Ortadoğuda savaş ihtimali arttı

Ortadoğuda savaş ihtimali arttı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Türkiye ile İsrail arasındaki son durumun bölgede savaş ihtimalini arttırdığını söyledi.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Esad pazartesi günü yaptığı açıklamada “Eğer İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler yenilenmezse Türkiye’nin barış görüşmelerindeki arabuluculuk rolünü devam ettirmesi çok zor olacaktır” dedi. Esad, 'barışın gelişme şansının daralıp' savaş ihtimalininse güçlendiğini de vurguladı.

2008 yılında Türkiye, Şam ve Tel Aviv arasındaki dört aşamalı dolaylı görüşmeler için arabuluculuk etmişti. Görüşmeler Gazze Ekim 2008-Ocak 2009 savaşından sonra kesilmişti. Bu savaş 1,400’den fazla Filistinli'nin ölümüne ve Gazze'de 1.6 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açmıştı.

Esad devamla, “Türkiye Orta Doğu'nun içini ve dışını iyi biliyor” ve “bölgede barış ve istikrar için hiçbir zaman Türkiye gibi önemli bir faktör olmamıştı” dedi.

Ankara’nın Tel Aviv ile ilişkileri Özgürlük Filosu'na uluslar arası sularda 31 Mayısta yapılan ve dokuz kişinin şehid yol açan saldırının ardından, daha önce hiç olmadığı kadar yara almıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Eğer Tel Aviv resmi olarak özür dilemezse İsrail ile ilişkileri kesilecektir” dedi.

Ancak İsrail tarafından gelen haberler Tel Aviv'in özür dilemiyeciğini bir kez daha kamuoyuna gösterdi. Turgut Alp Boyraz / TİMETÜRK

Etiketler :