Operasyon Türkiye başladı!

Operasyon Türkiye başladı!

Anonymous: Hedefimiz tüm internet değil. Bahaneyle Türkiye’de interneti çökertip, filtreleri test edecekler! TİB Basın müşaviri: Bizim sorumluluğumuz altında e-devlet var, Türkiye'nin pek çok kritik bilgisini riske atacaklar! Destekleyen ne yaptığını bilm

Uluslararası aktivistlerden oluşan Anonymousgrubu 22 Ağustos'ta devreye girecek olan internette filtre uygulamasına tepki olarak Türkiye'de resmi kurumları hedefeleyen bir saldırı gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

TİB SALDIRI ALTINDA!
Bugün saat 18:00 itibariyle başlayan saldırı sonucu TİB (Telekominikasyon İletişim Başkanlığı) erişilmez duruma geldi. Anonymous TİB'in sitesini kendilerini çökerttiğini iddia ederken, yetkililer sitede bir güncelleme olduğunu söylüyorlar.

EYLEM PLANI NASIL ORTAYA ÇIKTI
İnternet sansürüyle Türkiye'nin temel hakları ihlal ettiğini söyleyen Anonymous (Anonim) "Sansür uygulayan kurumlara karşı harekete geçeceğiz" dedi. Tüm dünyadan isimsiz üyelerden oluşan siber protesto ekibi Anonymous, 22 Ağustos'ta Türkiye'de uygulanmaya başlayacak olan 'filtre' ile ilgili olarak hükümeti uyardı.
Anonymous yaptığı açıklama ile bugün saat 18:00'da eylemi başlatacağını ve ana hedefin TİB(Telekominikasyon İletişim Başkanlığı) olduğunu duyurdu.

Türkiye'de bu eyleme destek verenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var. Karşı çıkanların ortak sebepleri "Kendi sorunumuzu kendimiz hallederiz, yabancıların sonucu belirsiz şekilde bizi riske atarak develete karşı saldırı düzenlemesi kabul edilemez. Yabancılar devletimizi tehdit ederek iç işlerimize karışamaz" oluyor.

Saldırıyı destekleyenlerse bunun BTK ve TİB üstünde bir etkisi olacağına ve filtre uygulamasında geri adım atılacağını umuyorlar.

Bazı sitelerde Anonymous'un 12 Haziran Pazar günü YSK'ya da saldırı düzenleyeceği iddia edildi ama Anonymous gönderdiği bir açıklama ile tüm iddialara cevap verdi ve YSK saldırısı haberini yalanladı.

ANONYMOUS'TAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Anonymous çeşitli spekülkasyon ve endişelere karşı bugün açıklama gönderdi:

"Çok değerli Türkiye halkı,

Hepinizin bildiği üzere Perşembe günü saat 18.00 itibariyle, Türkiye'de uygulanan sansüre karşı tepki koymak için bu sansürden sorumlu olan ve dolaylı da olsa destekleyen sitelere karşı operasyon düzenleyeceğiz. 
Saatin mesai bitimine denk gelmesi, devlet kurumlarıyla ilgili işleri olan vatandaşlarımın mağdur duruma düşmemesini istememizdendir. 
Bu operasyon Türk halkına değil, Türk halkının bilgi alma ve verme özgürlüğünü elinden almak isteyen sansür kurumlarınadır.
Ancak halk arasında oluşan dedikodular ve medyada yer alan asılsız iddiaları endişe ile izlemekteyiz. 
Anonymous'un #operationturkey kod isimli operasyonu, Türkiye'nin internetini hedef almamaktadır. bu yüzden interneti çökertmek gibi bir durum söz konusu değildir. 
Ancak bu durum, sitelerini koruyamayan kuruluşların uydurduğu bir bahane olup, operasyon anında kendilerini koruyamayacaklarının farkında oldukları için, interneti temelli sekteye uğratmaya hazırlıktır. 
Bu bahaneyle 22 Ağustos'taki genel filtreyi de topyekün denemiş olacaklar. 
Bu yalan iddia, Anonymous'a karşı "Bakın, Anonymous size yardım etmiyor zarar veriyor, internetinizi elinizden alıyor" şeklinde kullanılacaktır. 
Öte yandan Anonymous Türkiye'nin demokratik seçimlerini bozmak gibi bir hedefe sahip olmadığından, Pazar günü YSK sunucularına da saldırmayacaktır. 
Bu gibi oyunlara ve asılsız komplo teorilerine kanmayınız. 

#operationturkey'in tek bir amacı vardır, o da internetin temel ilkesi olan bilgi alma ve bilgi verme özgürlüğüne sahip çıkmaktır. Bu operasyon partilerle ilgili değildir, bu operasyon medyaya karşı değildir, bu operasyon türk halkına karşı değildir, aksine türk halkının yanındadır. Bu operasyon, Türkiye'de uygulanmakta olan internet sansürüne artık bir dur demek için  yapılmaktadır. Bu operasyon, Türkiye'yi sansür ayıbından kurtarmak ve Türk halkının haber alma özgürlüklerini savunmak için yapılmaktadır. ve bu sansür zihniyeti devam ettiği sürece, bu sansüre sebep verenler, uygulayanlar ve yardım edenlere karşı operasyonlar sürecektir. İlk operasyon sadece bir uyarıdır.

Türk medyasında yer aldığı üzere, anonymous yabancı bir hacker örgütü değildir. Anonymous'un kimliği yoktur, ulusu yoktur. 
Anonymous, dünyanın her yerinden [ek bilgi: dün yapilan ankete katilanlarin 66%'si türkiye'den giriş yapmıştır] bilgi ve ifade özgürlüğüne destek veren bir oluşumdur. Anonymous'un hiç bir devletle veya örgütle ilgisi yoktur. Anonymous, yaklaşık 2003 yılında kendi kendine oluşmuş ve evrimleşmiştir.

Herkes anonymous olabilir. Patronunuz, işyerindeki temizlikçiniz, ilkokul öğretmeniniz, nişanlınız, sevgiliniz, hatta kendi çocuğunuz. Anonymous'un liderleri yoktur. anonymous'un resmi mesajları yoktur. Anonymous'un resmi videoları yoktur. anonymous'un resmi temsilcileri yoktur.Anonymous'un resmi buluşmaları yoktur. anonymous'un resmi bir amacı yoktur. Anonymous kişisel ordunuz değildir. Herkesin katkısı eşittir. Anonymous bütüne güvenir, anonymous bütünün bir parçasıdır. Anonymous, anonimdir.

Kamuoyunun dikkatine arz ederiz.

Anonymous adına, Anonymous."

 

BTK BASIN MÜŞAVİRİ: E-DEVLETİ RİSKE ATACAKLAR
Bugün görüştüğüm BTK Basın Müşaviri Güleser Aykara ise "Bizim yüksek güvenlikli bir sistemimiz var, bu tür tüm saldırılara hazırlıklıyız. Ama esas olarak güvenlik konusunda TÜBİTAK UEKAE- BOME yetkili. Hazırlıkları onlar yapıyor.

Sadece bu olaya mahsus olarak değil biz her gün bu işi ciddiye alıyoruz. Sonuçta devlet kurumlarının sorumluluğumuzda e-devlet var, Türkiye'nin bir sürü bilgisi, vatandaşın verileri bu sistemde. Her ne kadar veri çalmayacaklarını söyleseler de bu tür saldırılar bu devlet bilgileri için risk oluşturur. Dolayısıyla bu saldırı bu bakımdan kurumlara karşı değil Türkiye'ye karşı gelişecek bir eylemdir.

Ayrıca bu eyleme katılacak olanları da uyarmak gerekir, aslında ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Bu tür hackerlık gruplarına, eylemlerine katılanlar kendi bilgilerini de güvensiz haline getiriyorlar. Bu gruplar toplu saldırı yapabilmek için virüsler kullanıyorlar. Saldırıya katılmak için bilgisayarlarına virüslü programlar indiriyorlar. Bunları kullandıklarında bilmeden bilgisayarlarını zombi haline getiriyorlar. Kendi kişisel bilgisayarlarını, bilgilerini de riske atıyorlar." dedi.

SALDIRININ ANATOMİSİ
Anonymous, eyleme destek vermek isteyenlerin bilgisayarlarına bazı yazılımlar indirerek bu programları aktif hale getirmesini istiyor.
Eylem daha önce yine Anonymous hareketi tarafından Paypal, Visa ve Mastercard gibi online ödeme ve kredi kartı firmalarına karşı gerçekleştirilen “DDoS” olarak adlandırılan saldırı türü olarak yapılacak.

2007'de nam salan “DDoS” saldırı yöntemi ile hedef alınan bir internet sitesi aynı anda yoğun bir ziyaretçi akınına uğratılarak, web sitesi veya DNS (Alan Adı Sistemi) sunucular kullanılmaz hale getiriliyor. Bu tip saldırıların amacı data hırsızlığı yerine sistemin erişilemez hale getirilmesi oluyor. Ama etkisiz hale gelen sunucu aynı zamanda savunmasız ve korumasız kaldığı için her tür korsan eylemine karşı açık hale geliyor. Sibergüvenlik uzmanları, Anonymous'un vermek istediği mesajın “Bizim internetimize karışırsanız biz de sizin internetinizi kapatırız” anlamı taşıdığını öne sürüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.