Orhan Kural’ı Sigaraya Karşı Savaşıyla Hatırlayacağız..

Orhan Kural’ı Sigaraya Karşı Savaşıyla Hatırlayacağız..

Prof. Dr. Orhan Kural Kovid-19 sebebiyle vefat etti...

Orhan Kural “renkli bir insandı” ölünün arkasından kötü konuşulmaz. Biz onu bazılarının abartılı bulduğu “Sigara Düşmanlığı”yla hatırlayacağız. 

Bir konferansında Sezen Aksu’nun sigaralı fotoğrafını göstererek aynen şunları söylemişti. ““Bu kadın sigara tanıtımı için milyon dolarlar alıyor. Eğer benden önce ölürse cenazesine gideceğim. ‘İmam nasıl tanırdınız?’ diye sorduğunda ‘Kötü tanıyorum’, hakkınızı helal ediyor musunuz dediğinde ‘Etmiyorum’ diyeceğim. Sigara içen kimseye hakkımı helal etmiyorum”

Aynı konferansta ““Teoman sizin gibi gençlere konserinde sigara dağıtıyor. Tarkan ve Hülya Avşar da sigara içerken poz veren ünlülerden. Siz sakın bunlara kanmayın ve Seren Serengil Türkçesiyle konuşmayın” diyerek uyarıda bulunmuştu.

Aynı zamanda Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı olan Prof. Dr. Orhan Kural, Zonguldak Çevre Koruma Derneği’nin düzenlediği ‘Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele’ konulu konferansa katılmak üzere 2009 yılında Zonguldak’a gelen Prof. Kural bir avm’de kapalı mekanda sigara içen gençlere müdahale etmiş ve onlardan bu sebeple dayak yediği iddiasıyla gündeme gelmişti.

Yine dizler ve filmlerdeki sigara sahneleriyle mücadelesi hep hafızalardadır. Bunlardan en meşhuru Can Dündar’ın Atatürk’ü anlattığı “Mustafa” filmidir. Prof Kural  “Filmde Atatürk’e pofur pofur sigara içirterek Türkiye tarihinin en büyük sigara reklamı yapılmaktadır. Gençlerin etkilenmemesi için film derhal gösterimden kaldırılmalı, yönetmeni cezalandırılmalıdır.” İfadeleriyle filme karşı dava açmıştır.

Sigara ve Orhan Kural denildiğinde aklımıza gelen diğer konular:

1- Tütün sektörünün, sigaraya özenti ve merak oluşturmak için ünlü kişileri kullandığını, yıllarca Türk filmlerinde bar, meyhana ve bol sigaralı sahnelerle de bunun başarıldığını savunan, bu durumla birlikte, Türkiye'nin en çok sigara içen 10 ülke arasına sokulduğuna dikat çeken Kural, Instagram'da 1 milyon 300 bin takipçisi bulunan ünlü dizi ve sinama oyuncusu Çağatay Ulusoy'un sigara içerken çekilen fotoğraflarını paylaşmasının, sigara firmalarıyla işbirliği içinde olduğu ihtimalini ortaya çıkardığını ileri sürmüş ve hakkında suç duyurusunda bulunmuştu...

2- Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 2007 yılında bir diskodaki konseri boyunca sigara içen ve hayranlarına da ikram eden şarkıcı Teoman'a tepki gösteren Prof. Dr. Orhan Kural, gençleri sigaraya özendirdiği gerekçesiyle Teoman hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

3- Pek Yakında" filminde "uyarıcı madde kullanımını alenen özendirdiği" iddiasıyla Cem Yılmaz hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Renkli, çok yönlü ve ilginç bir insandı Orhan Kural. Allah rahmet eylesin 

Orhan Kural Kimdir?

Orhan Kural, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamlayan Kural, 1972’de İTÜ Maden Fakültesi’ni bitirdi. Mayıs 1973’te burslu okuduğu New York Columbia Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi, Eylül 1978’de ise "Doktor" unvanı aldı. İTÜ’de son dokuz yılı bölüm başkanı olmak üzere tam 44 yıl hizmet verdi. 

Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 gezi kitabı ve Bu Kitap Başka adlı bir de anı kitabı hazırladı. Kural, Matematik kitabını 2004 yılında yayınladı. Türkiye’nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Ayrıca ilk ve orta dereceli okullar, üniversiteler, valilikler, belediyeler, sanayi kuruluşları, silahlı kuvvetler, polis meslek yüksekokulları, yurtlar, huzurevleri, hastaneler, halk eğitim merkezleri, müftülükler, siyasi parti merkezleri, değişik derneklerde ve halka açık yerlerde 81 il ve ayrıca 60’a yakın ülkede çevre bilincine odaklanan 6000’e yakın konferans verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.