Ordu değil, darbeciler zafiyet içinde

Ordu değil, darbeciler zafiyet içinde

Stratejist Evirgen’den Balyoz Davası nedeniyle tutuklanan subayların ardından ‘zafiyet’ olur iddialarını gündeme getirenlere cevap: “Ordu değil, darbe planlayıcıları zafiyet içinde.”

Stratejist Evirgen’den Balyoz Davası nedeniyle tutuklanan subayların ardından ‘zafiyet’ olur iddialarını gündeme getirenlere cevap: “Ordu değil, darbe planlayıcıları zafiyet içinde.

Kamuoyunun yakından ilgilendiği Balyoz davasında muvazzaf subayların tutuklanmasının ardından estirilen ‘zafiyet olur’ rüzgârına Stratejist ve Savunma Ekonomisi Uzmanı Yakup Evirgen, rakamlarla cevap verdi.

“Zafiyet” iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan emekli Binbaşı Evirgen, tutuklanan general sayısının 29 olduğunu hatırlatarak, “301 General kadrosuna karşılık ordumuzda halen 368 generalin görev yaptığı bilinmektedir. Yani fazladan 67 generali istisnai kadrolarda istihdam etmiş durumdayız” dedi. 

“Kendilerini bulunmaz Hint kumaşı sanıyorlar”

“Yargılanmakta olan toplam 29 general/amiral bütün içinde yüzde 10’a değil, yüzde 7,8’e tekabül eder” diyen Evirgen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Bunların çoğu daha alt rütbelerde (tüm/tuğ) generallerdir. Yani büyük birlik yöneticisi değildir. Kaldı ki olsalar bile, TSK’nın kurumsal ve sistematik işleyişi asla bir zafiyete imkân vermez. Bir işin, görevin,  kısacası her türlü faaliyetin nerede, ne zaman, kim tarafından, hangi usul ve esaslarla yapılacağı mevzuat haline getirilmiştir. Yönerge ve talimatı olmayan çok basit konular bile teamüle bağlanmıştır. Üçüncü olarak bu generallerin kritik görevlerinden söz ederek, aslında kendilerinin bulunmaz Hint kumaşı oldukları ima edilmeye çalışılmakta, dolayısı ile onlar olmazsa zafiyet olur denilmektedir. Bunu bir yaşanmış anekdot ile açıklayayım. Karargâhta daire başkanı olan bir general, maiyetinde olan çok sevdiği başarılı bir yüzbaşının tayinini engellemek için ‘’bu yüzbaşı benim sağ kolum, dairemin herşeyi’’ der. Aldığı cevap ‘’savaştayız ve o yüzbaşı öldü, siz ve daireniz görevini yapamayacak mı? Olur. ’’ 

“Kurnazlık yapıyorlar”

Evirgen şöyle devam etti: “Zafiyet olur diyenlere bir önerim şudur. Dünyanın her yerinde harekât / operasyon yapan, asker sayısı bizim TSK’den fazla olan ABD Savunma Bakanlığında kaç general görev yapmaktadır, bir araştırsınlar. 28 Şubat sürecinde ve 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ordudan ilişiği kesilen ve sayıları binleri bulan subaylar orduda bir zafiyet oluşturdu mu? Zafiyet olsaydı, 1960’dan sonra görevden alınan 6 binyediyüz civarında subaydan sonra olurdu. Oralarda bir duruş sergilemeyenlerin, en azından gündeme bile getirmeyenlerin, bugün orduyu çok düşünür gözükmesi manidardır. Ordu-asker karşıtı bir zihniyetten gelen bu kalemşörlerin yaptıkları, aslında darbe planlayıcılarının zafiyetlerini, ordunun zafiyeti gibi gösterme kurnazlığından başka bir şey değil.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin general kadroları:

 

 

ORG/ORA

KORG/KORA

TÜMG/TÜMA

TUĞG/TUĞA

    TOPLAM

KARA KUVVETLERİ

9

20

44

96

169

HAVA KUVVETLERİ

2

8

16

32

58

DENİZ KUVVETLERİ

2

5

12

28

47

JANDARMA

-

3

6

18

27

 

TOPLAM

13

36

78

174

301

Etiketler :