"Ordu'nun görev alanı değil"

"Ordu'nun görev alanı değil"

Bakan Yazıcı Genelkurmay'ın 'iki dil' açıklamasını değerlendirdi: Ordu'nun görev alanı değil, ülkenin sahibi var

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'iki dil' tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamayı çok şık bulmadığını belirterek, "Hukukun üstünlüğü ilkesini de gözettiğimiz de onların görev alanına girdiği kanısında değilim. Ülke sahipsiz değil, ülkenin sahibi var, ülkenin sahibi parlamentodur, bütün kurumlardır." diye konuştu.
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın Sakarya'nın Sapanca ilçesinde Güral Otel'de düzenlediği 10. İstişare ve Değerlendirme Toplantısına katılan Bakan Hayati Yazıcı, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Son günlerde tartışma konusu olan 'iki dil' konusundaki bir soru üzerine Bakan Yazıcı, Türkiye'de değişik etnik kökene sahip insanların kendi yaşamlarıyla alakalı neyi biliyorlarsa onunla amaçlarını ifade edeceklerini söyledi. 'Öteden beri bizim bakışımızda bu' diyen Yazıcı, şunları kaydetti; "Ama biz üniter bir devletiz. Devletin resmi dili, eğitim dili Türkçe'dir. Söylenenler bu anlamda da bir ikilik anlamına geliyorsa böyle birşey kesinlikle mümkün değil, söz konusu değil. O tür bir yaklaşımın ne kendisini bir kültür olarak ifade eden vatandaşlarımıza bir yararı vardır ne bu topraklarda yaşayan, birlikte yaşayan insanlara hiç bir yararı olmaz. Aksine hele hele bu konuda yapılması gerekenler varsa onların yapılmasını da zorlaştırır diye düşünüyorum."

"HERKESİN AYAĞINI YERE BASMASI LAZIM"
BDP'lilerin Türkiye'nin bu önemli sorunun çözümünde katkı vermeleri gerektiğini ifade eden Yazıcı, sorunun çözümünü zorlaştırıcı argümanları kullanmaya kalkmaları durumunda çözümün zorlaşacağına dikkat çekti. Yazıcı; "Eğer bu sorunun çözümünü zorlaştırıcı argümanları kullanmaya kalkarlarsa ki bu bana onlardan birisi gibi geliyor. Bu sorunun çözümünü zorlaştırır. Herkesin ayağını yere basması lazım. Ama elbetteki o insanlar, Kürtçe biliyorsa Kürtçe ile amaçlarını anlatacaklar, Kürtçe ile ifade edecekler ama bunun ötesinde bir eylem biçiminin toplumda kabul görmesi, taraftar bulması söz konusu değil. Hatta bunun bana göre terörizme angaje olmamış kesimlere, kürt vatandaşlarımıza sorduğunuz zaman bile kabul edeceklerini sanmıyorum" dedi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın, 'iki dil' tartışmaları üzerine internet sitesinden yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, açıklamayı kendi içlerinde toplanıp değerlendirmediklerini dile getirdi. Genelkurmay'ın açıklamasını çok şık bulmadığını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: "Bir kelimeyle ifade etmek gerekirse, çok şık bulmadığımı ve uygun bulmadığımı ifade etmek isterim. İçeriği bir yana bazı içeriğinde de bazı cümlelere rezervim var ama bunun ötesinde Anayasa ve yasalar çerçevesinde, hukukun üstünlüğü ilkesini de gözettiğimizde onların görev alanına girdiği kanısında değilim. Ülke sahipsiz değil, ülkenin sahibi var, ülkenin sahibi de parlamentodur, hükumettir, devletin bütün organlarıdır. Bu şema içerisinde sadece bir grup sahibi diğerleri sahiplik dışında diye bir algıya yol açacak beyanları kesinlikle doğru bulmuyorum."

İKTİDARIN BÜTÜN FAALİYETLERİNİ SIFIRA İNDİRGEMEK HİÇ KİMSEYE YAKIŞMAZ "
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin 15. Olağanüstü Kurultayı'nda yaptığı konuşmada AK Parti hükumetini eleştirmesi ile ilgili olarak Bakan Yazıcı, Kılıçdaroğlu'nun hükümetin 2003 yılından bu yana yaptıklarını ya bilmediğini yada enforme edilmemiş şekilde konuştuğunu söyledi. Türkiye'de sosyal politikaları en somut projelerle uygulayan bir iktidar olduklarını anlatan Yazıcı; "Türkiye'nin siyasi yelpaze içerisinde yer alan bütün nüansları muhafazakarlık, demokratlık, sosyal demokratlık, milliyetçilik bütün bunlarla ilgili herhangi bir rezerv koymadan doğru ne ise, sorun ne ise, onun çözümü ne ise hiç bu alanda komplekse girmeden proje üretiyoruz. Biz sosyal devlet uygulaması çerçevesinde hayata geçirdiğimiz bu politikalar dolayısıyla kendisini sosyal demokrat veya sol ifade eden partiler proje üretemez duruma geldi. Yani Türkiye'de biz boşluk bırakmamışız. AK Parti Türkiye'de var olan her soruna el atmış imkanlar ölçüsünde bir çözüm yoluna koymuş" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin hem içte, hem dışta, hem komşuları nezdinde ne denli prestijli bir ülke haline geldiğini herkesin söylediğini kaydeden Bakan Yazıcı, Kılıçdaroğlu'nu kastederek iktidarın bütün faaliyetlerini sıfıra indirgemenin hiç kimseye yakışmayacağını söyledi.
Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, eski bakan Güldal Akşit, İstanbul Milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilçe belediye başkanları ve ilçe teşkilatlarının başkanları katıldı. Cihan

Etiketler :