÜSSÜ

Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyonun merkezinin, Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD üssü olduğu bildirildi.

Fransız Haber Ajansı'na açıklama yapan bir Fransız yetkili, İngiltere, Fransa ve ABD'nin öncülüğündeki operasyonun, Almanya'daki ABD üssünde ve Amerikalı komutanlar tarafından koordine edildiğini açıkladı.

Yine aynı yetkili, Stuttgart üssündeki Amerikalı komutanların, Fransa'nın Lyon, İngiltere'den Northwood'daki üssündeki komuta kademesiyle birlikte uluslararası operasyonu koordine ettiğini duyurdu.

Yine aynı yetkili, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 adet ''Mirage 2000-9'' ve ''F16'' tipi tipi savaş uçağıyla, Katar'ın da 4 ya da 6 adet ''Mirage 2000-9'' tipi savaş uçağıyla operasyona katılma sözü verdiğini söyledi.

23.10 Libyaya yönelik saldırıya İspanya, bir tanker uçak, bir fırkateyn, bir denizlatı ve 4 F-18 uçağı ile operasyona katılıyor.

23.00 Libya resmi TV Kanalı, daha önce açıklanan Trablus, Bingazi, Misrata ve Zuvere kentlerine ek olarak Sirte kentinin de hedef alındığını duyurdu.

Televizyonun haberinde, sivil hedeflerin vurulduğu iddiası yinelenerek, Trablus'taki bir hastanenin de vurulan hedefler arasında bulunduğu kaydedildi.

22.55 El Cezire televizyonu Libya'da muhalif güçlerin, bu ülkeye yönelik operasyona başlayan uluslararası koalisyon güçleriyle işbirliği yaptıklarını duyurdu.

Libya'nın muhalif Askeri Konseyi'nin, koalisyon güçleriyle koordinasyon içerisinde olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca, koalisyon güçlerinin vurduğu noktalar arasında, Muammer Kaddafi güçlerinin bulunduğu Misrata'daki bir askeri okulun da yer aldığı belirtildi.

22.45 Obama, Libya'ya yönelik operasyonun sınırlı olduğunu belirtti.

Brezilya'da bulunan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırmayı sürdürdüğünü ve uluslararası topluma, operasyondan başka bir seçenek bırakmadığını kaydetti. Obama, "sınırlı bir operasyon için yetki verdiğini" ifade etti.

"Askeri operasyon bizim ilk tercihimiz değildi" diyen Obama, "bir tiranın, kendi halkına, 'acıma olmayacak' dediğini" bunun da başka şans bırakmadığını kaydetti.

Obama, ABD'nin Libya'ya kara güçleri göndermeyeceğini belirtti.

22.30, Pentagon, Libya üzerinde henüz hiçbir ABD uçağının bulunmadığını açıkladı. 112 Cruise füzesinin 20 hedefi vurduğu belirtiliyor.

Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti.

Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

22.20, ABD yetkilisi Amerikan ve ingiliz gemilerinden 110'un üzerinde Tomahawk füzesinin ateşlendiğini duyurdu. ABD, füze saldırılarının uçuşlar için gerekli şartları oluşturmaya yönelik olduğunu duyurdu. Pentagon, operasyonun süresi konusunda açıklama yapmadı. ABD, Cruise füzeleri, Libya'nın batısındaki yerden havaya füze üslerini vurmayı hedelediğini açıkladı.

22.10. Libya  devlet televizyonu, Batılı ülkelerin Misrata şehri ve çevresindeki akaryakıt depolarını vurduğunu duyurdu.

21.50 ABD füzeleri Kaddafi'ye ait hedefleri vurmaya başladı.

Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

CNN televizyonu, ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldığını duyurdu.

Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

20.00 ABD'nin bu gece füze saldırısı düzenleyeceği belirtiliyor.

Akdeniz ve çevresinde konuşlu Amerikan savaş uçakları ve savaş gemilerinin, Fransa hava kuvvetlerinin Libya'da başlattıkları operasyona ilk aşamada katılmadıkları ancak ilerleyen saatlerde füze saldırılarıyla destek verecekleri ileri sürüldü.

AP'nin haberine göre Amerikalı yetkililer, füze saldırılarıyla, Libya hava savunma sistemlerinin hedef alınacağını belirtti.

19.30 Fransa'dan açıklama: Fransa Ordusu, Libya'da ilk hedefin vurularak yok edildiğini duyurdu. Vurulan hedefin askeri bir araç olduğu belirtildi.

Ordu Sözcüsü Laurent Teisseire, Muammer Kaddafi'nin isyancıların üzerine yürümesini durdurmaj amacıyla Bingazi'nin doğusunda 100 çarpı 150 kilometrelik bir alanda 20 uçakla faaliyet gösterdiklerini söyledi.

19.00 Fransız Savaş uçağı, Kaddafi güçlerine ait bir askeri aracı bombaladı. Saldırının 18.45 civarında yapıldığı bildirildi. Operasyon Bingazi çevresindeki 150 km'lik alanı kapsıyor.

Libya'daki Muammer Kaddafi yönetimine karşı uluslararası koalisyonun bu ülkede başlattığı operasyonlar kapsamında ilk ateş açıldı.

Fransa Savunma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Fransız uçakları bugün TSİ 18.45'te bir Libya askeri aracına ateş açtı.

Fransa'nın Charles De Gaulle uçak gemisinin de Libya'ya doğru yarın yola çıkacağı kaydedildi.

Öte yandan Kaddafi yönetimi karşıtı güçler, bu sabah Bingazi üzerinde düşürüldüğü bildirilen savaş uçağının kendilerine ait olduğunu açıkladı. Muhaliflerin yetkililerinden Azeldin el Şerif, yer ile iletişim olmadığı için uçağın, muhalif güçlerin ateşi sonucu yanlışlıkla düşürüldüğünü söyledi.

SAAT 18.30 ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Arap ülkeleri ile yakın temasta olduklarını, Ortadoğu'da insanların barışçıl gösterilere destek verdiklerini, çocukların okullarına gitmesi ailelere yardım yapılmasından yana olduklarını söyledi.

SAAT 18.27 Kanada: Libaya'ya saldırılar kısa sürede başlayacak. Fransız savaş uçakları Libya semalarında

SAAT 18.10 ABD Başkanı Obama, Libya'da sivillerin korunması için hazır olduklarını söyledi.

SAAT 17:40 Hollanda Başbakanı: Günü ilerleyen saatlerinde müdahale gerçekleşebilir

Berlusconi: Napolide'ki NATO üssünün komuta merkezi olmasını önerdi.

SAAT 17: 37 İTALYAN UÇAKLARI DA LİBYA SEMALARINDA

Fransız hava kuvvetlerine bağlı Mirage ve Rafale savaş uçaklarının, Libya'da muhaliflerin merkezi olan Bingazi üzerinde oldukları bildirildi.

Fransız yetkililer, uçakların Libya tanklarını hedef alabileceklerini belirtti.

Öte yandan İtalyan savaş uçaklarının da Libya semalarında gözlem görevine başladıkları kaydedildi. El Arabiye televizyonunun haberinde, ayrıntılı bilgi yer almadı.

SAAT 17: 20 AP: Bingazi üzerindeki Fransız uçakları tankları her an vurabilir...

SAAT: 16:50 SARKOZY'NİN AÇIKLAMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Sarkozy, Paris'te yaptığı açıklamada, uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, "BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hor gördüğünü ve dinlemediğini" kaydeden Sarkozy, "Cani deliyi durdurmak için Arap halklarını desteklemek bizim görevimizdir" dedi.

SAAT 16:40 KANADANIN JETLERİ OPERASYONA HAZIR

Libya'ya hemen müdahale edilmesi fikrine destek veren Kanada, jetlerinin iki gün içerisinde operasyona hazır olabileceğini duyurdu. Reuters'a bilgi veren bir hükümet sözcüsü, jetlerin bölgeye henüz intikal ettiğini belirtti.

SAAT 16:35 DAVID CAMERON: ACİL HAREKET ZAMANI GELDİ

Paris’teki Libya zirvesinden sonra konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, “Kaddafi ateşkesi bozdu, Libya’da acil hareket zamanı geldi” dedi

SAAT 16:30 FRANSIZ UÇAKLARI LİBYA SEMALARINDA 

Fransız ordusuna bağlı birçok savaş uçağının, "Libya toprakları" üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti.

Kaynaklar, bu "keşif görevinin" bugün akşam üzeri boyunca devam etmesinin beklendiğini, uçakların Libya üzerindeki birkaç saatlik uçuş esnasında hiçbir zorlukla karşılaşmadığını kaydetti. 

Öte yandan Kanada uçakları da Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. 

Kanada askeri sözcüsü, Libya'ya yönelik operasyon için iki günlük bir süreye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

SAAT 16:14 Fransız Televizyonu BFM:

Fransız uçakları Bingazi üzerinde uçuyor açıklaması yaptı. Askeri kaynaklar savaş uçaklarının Libya'nın üzerinde olduğunu doğruladı. Sarkozy'nin açıklama yapması bekleniyor. 

ABD: Sivillere yönelik saldırnın cevabı verilecektir... 

SAAT 16.10 LİBYA, BM GENEL SEKRETERİ BAN'DAN ÜLKEYE GÖZLEMCİ GÖNDERMESİNİ İSTEDİ

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan Libya'ya uluslararası gözlemci göndermesini istedi. 

Dışişleri Bakanı Kusa, Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, ateşkes ilan ettiklerini, bunun, Libya'nın BM kararlarına olumlu bir cevap verdiğinin kanıtı olduğunu belirterek, inandırıcılıklarını kanıtlamak için BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'dan uluslararası gözlemci göndermesini istediklerini kaydetti.

Bakan, "BM Genel Sekreteri Ban ve Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdikleri mesajda BM'nin 1973 sayılı kararına uyma taahhütlerini vurguladıklarını ve böylece Libya'nın uluslararası topluma karşı tüm sözlerini yerine getirdiğini" söyledi.

SAAT 15:49 PARİSTE'Kİ LİBYA ZİRVESİ

Libya'daki durumun ele alınacağı zirve Paris'te başladı.

Zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper'la biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, zirvenin diğer katılımcılarını Elysee'de karşıladı. 

Zirveye katılan 22 lider arasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları bulunuyor.

ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Paris'te düzenlenen toplantıda, Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin Libya'daki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM'nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahale konusunda görüşmelerde bulunacak. 

SAAT 15.42 İTALYA CUMHURBAŞKANI NAPOLİTANO: GEREKEN NEYSE ONU YAPACAĞIZ 

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Libya'da artan gerilime yönelik ''Uluslararası toplumun üyesi olarak üzerimize düşen neyse onu yapacağız'' dedi. 

Cumhurbaşkanı Napolitano, İtalya'nın siyasi birliğinin 150. yılını kutlamak için geldiği ülkenin ilk başkenti Torino'da gazetecilerin soruları üzerine, Libya'da artan tansiyonu ve İtalya'nın pozisyonunu değerlendirdi. 

Bir gazetecinin ''İtalya savaşa mı giriyor'' sorusuna Napolitano, ''Barış için gösterilen birtakım çabalar olduğunu görüyorum. Birleşmiş Milletler, G8 ve uluslararası toplumun aktif bir üyesi olarak Arap dünyasında temel değerleri, insan haklarını, sosyal adaleti sağlamak için biz üzerimize düşeni yapacağız'' yanıtını verdi. 

Bu arada Libya'da Kaddafi güçleriyle muhalif gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken, İtalya'nın coğrafi olarak Libya'ya en yakın adası olan Lampedusa da göç almaya devam ediyor.

İtalyan basını, Lampedusa'ya dün gece geç saatlerde pek çok botla yaklaşık 400 Libyalı kaçak göçmenin geldiğini bildirdi. 

SAAT 13:55 KESKİN NİŞANCILAR MİSRATA KENTİNDE ATEŞ AÇTI: 2 ÖLÜ - KADDAFİ GÜÇLERİ MİSRATA KENTİNE TOPÇU ATEŞİ AÇTI 

Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere mensup keskin nişancıların Misrata kentinde açtıkları ateş sonucu 2 kişi öldü. 

Kent sakinlerinden, adının Sadun olduğunu söyleyen bir kişi, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, keskin nişancıların bu sahab Misrata kentinde açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldüğünü söyledi. Sadun, ''Bazı evlerde bulunan keskin nişancılar halka ve gördükleri her şeye ateş açıyor'' dedi.

MİSRATA KENTİNE TOPÇU ATEŞİ

Öte yandan adının Muhammed olduğunu söyleyen başka Misrata kenti sakini, Reuters haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Kaddafi yanlısı güçlerin bugün sabahın ilk saatlerinde kente topçu ateşi açtığını belirtti. Açılan ateş sonucu kente 4-5 top mermisinin isabet ettiğini kaydeden Muhammed, durumun şu an sakin olduğunu, ancak Kaddafi güçlerinin halen kentin "hemen dışında" bulunduklarını ifade etti. Muhammed, Misrata kentinde suların halen kesik olduğunu sözlerine ekledi. 

Libya'daki hükümet yetkilileri muhalif güçlere saldırı düzenledikleri haberlerini yalanlıyor ve hükümetin tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkese uyduklarını öne sürüyor. 

Misrata'ya ilişkin haberler, başkent Trablus'daki yetkililerin gazetecilere kente giriş izin vermemeleri nedeniyle teyit edilemiyor. 

SAAT: 13:14 SARKOZY, CLINTON VE CAMERON PARİS'TEKİ LİBYA TOPLANTISI ÖNCESİ BİRARAYA GELİYOR 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa'nın başkenti Paris'te, Libya konusunda düzenlenecek olan geniş katılımlı toplantı öncesinde birararaya geliyor. 

ABD'li bir yetkili, Sarkozy, Clinton ve Cameron'un Paris'teki geniş katılımlı toplantıdan 1 saat önce, TSİ 13.30'da biraraya geleceklerini belirtti. 

ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Paris'te düzenlenen toplantıda, Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin Libya'daki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM'nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahale konusunda görüşmelerde bulunacak. 

SAAT 13.00 KADDAFİ: LİBYALILAR ÖLMEYE HAZIR

Libya lideri Muammer Kaddafi, batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri'ne gönderdiği mesajlarda, "Libya'ya olası askeri harekat yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi'nin önceki günkü kararının BM'nin temel sözleşmesini ihlal ettiğini" belirterek, "Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır" dedi. 

Başkent Trablus'ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron'a mesaj yolladığını belirterek, "Libya'ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır" dedi. 

Muhaliflerin elindeki bölgelere askeri saldırıyı sonuna kadar müdafaa eden Kaddafi, Obama'ya, "bazılarının silahla ABD kentlerini ele geçirdiklerini görseydiniz ne yapardınız?" diye sordu.

SAAT 12.50 YÜZLERCE KİŞİ BİNGAZİ'DEN KAÇIYOR 

Libya'da yüzlerce kişinin Bingazi'den kaçtığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır'a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti. 

Bu arada bir helikopterin kent üzerinde uçtuğu kaydedildi.Libya'da yüzlerce kişinin Bingazi'den kaçtığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır'a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti. 

Bu arada bir helikopterin kent üzerinde uçtuğu kaydedildi. 

SAAT: 12.12 LİBYA'DA HÜKÜMET GÜÇLERİNE SALDIRI 

Libya, Bingazi'nin batısında hükümet güçlerine saldırı düzenlendiğini bildirdi. Jana ajansının savunma bakanlığından bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, "Libya tarafından dün ilan edilen ateşkes uyarınca Bingazi'nin batı kesiminde konuşlanan silahlı birliklere, El Kaide çeteleri saldırmaktadır" denildi. Haberde, "bu çetelerin, silahlı birliklere bir avcı uçağı ve helikopterlerle saldırdıklarını, bunun BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren kararının açıkça ihlali anlamına geldiği" belirtilerek, silahlı güçlerin kendilerini savunmak amacıyla bu saldırılara karşılık vermek zorunda kaldığı kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :