Ortadoğu'da çözüm Türkiye

Ortadoğu'da çözüm Türkiye

Paul Salem, İsrail-Arap anlaşmazlığının çözümünde, Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın lider pozisyonuna geldiğini söyledi.

ABD'deki düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın Ortadoğu Merkezi Direktörü Paul Salem, İsrail-Arap anlaşmazlığının çözümünde, Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın lider pozisyonuna geldiğini söyledi.

Salem dün yayımlanan yazısında, bölgede ABD'nin hissedilen gücünün, şimdilerde düşüşe geçtiğini, İsrail'in ise bölgeye egemen olmada zor bir dönem yaşadığını ifade etti.

 

Arap liderlerin, İsrail-Filistin sorununun çözümüne yönelik "tavizler ve zor kararlar verilmesi noktasında çok zayıf kaldığını, İran'ın da hiçbir şekilde yardım etmek istemediğini" kaydetti. Son gelişmelerin, Ortadoğu ile ekonomik ve diplomatik bağlarını artıran Türkiye'yi güçlendirdiğini aktaran Salem, özellikle İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırısı ve BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım oylamasıyla birlikte Türkiye'nin bölgede lider konuma yükseldiğinin altını çizdi. Bu noktada Türkiye'nin pozisyonunun bir fırsat olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, bölgede barışın inşasında uygun bir ortak olabilir." ifadesini kullandı.

 

 

 

Paul Salem, İsrail-Arap anlaşmazlığında Başbakan Erdoğan'ın, "sert tutum yerine sahiplenici yaklaşım göstermesinde" fayda olduğunu da belirterek, "Çünkü bu, Erdoğan'a Arap ve İslam dünyasına hitap etme olanağı sağlayacak. Erdoğan gibi önde, merkezde ve Arap ve Müslüman halkları için konuşabilecek biri, bir fırsattır." dedi. Türkiye'nin Avrupa ve ABD'den uzaklaşmadığını ancak kendisine "daha fazla ilgi alanı ve konum" oluşturduğunu belirten Salem, "Türkiye'yi reddeden AB. Türkiye, Ortadoğu barış sürecinde ABD'ye yardım etmede ön saflarda yer alıyor, İsrail ise ayak sürüyor." tespitinde bulundu.

 

 

 

AA

 

Etiketler :