"Organlar bakanlık kontrolünde satılmalı"

"Organlar bakanlık kontrolünde satılmalı"

'Dr. Frankeştayn' diye adlandırılan organ nakli uzmanı Yusuf Sönmez'den tartışılacak öneri: Organlar bakanlık kontrolünde alınıp satılmalı.

Kosova’da Başbakan Haşim Taçi ile ilişkilendirilen bir skandalda fakir ülkelerden gelen kişilerin organlarını para karşılığı alıp zengin ülkelerden gelenlere satan bir organizasyon adına çalıştığı iddia edilen Dr. Yusuf Erçin Sönmez, Radikal’e konuştu. AB savcısının iddianamesinde kendisine yöneltilen suçlamaların ‘asılsız’ olduğunu savunan Sönmez, Türkiye’de ‘Sağlık Bakanlığı kontrolünde organ satışı yapılması gerektiğini’ söyledi.

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1 yıl AB kontrolü altında kaldı. İddialar 2008 sonuna doğru başladı. Kosova gibi hukukuna hakim olamayan bir ülkede, kendimi ne kadar ifade edebilirim? Sırf ifade vermediğim için kırmızıbülten çıkarıldı.

İddiaya göre Sırplar katlediliyor ve onların organları alınıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu zamana kadar 2 bin 400 hastamın bir tanesi bile hakkımda şikâyette bulunmadı.

‘En verimli çağımda böyle...’

Azerbaycan’da genel cerrahım. Bir hastaneyle 5 yıllık kontratım var. Her cumartesi Azerbaycan’da bir TV kanalında yarım saat sağlık programına çıkıyorum. 1 ay boyunca vakaları topluyorlar, ben de bir hafta Azerbaycan’da kalıp 10-12 tane genel cerrahi ameliyatı yapıyorum. 54 yaşımdayım. Bir cerrahın en verimli olduğu zaman 64’e kadar. Fiziksel olarak gücüm iyi, geniş bir tecrübeye sahibim ama performansımın yüzde 10’unu mesleğim için harcayabiliyorum.

İddia edildiği gibi ailemi özlediğim için yurtdışından gelmiş değildim, zaten buradaydım. Polis evime geldi ve ifademi almak için götürdü.

Onlarca hasta nakil için organ bekliyor. Çözüm basit; organ, para karşılığında Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü altında satılsın. Parası olmayanın organ bedeli ve masrafları devletçe karşılansın. Organ satmak ya da almak isteyen bakanlığa giderek sıraya girecek. Bakanlık kimden organ alıp kime vereceğine karar verecek. Kişisel ilişkiler yok, karapara yok, her şey yasal. Bu modeli uygulayan İran’da böbrek nakli bekleyen tek bir hasta yok. Net çözüm bu.

Kosovalı savcılar 3 koli ‘belge’yle geldi

Kosova’da yasadışı organ nakli iddiasını soruşturan iki savcı, dün 3 koli ‘belge’yle Sultanahmet’teki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek Türk meslektaşlarıyla görüştü. Dr. Sönmez’in adının geçtiği iddianame, Kosova’da ‘hükümet götürecek’ önemde. 2010’da Avrupa Konseyi’ne sunulan raporda, Kosova Başbakanı Taçi ve Drenica grubu, savaştan sonra ellerindeki bazı Sırp mahkumları öldürüp organlarını satmakla suçlandı. Taçi, suçlamaları Kosova yönetimine yönelik ‘uluslararası komplo’ olarak nitelendirerek reddetti. Dr. Sönmez ile ilgili iddianame bu nedenle Kosova ve uluslararası basında büyük dikkatle izleniyor. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, Türkiye’de organ nakillerinde öncü. Ama 1997’den beri organ satışıyla suçlandı. Hapis cezası aldıysa da yasal değişikliklerden de yararlanıp kısa sürede salıverildi. Sağlık Bakanlığı doktorluk iznini iptal ettiği için Türkiye’de çalışamayan Sönmez, Kosova, Azerbaycan ve Litvanya’da çalışıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :