Orhan Gencebay'dan çözüm nasıl olur açıklaması

Orhan Gencebay'dan çözüm nasıl olur açıklaması

Orhan Gencebay çözüm sürecine ilişkin konuştu. Türk milleti tanımının bir kültür başlığı olduğunu, ırkla alakası olmadığını söyledi. "Barış için elimi taşın altına koyarım" dedi.

Orhan Genceybay, Akşam'dan Mezin Dedeyi'ye konuştu. Kalbinde ritim bozukluğu olduğunu açıklayan Gencebay, bu yüzden son Akil İnsanlar toplantısına katılamadığını söyledi.

"BARIŞ İÇİN ELİMİ TAŞIN ALTINA KOYARIM"

Kendisine göre ‘Akil İnsan’lık görevinin son derece onurlu ve şerefli bir görev olduğunu ifade eden Gencebay, "Teklif, 'Orhan Bey, ülkemiz için, vatanımız için, barış için, insanlık için elinizi taşın altına koyar mısınız?' şeklinde gelmişti"diye konuştu.

Bunun üzerine “Sayın Bakanım, ben ülkemi, insanımı, barışı çok seviyorum. Bunlar için elimden ne geliyorsa yaparım. Burada yapacağım ne varsa şerefle onurla gururla yaparım” dediğini anlatan ünlü türkücü "63 akil arkadaşımız vardı ama aralarında en çok olumsuz söz söylenilen kişi ben oldum. Bu beni olağanüstü üzdü. Bu onurlu, şerefli görev; böyle bir şey ilk defa yapılıyor Cumhuriyet tarihimizde." şeklinde konuştu.

"FARKLIYIZ AMA AYRI DEĞİLİZ"

Dünyadaki en büyük idealinin dünyada tek bir lisan konuşulması ve sınırların kalkması olduğunu, Türkiye'de dil, din, cins farklılığı olmasına rağmen; ayrılık olmadığının altını çizen Gencebay, "Herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak devlete eşit mesafededir. Bu uygulanmış mıdır, uygulanmamış mıdır? Bu yönetimlerin işidir. Ben siyasi olmadığım için -hiçbir zaman da olmayı düşünmedim- bir sanatçı duyarlılığı, bir insan duyarlılığıyla ifade ediyorum. Beni takip eden gönül dostlarım çok iyi bilir. Bazı beni sevenler olumsuz düşündü diye çok üzüldüm; stres yaptım, tansiyonum çıktı ve kalp ritmim bozuldu. Tüm bunlara rağmen, ben onurlu ve şerefli bir görev yaptığıma inanıyorum. Güzel bir şeydir bu. Son derece güzel bir şey…" dedi.

"YURTTA SULH CİHANDA SULH"

Gelecekte nasıl bir Türkiye hayal ettiği sorulan Gencebay şöyle konuştu:

"Söylediğim gibi bu dünyada tek lisan olsa ve sınırlar olmasa. Bütün dünya canlılarının mutlu olmalarını istiyorum. Bunu yapmak için öncelikle kendi ülkemizde, çevremizde barışı sağlamalıyız. Sonra da bu barışı tüm dünyaya yansıtmalıyız. Bütün dünya ülkeleri de böyle yaparsa ve kendi ülkelerinde barışı sağlarlarsa dünya tertemiz olur. O zaman Atatürk’ümüzün söylediği o harika söz gerçekleşir ve ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ olur."

"TÜRK MİLLETİ TANIMI KÜLTÜR BAŞLIĞIDIR"

Gencebay devamında ülkedeki sorunların çözümünün barış olduğunu söyledi. Ayırım yapmadığını; Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Abaza, kim olursa olsun, her insanın kendi özelini yaşayabilmesi gerektiğini savunan Orhan Gencebay, "Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’yiz, Türk milletiyiz. Türk milleti tanımı da bir kültür başlığıdır ayrıca, ırkla alakası yoktur. Bunu da amatör bir tarihçi olarak söylemek istedim; siyasi olarak değil." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.