Orası Filistin Toprağıdır

Orası Filistin Toprağıdır

NEW YORK- Cumhurbaşkanı Gül Columbia Üniversitesi'nde konuştu: İsrail'in işgal ettiği Gazze, Filistin toprağıdır.

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen New York'taki Columbia Üniversitesi öğrencileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yoğun ilgi gösterdi. Bir öğrencinin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in işgal ettiği Gazze'nin, Filistin toprağı olduğunu ifade etti.

Konuşmanın yapıldığı üniversitenin en prestijli mekanlarından birisi olan Eski Kütüphane salonu, öğrenciler tarafından tıklım tıklım doldu. Konuşma öncesi kütüphane önünde kuyruklar oluşturan öğrenciler, Gül'e konuşmasının ardından sorular sordu. Bir öğrencinin Türkiye'nin Filistine olan ilgisini dile getirip, Kürt sorununa yönelik sorusuna Gül sert cevap verdi. Gül şöyle konuştu; ''Kürtler bizim kendi vatandaşlarımız. Benim heyetimde kim Kürt kim Türk, ben bilmiyorum. Bakanlar kurulunda kim Türk kim Kürt sorarsanız ancak bilinir. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşlarıyız. Ama demokratik standartların düşüklüğünden dolayı haklı çok şikayetler vardı. Bunu da ben söyledim hatta; 1980 yılındaki askeri darbe sonrasında Kürtçe konuşmak bile yasaklandı. Dolayısıyla biz aynı milletin farklı farklı parçalarıyız.''

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail ile Filistinlilerin aynı millet olmadığını dile getirdikten sonra, ''Açıkcası aynı milletin parçaları değil. Bunu burada söylememe müsaade ederseniz, İsraillin işgal ettiği topraklar Gazze, İsrail'e ait değil. Filistin toprakları İsrail'e ait değil. Dolayısıyla oradaki mücadele ile buradaki mücadele birbirleri ile aynı değil (Kürt ile Filistin sorununa binaen).'' dedi.

Gazze'de ambargonun kalkmasını, kırılmasını isteyenlerin yalnızca Türkiye'nin isteği olmadığını kaydeden Gül, Türkiye'den giden Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) buraya ilk defa yardım götürenler olmadığını kaydetti. Gazze'deki ambargoyu kırmak için İtalya, İngiltere'den, Yunanistan gibi ülkelerden birçok STK'nın gittiğini hatırlatan Gül, Mavi Maramara gemisinin de içinde yer aldığı konvoyun belki de en son giden yardım gemisi olduğunu kaydetti. Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere herkesin Gazze'ye yapılan ambargonun kaldırılması için çağrıda bulunduğunu belirten Gül, bu konuda uluslar arası bir mutabakatın olduğunu ima etti.

CİHAN

Etiketler :