Orhangazi feribotu Marmaris'e ulaştı

Orhangazi feribotu Marmaris'e ulaştı

Bingazi Limanı'ndan yola çıkan Orhangazi feribotu Marmaris Limanı'na ulaştı

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere Bingazi Limanı'ndan yola çıkan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı iki feribottan biri olan Orhangazi-1 feribotu, yaklaşık 20 saat süren bir yolculuğun ardından 30'u yabancı uyruklu bin 516 yolcu ile Marmaris Limanı'na ulaştı.

Marmaris'e saat 23.44'te ulaşan "Orhan Gazi-1" feribotunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Muğla Valisi Fatih Şahin ve Marmaris Kaymakamı Serdar Polat karanfillerle karşıladı.

Feribottaki bin 516 yolcu arasında yabancı uyruklu 30 kişi ile 10 gün önce dünyaya gelen Onur Eren Çalışkan adlı bebek de yer alıyor.

Feribottan inen yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, limanda hazır bekletilen 112 görevlilerince seyyar hastanelere alındılar.

Öte yandan 'Osman Gazi2' isimli feribot 'Orhan Gazi1' feribotundan 2 saat sonra Bingazi Limanı'ndan çıktığı için 02:00 sularında Marmaris Limanı'na gelmesi bekleniyor.

Yolcu listesi yayımlandı

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Orhangazi-1 feribotuyla Libya'nın Bingazi kentinden Türkiye'ye getirilmekte olan yolcuların listesini yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan listede, 1486 Türk yolcu ile 30 yabancı yolcunun isimleri yer alıyor.

Yabancılar arasında, 13 Suriye, 5 Almanya, 3 Fas, 2 Kanada, 2 İngiltere, 1 Ürdün, 1 Libya, 1Yunanistan, 1 Çek Cumhuriyeti ve 1 Rusya vatandaşı bulunuyor.

Listeye internette, "http://www.mfa.gov.tr/orhangazi-feribotu-yolcu-listesi.tr.mfa" adresinden ulaşılabiliyor.

Havayoluyla gelenler

Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan Libya Kriz Merkezi, Türk vatandaşlarının tahliyesi için bugün Libya'nın başkenti Trablus'tan THY tarafından iki tarifeli ve üç charter seferinin planlandığını bildirdi.

Kriz Merkezinin basın duyurusunda, bu sabah gönderilen ilk charter uçağının tam dolu olarak Trablus'tan 250 yolcuyla, ilk tarifeli uçağın ise 270 yolcu ile İstanbul'a dönmek üzere havalandığı belirtildi.

Açıklamaya göre, 270 yolcu kapasiteli ikinci charter uçağı halen Trablus'ta yolcu alıyor. Bu uçağın kısa sürede havalanması öngörülüyor. THY'nin ikinci tarifeli uçağı ve üçüncü charter uçağının ise akşam saatlerinde kalkması planlanıyor.

Libya'daki Türk şirketleri tarafından kiralanan beş charter uçağının da Trablus'tan havalanması için gerekli iznin alındığı ve bununla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca Libya'dan Tunus'a karayolundan geçmeleri sağlanan 160 Türk vatandaşı için Cerba'ya gönderilen 190 kişilik THY charter uçağının da yolcu almaya başladığı ifade edildi.

Dönenler neler anlattı?

Bu arada Libya'nın Trablus Havalimanı'ndan Antalya Havalimanı'na gelen Türk işçiler de yaşadıklarını anlattı.

Rönesans İnşaat Şirketinin çalışanlarını taşıyan Mısır'a ait Memphis Havayolları'nın uçağındaki yolcular, havalimanında aileleri tarafından karşılandı.

Oğullarını heyacanla bekleyen Mualla ve Osman Oğuz, Mehmet Onur Oğuz'a kavuştuklarında gözyaşlarına hakim olamadı.

Baba Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun 1,5 yıldır Libya'da çalıştığını belirterek, son günlerde yaşanan olaylar sırasında çok zor haberleştiklerini söyledi. Olaylar sırasında kendilerini kör ve sağır gibi hissettiklerini ifade eden Oğuz, "Olaylar 'Arap alemine yayılacak' denildi. Bunu ben görüyorum. Devletimizi yönetenler görmüyor mu? Bizim istihbaratımız yok mu? İngilizlerin 3 ay önce vatandaşlarını boşalttığı söyleniyor" diye konuştu.

Antalya'ya gelmenin ve ailesine kavuşmanın sevincini yaşayan işçi Mehmet Onur Oğuz ise endişelenecek bir durum olmadığını belirterek, Libya'da yakınları bulunan ailelerin sakin olmasını istedi. Oğuz, "Türkleri fiziki olarak rahatsız edici hiçbir olay yaşanmadı. Aileler sakin olsun. Türkler'e karşı hiçbir şey yok" dedi.

İşçilerinden Samet Kara, "Aileler merak etmesin. Herkesin durumu iyi. Birkaç güne kadar herkes tahliye ediyecek" dedi. Abdullah Ergin de daha önce gelen Türk işçilerin, Türk şirketlerinin yağmalandığını söylemelerine rağmen, Libya'da kendilerine karşı iyi davranıldığını ifade etti. Kötü bir olay yaşamadıklarını belirten Ergin, asker ve halkın da Türklere yardımcı olduğunu söyledi.

İşçi Budak Yük, olaylar nedeniyle şaşkın olduğunu belirterek, "Havaalanı güvenli olduğu için 2 gündür orada kalıyorduk. Allah'a şükür vatanımıza kavuştuk. Telefonlar kesik olduğu için ailelerimize ulaşamadık" dedi.

Kubilay Özgür, Türklerin tamamen güvende olduğunu yineleyerek, Libya halkının Türklerle sorunu olmadığını, olayların Türk şantiyelerinin dışında geliştiğini belirtti. Özgür, buna karşın bazı Türk şantiyelerde yağmalanma yaşandığını, alınan malzemelerin daha sonra Türklere geri verildiğini duyduklarını anlattı.

Bekir Baykal da "Durumuz iyi. Ailelerimizle görüştük. Korkulacak bir durum yok" dedi.

İşçilere, çalıştıkları firma aracılığıyla havalimanından ayrılmak üzere otobüslere binerken köfte ve ayran dağıtıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :